שנה לאחר הפרסום ב-N12: שחקנית כדוריד בנבחרת ישראל לנערות עדיין חסרת מעמד ומגורשת מישראל לאוקראינה, על אף המלחמה העקובה מדם שמתנהלת במדינה. ליזה קוזמינה בת ה-18 ואמה אוקסנה חיות בישראל יותר מעשר שנים. מעמדן נשלל מהן בעקבות פטירתו של בעלה של אוקסנה, שהיה אזרח ישראלי. ליזה שמייצגת את ישראל בנבחרת הכדוריד, ושאף זכתה עם הנבחרת בתואר אלופת המדינה לנערות, סיימה כעת את בית הספר התיכון ומעוניינת להתגייס לצבא - אך לא יכולה לעשות מפני שמדינת ישראל לא מכירה במעמדה. ההחלטה למנוע מליזה להתגייס לצה"ל נובעת מחוק שירות ביטחון, לפיו חובה על כל המתגייסים להיות אזרחים ישראלים או תושבי קבע.
ליזה מתארת את המציאות המורכבת שאליה נקלעה: "אני רוצה להתגייס לצבא אבל לא מאפשרים לי. החברים שלי מהתיכון כולם התגייסו וגם אני רציתי לתרום למדינה. כולם מספרים על החוויות שלהם בצבא, וזה ממש עצוב וקשה עבורי להיות בסיטואציה הזו. באוקראינה יש מלחמה, כל החיים שלי בעשר השנים האחרונות הם בישראל ואני תלויה באוויר".
ועדה הומניטרית של רשות האוכלוסין וההגירה דנה במקרה של ליזה ואוקסנה, אך עדיין לא התקבלה החלטה סופית לגבי שינוי מעמדן: "בינתיים אנחנו מחכות לתשובה אבל זה יכול להמשך חודשים ארוכים. בזמן הזה אין לנו מעמד ואנחנו תלויות באוויר. אני לא יכולה לעבוד, אני לא יכולה להתגייס או לעשות דברים בסיסיים. אין לי ביטוח בריאות ולכן אני משלמת על כל דבר קטן אם אני הולכת לרופא. אני עדיין משחקת כדוריד במכבי פתח-תקווה. הייתה אליפות אירופה ולא טסתי רק בגלל שאין לי אזרחות אבל ממש רצו אותי, עד הדקה האחרונה הייתי בנבחרת. כשהם טסו אמרו לי לצערנו לא נתנו לך מעמד אז את לא יכולה לטוס איתנו. רצינו לפנות לשר הפנים".
לאחר הפרסום על מצבן המורכב בשנה שעברה ב-N12, שרת הפנים לשעבר איילת שקד התעלמה והחליטה שלא לסייע. שר התרבות והספורט לשעבר ח"כ חילי טרופר (כחול לבן) הבטיח לעזור להסדיר את מעמדן, אך שנה לאחר שנשמעו ההבטחות - אין שינוי. אוקסנה קוזמינה, אימא של ליזה, סיפרה: "שום דבר לא השתנה, אנחנו באותו מצב. החיים מתקדמים אבל אנחנו לא באמת יכולות לחיות כך. כרגע אנחנו נמצאות בישראל בלי מעמד ובלי ברירה אחרת כשבאוקראינה יש מלחמה. אין לנו ביטוח רפואי ואנחנו לא מצליחות לקבל תשובות ברורות".
עו"ד אלכס זורנופולסקי שמייצג את אוקסנה וליזה מול רשות האוכלוסין וההגירה תיאר את האטימות ואת משיכת הזמן: "הגשנו ערר על ההחלטה לגרשן לאוקראינה. הערר התקבל והבקשה הועברה לבחינה של הועדה הבין-משרדית לעניינים הומניטאריים. מיד לאחר קבלת ההחלטה הגשנו מיד בקשה להחזרת אשרה. תחילה משרד הפנים הודיע לנו שממתינים להתייחסות המשטרה לגבי ליזה ואוקסנה. לאחר מכן מסרו לנו שההחלטה לגביהן נתונה "בידי המטה". הגשתי בשמן ערר פנימי שלא נענה עד היום ופניתי לבית הדין לעררים שטרם הכריע בנושא ולאורך כל הזמן הזה הן נאלצות להישאר בלי מעמד מוסדר".
תגובת רשות האוכלוסין וההגירה: "הבקשה נדונה בוועדה ההומניטרית ב-31.7.2023. החלטה בעניינן צפויה להתקבל בימים אלו".