חבריו של אוהד בן עמי מקיבוץ בארי נוהגים לצאת לרכוב יחד על אופניים מדי סוף שבוע, תמיד בימי שישי בבוקר ולעתים קרובות גם בשבת. בבוקר הנורא של שבת השחורה לא יצאו לרכוב עם שחר. למעשה בכל התקופה שקדמה ליום הנורא ההוא פסקו מתחביבם הקבוע. אוהד, הם מספרים, נרשם לקורס שיפור שחייה שהתקיים מדי יום שישי והתנגש עם מועד הרכיבה הקבוע. ובלי אוהד, ציר חברתי מרכזי, ברביעייה הזו אין טעם לצאת ולרכוב. בדיעבד, ייתכן שבן עמי, שנחטף מביתו בקיבוץ ב-7 באוקטובר הציל את חבריו מפגיעה באותו היום.

נתן אסקפה, דגן פלד, אוהד בן עמי וחזי יחזקאל (צילום: n12)
חבורת הרוכבים: נתן אסקפה, דגן פלד, אוהד בן עמי וחזי יחזקאל | צילום: n12

הם ארבעה: נתן אסקפה, דגן פלג, חזי יחזקאל וכמובן גם אוהד. כולם חברי בארי. החברות הזו הולכת שנים רבות אחורה, אבל רק בשנים האחרונות התכנסו לקבוצה. "אני הייתי עם אופניים, נתן וחזי היו עושים הליכות, וגם אוהד היה בפעילות שלו. היו בינינו קשרים טובים לפני זה, כי יש לנו שני מכנים משותפים מאוד טובים. אחד זה כסף, והשני זה אוכל", מסביר דגן פלג.

"גם חזי וגם אוהד עיראקים", הוא ממשיך. "אז זה כנראה טבוע אצלם ב-DNA הנושא הפיננסי. שניהם אוהבים את הדיבור סביב הכסף. אוהד הוא איש כלכלה פר אקסלנס והוא גם נורא אוהב ללמוד, לשתף ולחפור", בן עמי עובד כרואה חשבון. "אז אתה, יודע תוך כדי רכיבה היינו מדברים גם על תהליכים גלובליים, על כלכלה עולמית ועל כל מיני דברים כאלה בדרך. חזי הוא חתול רחוב והדיונים המרתקים היו בין האינסטינקטים של חזי לבין התיאוריות המלומדות של אוהד. אני צודק, יחזקאל?"

"פחות או יותר כן", עונה החבר חזי יחזקאל - ששמו בתעודת הזהות יחזקאל יחזקאל - מעברו השני של הזום, כשהוא עדיין בבית המלון בים המלח, שאליו פונו חברי הקיבוץ, בעוד פלג שוהה זמנית במרכז הארץ.

"זה בעצם מה שהיה מרתק. כל מה שחזי היה אומר לאוהד, אוהד היה הולך לראות במלומדים ובספרים ואחר כך הוא בא ואומר 'וואלה חזי, התחזיות שלך נכונות'", מתאר פלג. "כיוון שאנחנו קיבוץ שיתופי הדיונים היו איך זה משפיע על החברה הקיבוצית ועל חברה השיתופית. אוהד, כמה שהוא היה מחובר לקטע הכלכלי, הוא מאוד קיבוצניק, שיתופי בהוויה שלו. אחרי הכול, אנחנו לא קפיטליסטים, אנחנו קיבוץ סוציאליסטי-שיתופי".

נתן אסקפה ואוהד בן עמי (צילום: n12)
נתן אסקפה ואוהד בן עמי | צילום: n12

פרסמו שחטפו אלוף בצה"ל

אוהד ואשתו רז נחטפו מביתם בארי. "הם גרים בשכונת הכרם בבארי. זו השכונה שנמצאת הכי קרוב לעזה", סיפרה בתם אלה. "פרצו את הגדר ממש ליד הבית שלהם. כבר בשבע בבוקר אבא כתב לי שהוא שומע המון מחבלים בשכונה, שיורים להם על החלון. ב-09:30 הוא כבר כתב לי שהם אצלם בבית, עושים המון בלגן. שהם לא מפסיקים להסתובב בבית. ב-10:07 הוא כתב שהם נכנסו לממ"ד ותפסו אותם". 

136 חטופים בעזה: השמות, התמונות והסיפורים

אלה גם נחשפה לצילומי החטיפה של הוריה שפרסמו מחבלי חמאס. היא סיפרה שהצילומים של אביה הופיעו "בשעה 11:00, שעה אחרי החטיפה עצמה. בהתחלה הם פרסמו שחטפו אלוף בצה"ל. את תיעוד החטיפה של אימא קיבלנו שבועיים אחרי. לא ידענו מה איתה עד הסרטון הזה. היא יחפה, הולכת במלא קוצים, מתקשה לדרוך. אלה דברים שקשה לחשוב עליהם". האם, רז בן עמי  שוחררה בפעימה השישית. בעלה אוהד נותר בשבי.

 

רז בן עמי במפגש מרגש עם בנותיה יולי, אלה ונטלי
רז בן עמי במפגש עם בנותיה לאחר השחרור מהשבי

ביום הנורא של 7 באוקטובר ארבעת החברים של קבוצת הרכיבה לא היו בקשר זה עם זה. כל אחד שהה בביתו בקיבוץ, עסוק בהגנה על בני ביתו. לביתו של פלג לא נכנסו המחבלים. ואילו יחזקאל הצליח להתגונן בממ"ד ולמעשה ניצל בנס. עם תחילת מתקפת הפתע הציע חברו הטוב ושכנו הצמוד, רוני לוי, לו ולאשתו לחבור אל משפחתו בממ"ד שלהם. לוי נרצח על ידי המחבלים בהמשך אותו היום. רק כעבור יומיים, כך הם משתפים, לכשהתפזרה העננה סביב מה שנעשה בקיבוץ, התברר להם שחברם, אוהד בן עמי, נחטף. 

"לך תהיה רואה חשבון"

ומה לגבי תחום העניין הנוסף, האוכל? גם כאן מסתבר תפקד אוהד כשחקן הציר של הרביעייה. במקביל לקריירה בחשבונאות עבד בן עמי כטבח מספר שנים, לאחר שהשלים את לימודיו בבית הספר "תדמור" ושאף לפרוץ בעולם הקולינרי. אבל הקריירה הראשונית ההיא, כך מתברר, לא האריכה ימים. "אז המנהל שלו אמר לו, 'תגיד, מה אתה עושה פה? לך תהיה רואה חשבון'", מספר יחזקאל. "ואוהד אחרי שלוש או ארבע שנים שהוא למד את המקצוע, שבר הכול והלך להיות רואה חשבון. הוא בן אדם ענק עם ידע עצום, אבל נשאר טבוע בו הקטע הקולינרי, הטעמים, הזיתים והיין".

 

נתן אסקפה, אוהד בן עמי וחזי יחזקאל (צילום: n12)
נתן אסקפה, אוהד בן עמי וחזי יחזקאל | צילום: n12

תלייתו של הסינר והפרישה מהמטבח הותירה את תפקיד "הבשלן של החבורה" - כפי שמאשר גם פלג - ליחזקאל. מדי מספר חודשים מתארחים נתן, חזי דגן ואוהד עם בנות הזוג לארוחה חגיגית אצל אחד מארבעתם. אבל לארוחות אצל יחזקאל מחכים הכי הרבה. 

"אני כבר הכנתי צנצנת זיתים ששמורה לאוהד ואביא את זה לרז לתל אביב. וחד משמעית, אני יודע מה לבשל לו. זה הכול מתרוצץ לי בראש כל הזמן, רק שיבוא", אומר פלג. "נפלו השמיים. זה לא עוזב אותי. התמונה שלו בראש שלי, האופן שהוא עכשיו צריך להתמודד עם הקשיים. אני גם מכיר את הרגישות שלו, הוא קצת היפוכונדר, אם הוא טיפה חולה הוא ישר מתחיל עם העניינים. ואני מכיר גם את הפחדים שלו, הדאגה לבנות שלו ולרז. באמת שהוא איש למופת, איש של בית. אין מילים".

לפניות לכתב: yoghevk@n12.tv