אסירה טרנסג'נדרית תעבור הליך שינוי מגדרי במהלך שהותה בכלא נשים, ותהיה לאדם הראשון בישראל שיעבור הליך כזה בעת ריצוי מאסר. זו המשמעות של פסק דין תקדימי שהותר היום (חמישי) לפרסום, והתקבל בבית המשפט לעניינים מנהליים בלוד. תחילתו של הסיפור לפני למעלה מעשור, אז הורשעה האסירה ד' בהריגה ובניסיון הריגה, בעת שהייתה גבר. היא נאסרה ועונשה נפסק ל-23 שנה בכלא המיועד לגברים. אלא שבמהלך שהותה בכלא, היא הבינה שהיא טרנסג'נדרית והחלה לזהות עצמה כאישה.
בעקבות עתירה שהגישה כבר ב-2018, שירות בתי הסוהר חוייב להפנות אותה לוועדה להתאמה מגדרית שקבעה כי האסירה היא אכן טרנסקסואלית, וכי היא זכאית לקבלת טיפול הורמונלי וניתוחים לשינוי מין. אז, האסירה הועברה גם לכלא נשים, שם היא שוהה מאז 2019.
אלא שלמרות חוות הדעת הרפואית של הועדה המוסמכת שקבעה עבורה פרוטוקול טיפול, שב"ס החליט שלא לאפשר לה לצאת לתורים ולמועדי הטיפולים שלה בטענה שהם אינם בטוחים כי האסירה באמת רוצה לעבור את השינוי הבלתי הפיך וכי האסירה אינה מורגלת בחיי המגדר החדשים בסביבה שמחוץ לבית הכלא. בפועל החלטת הועדה המוסמכת לא מומשה, והגישה לטיפולים נבלמה על ידי שב"ס.
אז, הגישה האסירה עתירה נוספת לבית המשפט לעניינים מנהליים בלוד, באמצעות עורכת דינה. בעתירה טענה האסירה כי ההליך שהיא מבקשת לעבור הוא "דיני נפשות של ממש" וכי "החלטת שב"ס למנוע ממנה גישה לטיפולים האלה פוגעת בכבודה ובזכותה לבריאות, ומהווה הלכה למעשה ענישה נוספת מעבר לגזר הדין עצמו".
בפסק הדין שהותר היום לפרסום, כותב השופט דרור ארד-אילון כי שירות בתי הסוהר חייב לאפשר לאסירה לצאת לניתוחים ולטיפולים הנלוויים אליהם במועד שנקבעו. "משקבע הגורם הרפואי המוסמך, הועדה להתאמה מגדרית, שהניתוחים דרושים לשמירה על בריאותה של העותרת, ובהעדר חוות דעת רפואית מנוגדת לקיומם יש להורות על קיום הניתוחים במועדים שנקבעו, ועל הוצאת העותרת לניתוחים וכן לבדיקות ולטיפולים הקשורים אליהם", נכתב בהכרעה.
בעקבות החלטת בית המשפט, ולראשונה בישראל, האסירה צפויה לעבור בקרוב ניתוח נישוי פנים וניתוחים נוספים שהם חלק מהליך ההתאמה המגדרית.
מעורכות הדין אן סוצ'יו ורעות כהן שייצגו את האסירה מטעם האגודה לזכויות האזרח והקליניקות המשפטיות באוניברסיטת חיפה נמסר: "התאמה מגדרית מוכרת כצורך חיוני רפואי בישראל וכלולה במסגרת סל הבריאות למעלה מ-40 שנה. שב"ס מחוייב לספק לאסירים את אותה רמת שירותים רפואיים כפי שניתנת מחוץ לכלא. התנהלות שב"ס במקרה הזה משקפת התנערות מחובותיו להבטיח לאסירים שירותי בריאות שוויוניים וזלזול בזכויותיה של העותרת לממש את הזהות המגדרית שלה. אנו מקוות, משניתן פסק הדין ובית המשפט הבהיר דברים אלה לשב"ס, נפתחה הדלת בפני אסירים טרנסים נוספים לממש את זהותם".
את הניתוחים תבצע האסירה בבית החולים שיבא, והליווי הרפואי שלה מתבצע על ידי ד"ר איריס יעיש, מבית החולים איכילוב.