לא עומדת בסטנדרטים מינימליים: מדינת ישראל אינה עושה מספיק כדי להיאבק בתופעת הסחר בבני אדם זו השנה השלישית ברציפות - כך לפי הדו"ח השנתי שפרסמה אמש (חמישי) מחלקת המדינה האמריקנית אודות המאבק העולמי בתופעת הסחר בבני אדם.

ממצאי הדו"ח עולה כי הממשלה לא עמדה בסטנדרטים המינימליים במספר תחומים מרכזיים: המאמצים של הממשלה להטיל אחריות פלילית על סוחרים בבני אדם נותרו בלתי מספקים, והממשלה לא חקרה באופן עקבי מקרים של סחר במהגרי עבודה שהופנו על ידי ארגונים לא ממשלתיים. עוד עולה מן הדו"ח כי הממשלה הפגינה מאמצים לעומת התקופה בה עסק הדו"ח הקודם אך אלו לא הספיקו. 

לקריאת הפרק על ישראל בדו"ח של מחלקת המדינה האמריקנית

לפי מחלקת המדינה האמריקנית, מדיניות אי האכיפה של הממשלה לפליטים אוקראינים שנכנסו על בסיס אשרות תייר לישראל -  הגבירו את פגיעותם לסחר. במחלקת המדינה התייחסו גם לנוהל של רשות האוכלוסין להגבלת תעסוקת מבקשי מקלט ב-17 ערים. במחלקה הביעו חשש, לאור מידע שהגיע אליהם מארגוני זכויות אדם, שכאשר הנוהל יכנס לתוקף הוא יגביר את פגיעותם של הפליטים ומבקשי המקלט להפוך לקורבנות לעברות הסחר.

פועלים סינים (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
אתר בנייה בישראל. "ב-2022 פתחה המשטרה ב-25 חקירות של תיקי סחר בבני אדם בלבד" | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

במחלקת המדינה ביקרו את המדיניות הישראלית, המסתמכת על ארגונים לא ממשלתיים כדי לזהות קורבנות במקום ליזום מערכת שתזהה אותם בזמן אמת (במהלך השנה החלה המדינה להפעיל פיילוט זיהוי יזום בנתב"ג). כאשר ב-2022 פתחה המשטרה ב-25 חקירות של תיקי סחר בבני אדם בלבד: שתיים למטרות מין, ארבע בדבר סחר לעבדות, ו-19 על אודות סחר למטרות מין בילדים. אחת מחקירות עבודת הכפייה כללה ניצול עבודה של אזרחי סין המועסקים על ידי חברת בנייה בבעלותה הלאומית של סין.

לפי הדו"ח, הממשלה חקרה 112 פשעים הקשורים לסחר במין אך קבעה שכולם עבירות הקשורות ל"זנות". עוד חקרה הממשלה 4 מקרים של סחר במין ו-3 מקרים של עבודת כפייה במסגרת תוכנית ההתמחות הבין-לאומית בחקלאות שהתחילה בתקופות דיווח קודמות. על אף המספר הזעום, מדובר בעלייה במספר החקירות ביחס לשנים עברו.

פועלים סינים (צילום: פלאש 90)
"המאמצים של הממשלה להטיל אחריות פלילית על סוחרים בבני אדם נותרו בלתי מספקים" | צילום: פלאש 90

בשנת 2022 וגם ב-2023, ארגונים לא ממשלתיים זיהו בישראל קורבנות עבדות בתעסוקה במשק הבית, שהגיעו מאזור תיגראי באתיופיה. הנשים גויסו במרמה באיזור התיגראי על ידי סוכנויות גיוס אתיופיות לביצוע עבודות משק בית בירדן, שם הן הוחזקו בתנאים העומדים בעבודות כפייה לפני שנמכרו למעסיקים אחרים בגדה המערבית ובסופו של דבר קיבלו סיוע מארגוני זכויות אדם בישראל; ארגונים לא ממשלתיים דיווחו שסייעו לפחות ל-25 קורבנות עברות הסחר שחוו דפוסי ניצול אלו בין אוקטובר 2022 למרץ 2023.

תגובת ארגוני זכויות האדם קו לעובד והמוקד לפליטים ולמהגרים: "שנה נוספת שדו"ח מחלקת המדינה משקף את העובדה שהגירת עבודה לישראל הפכה לכר פורה לניצול, סחר בבני אדם והחזקה בתנאי עבדות. שוב כושלת המדינה בקידום רפורמות מהותיות למניעת סחר למטרות עבודה, נמנעה משינוי הרגולציה שמאפשרת ואף מייצרת הפרות אלו של הדין, והסתפקה בפעולות אכיפה, חקירה והעמדה לדין רפות ביותר. גם השנה מבקרת מחלקת המדינה את העובדה שאיתור וזיהוי קורבנות הסחר מקרב המהגרים והפליטים נעשה על ידי ארגוני זכויות האדם ולא על ידי רשויות המדינה".


התייחסות היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בסחר בבני אדם, בזנות ובפוליגמיה בחטיבה החברתית במשרד המשפטים: "במסגרת הדו"ח, הכירה מחלקת המדינה במאמצים הרבים שעושה ממשלת ישראל ובשיפור הניכר שהיה בשנת 2022, בכל המישורים של המאבק בסחר בבני אדם – אכיפה, הגנה על קרבנות ומניעה".

"הדו"ח מצביע על מספר הישגים ניכרים של מדינת ישראל בתחום המאבק, אך על אף כל אלה ועוד, מחלקת המדינה האמריקנית החליטה להשאיר גם השנה את ישראל בדירוג השני, תוך שהיא מציינת כי על אף העלייה והשיפור, יש מספר נקודות שעדיין דורשות שיפור. בפרט, אכיפה פלילית לא מספקת בתחום הסחר למטרות עבדות ועבודות כפייה, וכן, בין היתר, פערים בפיקוח ובאכיפה של זכויות העובדים הזרים שאינם מובאים באמצעות הסכמים בילטראליים, בייחוד עובדים זרים המועסקים באמצעות חברות הביצוע הזרות, ומאמצים שאינם פרואקטיביים דיים לאיתור ולזיהוי קרבנות סחר ועבדות פוטנציאליים מקרב אוכלוסיות פגיעות בישראל".

"היחידה הממשלתית לתאום המאבק בסחר בבני אדם במשרד המשפטים מביעה אכזבה מבחירת מחלקת המדינה שלא להעלות את ישראל בדירוג השנה למקום הראוי לה, על אף שהדו"ח משקף התקדמות משמעותית ובת קיימא, ובעיקר משקף את נחישות המדינה להמשיך לחתור כל העת, יחד עם כלל השותפים בממשלה ומחוצה לה, לשיפור ולחיזוק ההתמודדות עם תופעות הסחר והעבדות בישראל".

"ממשלת ישראל רואה חשיבות עליונה בביעור תופעות מכוערות אלה של עבדות מודרנית מקרבנו, הפוגעות בערכי היסוד שלנו כמדינה יהודית ודמוקרטית, ובקידום הסיוע וההגנה לקורבנותיהן. בין היתר, בימים אלה מיושמות ההחלטות האופרטיביות שהתקבלו במסגרת תכנית היישום הרב שנתית למאבק בסחר בבני אדם, ולצד כך פועלים צוותי העבודה שהוקמו מכוח התוכנית למיפוי ולגיבוש מענים לדפוסי הסחר השונים הקיימים בישראל. אנו מאמינים שצעדים אלו יביאו לשינוי משמעותי ואפקטיבי ולחזרתה של ישראל לדירוג העליון, שהוא המקום הראוי לה".