בית המשפט המחוזי בירושלים פסל היום (ראשון) תנאי מכרז שקבעה העירייה להקמת בית קפה ב"גן השושנים", שיהיה סגור בשבתות וחגים. המכרז פורסם כחלק ממהלך רחב של העירייה להקים בתי קפה במגוון גנים ציבוריים בעיר, עליו פרסמנו ב-N12. המכרז להפעלת "אספרסו בר" פורסם בחודש מרץ השנה, ודורש כי "הנכס יהיה סגור בימי שבת וחג - החל משעה לפני כניסת השבת/החג ועד שעה לאחר צאת השבת/החג".
בחודשים האחרונים התנהלה עתירה נגד המכרז בבית משפט המחוזי בעיר. היועץ המשפטי של עיריית ירושלים טען בדיון כי "לאור סוגי האוכלוסיה השונים, יש למצוא את המקום המתאים לפתיחת עסקים בהתאם לאופי הייחודי של אותו אזור ופלח האוכלוסיה שבו. הרשות המקומית היא האמונה על מלאכת האיזונים לרבות בענייני דת ופרהסיה ציבורית ברשות המקומית".
לטענת העירייה, הסעיף במכרז נועד "לשמור על הסטטוס קוו ולמנוע פגיעה במרקם החברתי העדין". יש לציין שהשכונה המדוברת להקמת בית קפה, היא שכונה בעלת שיעור גבוה של תושבים חילונים ומסורתיים. הניסיון של עיריית ירושלים לקדם מכרז שיאסור על בתי קפה להיפתח בשבת חולל סערה ציבורית עורר מאבק בקרב תושבי 'טלביה'.
ביהמ"ש החליט לפסול את התנאי שקבעה העירייה, ופסק עליה תשלום של הוצאות משפט בסך 10,000 שקלים. "אין בסמכותו של גורם מקצועי בעירייה לאסור פתיחת בית קפה בהתחשב בשיקולים של מסורת דתית", נכתב בהחלטה. "השאלה היא של סמכות, ולא של אופן הפעלת שיקול הדעת בקבלת ההחלטה על תנאי המכרז".
אדיר שוורץ יו"ר תנועת 'התעוררות' בעיר מסר בעקבות ההחלטה: "ניצחון חשוב לירושלים ולציבור הליברלי בעיר. מנענו בבית המשפט תקדים מסוכן שיכל להשליך על מכרזים נוספים בשלל תחומים. תנועת התעוררות נלחמת למען הירושלמים - הם אלו שיקבעו האם בית הקפה מתחת לביתם יהיה פתוח או סגור בשבת, רק הם. לא קואליציית ליאון-חביליו-קינג ולא עסקני העיר יקבעו את צביון השכונות. תנועת התעוררות תמשיך להיות הקול של הציבור הליברלי והיצרני בעיר ותמשיך במאבק על שמירת ירושלים לכולם".
עורך הדין שהגיש את העתירה מטעם תנועת 'התעוררות' והתושבים, ד"ר מתן גוטמן, אמר לאחר הדיון: "ניצחון גדול לשלטון החוק. בית המשפט העמיד את העירייה על הוראות הדין, וקבע כי העירייה אינה יכולה לכפות סגירה מטעמים דתיים של שמירת שבת ללא סמכות מפורשת בחוק".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "בית הקפה שעתיד לפעול בהתאם למכרז שפרסמה העירייה, ממוקם בליבו של גן השושנים, אשר בשכונה בה יש רוב לציבור הדתי ומסורתי, ותושביה החילוניים אינם מעוניינים בשינוי צביון השכונה ואין להם עניין לשנות את הסטטוס קוו".
עוד ציינו כי "העירייה, פעלה בהתחשב ברגשות הציבור וצרכיו ועל בסיס שיתוף הציבור, שנערך יחד עם המינהל הקהילתי. בית המשפט, לא קבע כי נפל פגם כלשהו בהחלטת העירייה אלא סבר כי ההחלטה הייתה צריכה להתקבל באמצעות מועצת העירייה. צר לנו על כך שיש מי שרצון התושבים לשמור על צביון שכונתם ועל אורח החיים שלהם בשכונה, אינו חשוב בעיניהם כלל, ויעשו הכל על מנת לזכות במה שנחשב בעיניהם כרווח פוליטי. העירייה תמשיך להיות קשובה לציבור, להתחשב ברצונותיו ולשתף אותו בהחלטותיה".