עד כה נאספו עשרות עדויות על עבירות מין שביצעו מחבלי חמאס במהלך מתקפת 7 באוקטובר, במסגרת חקירה שמבצעת יחידה 105 בלהב 433 של המשטרה. העדויות עוסקות בכל עבירות המין הקיימות בספר החוקים. עם זאת, לפי רפ"ק עדי אדרי שמובילה את החקירה במשטרה, נכון לעכשיו ישנם קשיים שלא מאפשרים לבנות כתב אישום מבוסס נגד המחבלים.
- תחקיר הניו-יורק טיימס על האונס האכזרי שביצעו מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר
- עדות הראייה למעשי אונס של מחבלי חמאס ב-7.10 - מהדורת סוף השבוע
"מטופלות עשרות עדויות על הטרדות מיניות, מעשים מגונים, ביזוי והתעללות, וגם כמה עדויות על מעשי אונס", תיארה רב פקד אדרי, שפועלת לחשוף את כלל המעשים שבוצעו במסיבת הנובה ובבתי היישובים אליהם פרצו המחבלים בשבת השחורה. "יש רק בודדים שראו עבירה כזו כשהיא מתבצעת. רוב העדויות שנמסרו מתארות מצבים של גופות שלא ניתן לטעות במה שנעשה להן: מגופות עירומות, פשוקות איברים ועד פגיעות מכוונות באיברים מוצנעים של נשים שנרצחו".
עיתון הניו יורק טיימס פרסם לפני כשבוע תחקיר שערך על מקרי ההתעללות המינית הקשים שביצעו מחבלי חמאס. בכתבה חשפו עדויות קשות לקריאה על דפוס פעולה מכוון של אלימות מינית. אחת מעדות הראייה תיארה שם כי ראתה כ-100 גברים שנכנסו ויצאו מכלי רכב, והעבירו נשקים, תחמושת - ונשים פצועות קשה. עד אחר תיאר שראה אונס קבוצתי של אישה בידי 5 מחבלים, כולם נושאים סכינים ואחד עם פטיש.
רב פקד אדרי תיארה קושי בגביית עדות ראייה מאנשים שנחשפו למראות הקשים, וכעת נמצאים בטראומה. "חלקם אומרים שאין מצב, שהם לא יחזרו שוב למראות האלו, ושהם עושים הכול כדי להדחיק אותם", סיפרה על מהלך החקירה המתנהלת ביחידה 105. "אנחנו מספקים מעטפת מלאה שכוללת דיסקרטיות, ליווי, מענה טיפולי ותמיכה מלאה - אנחנו מתייחסים לחקירה הזו כאל שליחות, משימה לאומית".
אדרי מוסיפה להתייחס למורכבות שבמסירת העדות: "כחוקרים מנוסים קשה לעכל את מה שאנחנו שומעים, ולאלו שמעידים אין שום הכנה מנטלית או רגשית. אפילו לאנשים חזקים נגרם הלם, לפעמים מדובר באנשים לפני גיל גיוס, חלקם איבדו בני משפחה".
חוקרי היחידה מנסים להצליב את עדות הראייה עם עדויות נוספות, כי לא ניתן להסתמך על מקור אחד בלבד. בנוסף, יש ניסיון לחבר עדויות לצילומים או לסרטונים שצילמו המחבלים, או לווידאו שהתקבל ממצלמות גוף של שוטרים ולוחמים שהגיעו לשטח. "נכון לעכשיו, אין שום תיק חקירה שבו ניתן לתרגם עדויות שנמסרו לכתב אישום", הסבירה אדרי על הקושי. "מדובר באירוע שהמדינה לא התנסתה בו מעולם: חקירה בזירת מלחמה, שממנה חולצו הרוגים ופצועים תחת אש ומטחי טילים - היה להם הכי חשוב לסיים את משימת החילוץ". אדרי הדגישה: "המחיר לחקירה הוא קריטי - השמדת ראיות והיעדר תיעוד חיוני".
ברגע אמיץ, שיתפה אדרי גם מתחושותיה האישיות בעקבות שמיעת העדויות הקשות: "לא חלמתי אי פעם שאצטרך לעסוק בחומרים כל כך קשים - זה מלווה אותי גם כשאני חוזרת הביתה. אני חושבת על זה בלילות, כל הזמן".
גם בשלב כזה של החקירה, ועדיין מדובר בשלב מוקדם יחסית של החקירה, במשטרה מקווים שיהיו עדי ראייה נוספים שיחליטו לדבר על מה שעברו או מקרים אליהם נחשפו. "זה חשוב למדינת ישראל, אבל קודם כל חשוב להם עצמם - שיהיה תיעוד לתופת שעברה עליהם. אנחנו כאן עבורם", סיכמה אדרי.