לויקטוריה בת ה-33 לא הייתה ילדות קלה. היא הבטיחה לעצמה שכשתגדל היא תעשה הכל כדי שיהיה לה את הדבר היחיד שלא היה לה כל החיים – משפחה. בזמן הקורונה, כשפוטרה מעבדותה שאהבה – היא שקעה בדיכאון וניגשה לטיפול. במהלכו, היא אובחנה כמתמודדת עם פוסט טראומה מאירוע שקרה בעברה וקיבלה אחוזי נכות מביטוח לאומי.
היא עבדה בשלוש עבודות כדי לממן לעצמה את טיפולי הפוריות, שבהמשך הפכו אותה לאם יחידנית לתינוקת בריאה, שהיום כבר בת שנה. אבל העזרה שהבטיחו לה שתקבל מהמשפחה והחברים לא הגיעה, ורק בשנה האחרונה נאלצה לעבור 5 דירות, של חברים ושל אמה, בלי אוכל וטיטולים לבתה הקטנה. "הילדה הזו היא החיים שלי - אני אעשה הכל כדי שיהיה לה טוב ושהיא תקבל מה שלי לא היה בחיים", מספרת ויקטוריה ל- N12.
היא מצאה את עצמה מספר פעמים ללא קורת גג בשנה האחרונה. "עם אמא שלי הייתה לי ילדות לא קלה, היא לא בריאה ולא יכולתי להרשות לעצמי להישאר עם התינוקת אצלה", מוסיפה ויקטוריה. "דירות שחתמתי עליהן חוזה התגלו כלא ראויות למחייה וככה אני עוברת בין חברים – אורזת, פורקת ושוב אורזת".
כשסוף סוף מצאה דירה ראויה לה ולביתה בבת ים בבניין שעובר תמ"א היא הייתה בטוחה שיהיה להן טוב – אבל גם שם לא הסתדרה. "מצאתי את עצמי עם 200 ש"ח בלבד חושבת מה לקנות קודם לילדה, טיטולים או אוכל. אמרתי לעצמי שלי לא יהיה מה לאכול, העיקר שלילדה יהיה".
היא החלה לעבוד בניקיון בתים, כשיחד איתה הגיעה גם הבת הקטנה – מאחר ולא הייתה לה יכולת כלכלית לשים אותה במעון. עכשיו, היא מחפשת דירה חדשה שתאפשר לה לחיות בכבוד ולהמשיך לעבוד. לדבריה, חברה כבר המליצה לה למסור את התינוקת לאימוץ – אבל מבחינתה זה לא בא בחשבון. "אני לא אוותר עליה, נלחמתי בשבילה".
התוכנית שמפיחה תקווה
ויקטוריה הבינה שהיא חייבת לקבל עזרה, ופנתה לעמותת "תינוקות של החיים" שעוזרת לה מידי חודש עם אוכל וטיטולים. "הם הצילו לי את החיים", היא אומרת. המשפחות והאימהות הנתמכות בפרוייקט (רובן חד הוריות) נמצאות במאבק יום יומי בעקבות עליית המחירים, שמאלצת אותן לעיתים להתמודד עם דילמות בלתי אפשריות כדי לדאוג לילדים.
במהלך השנה, מחולקים במסגרת הפרויקט מאות מארזי מזון להורים לתינוקות עד גיל שנה. הפרויקט ייצא מחר, יום הילד, בתוכנית הכשרה מיוחדת כדי לעזור לאימהות לצאת לעצמאות כלכלית ולמצוא עבודה. "החלום שלי הוא להיות עצמאית ולפתוח עסק שאוכל לפרנס את הבת שלי", מספרת ויקטוריה.
במסגרת התוכנית, האימהות יעברו הדרכה חינמית אצל הקונדיטורית אסטלה, ויעסקו גם בניהול תקציב ושיווק ברשתות החברתיות. בעתיד, תפתח העמותה גם הכשרות נוספות.
"עם הזמן, למדנו שאוכל ומוצרי יסוד נוספים לא מספיקים עבור האימהות, והרבה פעמים אנחנו גם מספקים להן תמיכה נפשית והכוונה מקצועית", מציינת גלי ניצן, מייסדת ונשיאת פרוייקט "תינוקות של החיים". "תוכנית ההכשרה נועדה לתת לכל אותן אמהות אפשרות לצאת לדרך חדשה שבה הן לא נזקקות יותר לאף אדם אחר ומסוגלות לכלכל את עצמן ואת המשפחה בכוחות עצמן. זה הישג אדיר".