מאבק משפטי ארוך שנים בין אב ובנו, המשתייכים למשפחה מוכרת בקהילה העסקית בישראל ובבעלותם חברה לייבוא מוצרים מהגדולות והוותיקות בארץ, הגיע לסיומו לפני כחודש. המאבק כלל, בין היתר ויכוח סביב עיזבונה ומניותיה של האם בחברה לאחר שנפטרה. בית המשפט ביטל החלטה קודמת וקבע כי מניות האם יועברו לחזקתו של האב בלבד חרף הוראות צוואת המנוחה בנושא.

כבר 10 שנים שאב המשפחה ובנו מסוכסכים. המחלוקות ביניהם החלו לאחר דרישת האב לנתק את הקשרים העסקיים והמשפחתיים בינו לבין בנו, גם הוא מנהל בחברה ובעל מניות. מפסק הדין עולה כי הסכסוך החל בשל חוסר אמון וקרע חריף ובלתי ניתן לאיחוי ביניהם, עקב חילופי טענות קשים בין השניים על שימוש, לכאורה, בלתי ראוי של הבן בכספי החברה.

צוואה (צילום: 123rf)
צוואה, אילוסטרציה | צילום: 123rf

לכך נוסף סכסוך קשה בעניין עיזבונה ומניותיה של האם, אשר הלכה לעולמה ב-2013. בני הזוג חיו ביחד במשך 60 שנה, נולדו להם 2 ילדים ובשנות ה-70 הם הקימו חברה מצליחה שהמנויות שלה חולקו באופן שהוסכם על בני הזוג. בעת פטירתה של האם, חלוקת המניות בחברה הייתה: 30% לאם, 35% לאב ו-35% לבן. 

האב והבן ניהלו הליכים משפטיים מורכבים - הן בנוגע להמשך פעילות החברה והן בנוגע לעיזבון האם המנוחה ומניותיה. לטענת הבן, אימו חששה שהאב ינשל אותו או יעשה צעד קיצוני לאחר מותה, ומתוך רצון לשמור על אחדות המשפחה, היא כתבה צוואה נוספת, שונה מהצוואה המשותפת שערכה עם בעלה, בה היא מבטיחה שוויון ברכוש המשפחה. 

עו"ד בעז קראוס (צילום: משה טסלר)
עו"ד בעז קראוס | צילום: משה טסלר

בחודש יוני 2022 בית המשפט לענייני משפחה, קבע כי את חלקו של האב במניות יש לחלק בינו לבין אשתו המנוחה, כך שבפועל הפך הבן לבעל רוב מניות החברה. עוה"ד בעז קראוס ועוה"ד עמית אלזם, המייצגים את האב, הגישו ערעור לבית המשפט המחוזי בחיפה, אשר הפך את ההחלטה וקבע כי אין כל חובה על האב לחלוק את המניות שנותרו בידיו עם אשתו המנוחה, שכן חלוקת המניות נעשתה בחלקים שווים ביניהם עוד כשפתחו את החברה - לכן מניותיו של האם לא חולקו עם בנו והן נשארו אצל האב בלבד.

עורכי הדין של האב מסרו בתגובה: "בצדק הפך בית המשפט המחוזי את החלטת בית המשפט לענייני משפחה וקבע כי אדם שהשקיע את כל חייו בהקמת אימפריה משגשגת השווה הון עתק, אינו כפוף להוראות הירושה של אשתו אשר בחרה להוריש את עיזבונה לבנם, ובכך לפגוע בבעלה"