הסנגוריה הציבורית מפרסמת הבוקר (שלישי) דוח על התנאים במתקני הכליאה, בעקבות מלחמת חרבות ברזל. בדוח נכתב כי הסנגוריה עדה למשבר כליאה חסר תקדים, שבמסגרתו מצופפים עצורים ואסירים, הן פליליים והן ביטחוניים, למרחב מחייה בלתי אנושי. הדוח מבוסס על ביקורים במתקני הכליאה במהלך חודש דצמבר 2023.

בסנגוריה הציבורית הצביעו על תנאים תברואתיים ירודים, מצב היגייני גרוע, בעיית מזיקים ומחסור בציוד בסיסי. "אנו סבורים כי לא ניתן להשלים עם מציאות שבה מוחזקים אלפי עצורים ואסירים בשטח מחיה בלתי אנושי לאורך תקופה הולכת ומתמשכת", ציינו בסנגוריה הציבורית. "במיוחד כאשר אסירים ועצורים רבים נמנים על האוכלוסייה שנפגעה במלחמה".

 

כלא (צילום: חדשות 12)
על פי הדוח - שטח המחיה של אסיר עומד 2.24 מ"ר | צילום: חדשות 12

בדוח מתוארים הממצאים שאליהם נחשפו נציגי הסנגוריה הציבורית בביקוריהם. למשל, בבית הסוהר כרמל המבקרים הם נתקלו בתא אחד שבו צופפו 13 אסירים במקום 10, ושטח המחיה שלהם עמוד על 2.24 מ"ר לאסיר – הרבה פחות מהרף המינימלי שקבע בג"ץ. עוד צוין כי כל 13 האסירים נדרשו להשתמש בתא שירותים אחד. בכלא דמון עצורים הולנו על מזרן רצפה. במתקן מעצר בירושלים מיטות עצורים היו ללא מזרנים לעצורים ביטחוניים, ובכל יום בשעות 5:00 עד 21:00 מופסקת אספקת החשמל ונלקחות השמיכות. לדברי הסנגוריה, לצוות המבקרים נמסר שזהו הנוהל, ושקיימות הוראות טיפול שונות ביחס לעצורים ביטחוניים ערבים לעומת עצורים ביטחוניים יהודיים.

משבר הכליאה בישראל הולך ומחריף עם השנים, עוד לפני המלחמה. לפני יותר מ-6 שנים, בג"ץ פסק שיש להגיע לשטח מחיה מינימלי של 4.5 מטרים לאסיר. אולם, כדי לאפשר למדינה להיערך, בג"ץ קבע תקופת ביניים שבמהלכה היא תידרש לספק 3 מטרים לכל אסיר. זהו שטח מחיה נמוך משמעותית מהמקובל במדינות המערב.

בחודשים שלפני המלחמה, הצטברו עדויות על החרפה נוספת בתנאים, ואת חלקן פרסמנו בפרק בפודקאסט "אחד ביום" על משבר הכליאה. באותה תקופה, בשב"ס החלו לסרב לקבלת עצורים חדשים, ובעקבות זאת המשטרה החלה להלין על הרצפה בתת-תנאים ובניגוד לחוק עצורים בחדרי שהייה בתחנות המשטרה. כעת בצל המלחמה, לטענת הסנגוריה, התופעה חוזרת על עצמה ואף מחריפה.

הסנגורית הציבורית הארצית, עו"ד ענת מיסד-כנען, מסרה: "עלינו להבטיח שמערכת הכליאה הישראלית תשמור על צלם האדם הבא בשעריה. העצורים הם מכל גווני החברה הישראלית, הם כוללים אנשים שנעצרו על דברים קלי ערך, או נעצרו לשווא בשל סכסוכי שכנים וכדומה, כמו גם אנשים שנדונו לעונשים ממושכים. לא ייתכן שבמדינת ישראל של שנת 2024 יוחזקו כלואים בתאים מצחינים עם חולדות, עובש ובקור עז, ללא בגדים להחלפה, ללא משקפיים לכלואים כבדי ראיה ואף ללא גישה לשירותים כשהם נזקקים לכך. ממצאי הביקורים של הסנגוריה הציבורית הם קריאת השכמה למערכת הפלילית כולה".

עו"ד ענת מיסד-כנען, הסנגורית הציבורית הארצית (צילום: לע"מ)
"יש בישראל כליאה עודפת": הסנגורית הציבורית הארצית, עו"ד ענת מיסד-כנען | צילום: לע"מ

"יש בישראל כליאה עודפת", הוסיפה עו"ד מיסד-כנען. "ממהרים לעצור בני אדם גם בהיעדר הצדקה, ולנוכח מצב החירום הכליאתי חייבים לחדול מכך לאלתר. בדוח הסנגוריה אנו מצביעים על שורה של חלופות לכליאה וצעדים נוספים שבהם ניתן לנקוט כדי לעצור את הפגיעה המחפירה המתקיימת יום-יום מאחורי גדרות בתי הכלא".

תגובת השב"ס לעולה בדוח: "עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל פועל שירות בתי הסוהר תחת מצב חירום כליאתי בקליטת אלפי אסירים ביטחוניים ופליליים. עם כניסתו של ממלא מקום נציב בתי הסוהר, גונדר קובי יעקובי בתאריך 24/01/24 ביקש לקבל לידיו את מצבת הכליאה והנחה על ביצוע פעולות מידיות ובהן קידום תכנית 888 להוספת מקומות כליאה, המשך תכנון מצבת הכליאה בשים לב להחלטות בג״ץ, ושמירה על שלום הסגל וביטחונו".