הבחירות בלשכת עורכי הדין מתקרבות: ב-20.6 יוכלו כלל עורכי הדין לבחור את ראש הלשכה הבא. אחד הנושאים המרכזיים כרגע הוא כמובן המהפכה המשפטית, ועמדת הלשכה ביחס אליה. N12 עם המועמדים הבולטים, וגם - כיצד תשפיע זהות ראש הלשכה ומדוע היא חשובה לפוליטיקאים?

אפי נוה

עו"ד אפי נוה, לשעבר הראש הדומיננטי של לשכת עורכי הדין, מציב כעת את מועמדותו. כהונתו של נוה זכורה בשל הפרשה שכונתה "מין תמורת מינוי" והסתיימה ללא הגשת כתב אישום נגדו, וכן בשל פרשת "מעבר הגבול" שבה הורשע. במהלך כהונתו נוה היה דמות חזקה במיוחד במערכת המשפטית, והייתה לו השפעה ניכרת בבחירת שופטים.

"הסיבה הראשונה היא לסגור מעגל, עם עצמי. הייתי בעיצומה של עשייה ציבורית טובה ומוצלחת. קיבלתי את לשכת עורכי הדין כשהיא הייתה בשיא חולשתה - גוף שלא ספרו אותו, והצלחתי להעלות אותו לגבהים ולרמות שאני חושב שאף פעם הלשכה לא הייתה בהם. קטעו את זה באמצע", אמר אתמול (שבת) בריאיון ל"חדשות סוף השבוע" והתייחס למעורבותו בוועדה למינוי שופטים: "שגיתי בהתנהלות. יכול להיות שחטא ההיבריס השפיע עליי, זה קורה לפעמים. אבל אני לא מנהל את הוועדה, והניסיון להציג אותי כמי שמנהל אותה נועד לפגוע בי".

נוה בהארכת מעצרו, ארכיון (צילום: חדשות)
אפי נוה בהארכת מעצרו, ארכיון | צילום: חדשות

עמית בכר

עו"ד עמית בכר הוא ראש הלשכה הנוכחי, שהחליף את עו"ד אבי חימי לאחר שזה נאלץ להתפטר בשל הפרשייה האחרונה. בכר שימש קודם לכן כיו"ר מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין. בכר דורש שהלשכה תשמיע קול ברור יותר נגד השינויים המתוכננים במערכת המשפט, ותפעל להגן על המערכת. לאחרונה הודיע עו"ד בכר על ריצה ברשימה משותפת עם יו"ר מחוז חיפה בלשכה, עו"ד תמי אולמן.

עו"ד עמית בכר (צילום: סיווני פרג')
עו"ד עמית בכר | צילום: סיווני פרג'

רויטל סויד

חברת הכנסת לשעבר ממפלגת העבודה, עו"ד רויטל סויד, הודיעה אף היא על מועמדותה לראשות לשכת עורכי הדין. בהודעתה הזכירה סויד את שלטון החוק והחשיבות במערכת משפט חזקה. כמו כן, סויד התייחסה לטלטלות שעברה לשכת עורכי הדין, וכתבה כי יש להחזיר את יוקרתה ומעמדה של הלשכה.

"פייסבוק - קול קורא להסתה" (צילום: שלומי כהן, פלאש 90)
עו"ד רויטל סוויד | צילום: שלומי כהן, פלאש 90

אפי נוה התייחס בריאיון לטענה כי ריצתה של חה"כ לשעבר סויד מתואמת איתו והיא למעשה "סוס טרויאני" שנועד לפצל את הקולות במחנה המתנגד לו: "זה לא נכון. אני לא חושב שרויטל הייתה צריכה לרוץ ואני חושב שהיא עשתה טעות כשהצטרפה למרוץ הזה. זו זכותה. אם היא חושבת שהיא יכולה לרוץ ולזכות בראשות הלשכה - שתתמודד".

המועמדים הנוספים

נוסף על כך, מתמודדים על ראשות הלשכה גם עו"ד דורון ברזילי, שכבר כיהן בעבר בתפקיד, עו"ד אברהם ללום, המשנה לראש הלשכה כיום ועו"ד ארקדי אליגולאשוילי מוועד מחוז ירושלים בלשכת עורכי הדין.

האינטרסים הפוליטיים

אי אפשר לנתק את הבחירות ללשכת עורכי הדין מהדיונים במהפכה המשפטית, ובעיקר מסוגיית הוועדה לבחירת שופטים. לפי כל ההצעות הבולטות שנדונו במסגרת המהפכה המשפטית, לשכת עורכי הדין תוצא מהוועדה.

אולם, ייתכן שבקואליציה מקווים שייבחר ראש לשכה חזק שיהיה נוח יותר עבורם, וכך תושג שליטה בוועדה גם ללא שינוי ההרכב. לקואליציה, בצירוף נציגי לשכת עורכי הדין, יש רוב בוועדה לבחירת שופטים. עם זאת, מדובר ברוב רגיל ולכן הוא לא מספיק עבור מינויים לעליון אלא רק לבתי המשפט בערכאות הנמוכות יותר.

ראש הלשכה לא יושב בהכרח בוועדה לבחירת שופטים, ונציגי הלשכה בוועדה נבחרים באופן עצמאי על ידי המועצה הארצית בלשכת עורכי הדין. אף על פי כן, לראש לשכה דומיננטי יכולה להיות שליטה במוסדות השליטה. כך למשל, בתקופתו כהונתו של נוה, הייתה לו השפעה מכרעת על בחירת השופטים.

עדים נוספים יזומנו (צילום: הלל מאיר/TPS‎, חדשות)
דיוני הוועדה לבחירת שופטים, ארכיון | צילום: הלל מאיר/TPS‎, חדשות

כך או אחרת, ראש לשכת עורכי הדין הוא דמות מרכזית, וזהות ראש הלשכה יכולה להיות משמעותית בנוגע למהפכה המשפטית, ולמועמדים השונים יש גישות שונות אשר לתפקידה של הלשכה במחאה נגד המהפכה המשפטית.