פסימיות במגעים לעסקה: למרות שעם תחילת השיחות שלשום (שני) הייתה תחושה שקיים בסיס איתן להמשך המשא ומתן בעניין עסקת החטופים, בישראל לא מזהים התפתחויות חיוביות. כפי שפרסמנו אמש ב"המהדורה המרכזית" מפי גורם ישראלי בכיר: בתוך כמה ימים נדע, בעקבות תגובת חמאס לתשובת ישראל, אם ארגון הטרור מעוניין בעסקה או שהוא גורר רגליים.
המשא ומתן לעסקה לשחרור חטופים - סיקור N12
- ימים של הכרעה: אלפים בעצרת משפחות חטופים
- החשש במערכת הביטחון - ופרטים חדשים על המו"מ לעסקה
- המנדט שקיבלה המשלחת - והבקשה שנדחתה
על אף ההערכות כי הגעה לגישור בין הצדדים נמצאת בהישג יד, נותרת השאלה בדבר המוטיבציה. יחיא סינוואר וחמאס מציבים כעת במרכז השיחות את נושא צפון רצועת עזה והחזרת התושבים שפונו מבתיהם, ולא את נושא שחרור האסירים הכבדים - דבר שעלול לסכל את המשא ומתן.
שלשום הגיעה המשלחת הישראלית, בהובלת ראש המוסד דדי ברנע ואלוף במיל' ניצן אלון, לשיחות בדוחא שבקטאר. ראש הממשלה בנימין נתניהו דרש מהגורמים המעורבים במשא ומתן שכל התקדמות בעניין העסקה תידרש לאישורו, ושכל רעיון שיעלה בחדר - יצטרך לעבור דרכו.
בלילה שקדם ליציאת המשלחת לדוחא, הקבינט אישר את המנדט שלה לשיחות. לפי שני מקורות המעורים בפרטים, האישור שקיבלה המשלחת הוא לניהול משא ומתן עם גבולות גזרה כלליים מאוד. זאת, כדי לבחון את רצונו האמיתי של חמאס להתקדם בשיחות, ולא רק לרצות את המתווכות בהצעות שונות.
לפי גורם ישראלי בכיר ששוחח עם חדשות 12, תהליך המשא ומתן "יהיה ארוך ומורכב". לדבריו, השיחות עוברות להתנהל עם סינוואר. "גם אם יש את חמאס חו"ל, יש להם אפס מנדט לקבל החלטות. כל פסיק וכל נקודה תיקח בין 24 ל-36 שעות. זה הולך להיות תהליך מסובך", הוסיף הגורם. בשיחות הצדדים ימשיכו לדון בפערים הגדולים שעומדים על הפרק, בין היתר על חזרה מוחלטת לצפון הרצועה - שאותה דרש חמאס בהצעה שהגיש.
בשיחות, המשלחת קיבלה אישור מהקבינט להעלות או להציף סוגיות שעולות בחדר מול ראש הממשלה ושר הביטחון. בכך, הקבינט הסמיך את השניים לקבל החלטות בנושאים הספציפיים הללו ללא כינוס השרים.
גורם ישראלי הסביר כי הצעד הזה מעיד על רצון להתקדם, מאחר שהוא מקצר את הפרוצדורות הפנימיות אבל מנגד נתניהו וגלנט נחשבים לצד היותר ניצי, הפחות גמיש, בכל מה שנוגע לעסקת חטופים.