נציב התלונות על השופטים, השופט בדימוס אורי שהם, פרסם היום (שלישי) את הדוח השנתי של נציבות הביקורת על השופטים לשנת 2022. מלבד פרסום הדוח, שהם מתריע מהעובדה שהוועדה לבחירת שופטים לא כונסה – לדבריו, הדבר מוביל לעיכובים בהליכים משפטיים ואף לריבוי תלונות בנושא.

הדוח, שהוגש לשר המשפטים יריב לוין ולנשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות, מראה כי בשנת 2022 כ-46% מכלל התלונות שנמצאות מוצדקות היו בנושאי התמשכות הליכים ועיכוב במתן החלטות ופסקי דין – זאת לעומת 28% בלבד בשנה הקודמת. זוהי עליה משמעותית, אשר לפי הנציב שהם את חלקה יש לזקוף לעובדה שחסרים במערכת המשפט עשרות שופטים. בנוסף, בפעם האחרונה שהתכנסה הוועדה לבחירת שופטים הייתה באפריל שנת 2022, ומאז לא מונו שופטים חדשים. גם עובדה זו הגבירה את העומס הרב ממילא.

"העובדה כי לא מונו שופטים חדשים מהווה אתגר לא פשוט לשופטים ומשפיע על אופן ניהול דיוניהם ואורך רוחם", נכתב בדוח. כך למשל, במקרה שהובא לגבי שופטת שציינה כלפי הקלדנית שישבה בדיון שלא תעבוד איתה יותר - זאת לעיני הנוכחים כולם. תגובתה של השופטת לאירוע היא כי מדובר באתגר משמעותי כאשר צריך לנהל דיון בקצב הכתבה שהוא איטי, זאת משום שעל השופט מוטלת האחריות על תוכן הפרוטוקול וכי הוא נתון ללוח זמנים צפוף ביותר. במקרה זה הנציב קבע כי זוהי התנהלות שאינה ראויה.

"הרשות מייחסת חשיבות לדוח ומפיקה לקחים"

במקרה נוסף, מתלוננת טענה ששופטת נוער העתיקה קטעים מהותיים מהחלטה של שופטת אחרת. בהחלטת הנציב נקבע כי עיון בשתי ההחלטות מעלה כי אכן הועתקו קטעים מהותיים מבלי להפנות למקור, ״כשהדבר נחזה להיות כאילו מדובר בכתיבתה, יצירתה ובפרי הכרעתה השיפוטית״. במקרה זה הנציב קבע כי המקרה חמור במיוחד – והגיש קובלנה לבית הדין המשמעתי לשופטים.

תגובת הרשות השופטת: "בשנת 2022 חלה ירידה במספר התלונות שהוגשו על ידי שופטים. למרות העומס והיעדר התקינה, בשנה זו התקיימו מעל למיליון דיונים, ונסגרו יותר תיקים מאשר שנפתחו. כמו כן, ניתנו מיליוני החלטות ביניים. בהתחשב באמור, ומבלי להקל ראש בצורך לזרז את הטיפול בתיקים הממתינים להרעה, מספר התלונות הוא זניח לעומת כמות התיקים המטופלים על ידי מערכת המשפט. חשוב לומר כי הרשות השופטת מייחסת חשיבות רבה לדוח נציב תלונות על השופטים, לומדת אותו בכובד ראש ומפיקה ממנו את הלקחים הנדרשים".