עכשיו זה סופי: בית המשפט העליון דחה היום (שלישי) את ערעור המדינה, וקבע שרשות האוכלוסין ומשרד הפנים ירשמו כל זוג שנישא במסגרת "נישואי יוטה", המדינה האמריקנית שמאפשרת לזוגות להתחתן דרך הזום אפילו מבלי להגיע אליה פיזית. העתירה הוגשה בידי זוגות שהתחתנו כך, ושפקיד הרישום סרב לרשום אותם כנשואים. העליון קבע פה אחד כי יש לדחות את שני הערעורים שהגישה המדינה ושהסירוב של אותו פקיד לאותם הזוגות היה שלא כדין.
"נישואי יוטה" הוא כינוי לנישואים שנערכים בהיוועדות חזותית מול עורך נישואין במדינת יוטה שבארה"ב, אפשרות שכ-600 זוגות מישראל ניצלו עד כה. יוטה מאפשרת להינשא ממקום מגוריהם של בני הזוג, ללא צורך להגיע פיזית למדינה. על פי ההערכות כ-700,000 איש אינם יכולים להינשא בישראל, ביניהם כחצי מיליון עולים שנחשבים לחסרי דת, זוגות חד מיניים, מתגיירים רפורמים וקונסרבטיבים, וזוגות פסולי חיתון לפי ההלכה (כמו כהן וגרושה, או כהן וגיורת). כל אלה, וכמובן זוגות המסרבים להינשא ברבנות, יכולים כעת להינשא ב"נישואי יוטה" מבלי לצאת מהארץ.
התגובות | "מברכים, ערוץ נוסף של נישואין"; "בדיחה עצובה על חשבונם של כל האזרחים"
הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש, מסר: "אנחנו מברכים על פסיקתו של בית המשפט העליון, אשר פותחת ערוץ נוסף של נישואין בפני אזרחי ותושבי ישראל, במציאות בה מדינת ישראל היא הדמוקרטיה המערבית היחידה בעולם אשר שוללת מאזרחיה את חירות הנישואין בשל דרישת המפלגות הדתיות. חשוב להבין כי מצד אחד אין בפסק הדין חידוש משפטי אלא המשכה של הלכה עקבית שבית המשפט פועל לפיה מזה 60 שנה. אך מאידך גיסא מדובר על פתיחת שערים רחבים בפני זוגות ישראלים אשר רוצים לממש את זכות הנישואין שלהם בין משום שמדינת ישראל מונעת מהם להינשא ובין משום שהיא שוללת מהם את האפשרות להינשא בטקס שוויוני ההולם את תפיסת עולמם ואורחות חייהם וזאת בשל הכפייה הדתית הקיימת עדיין במדינה, בניגוד לרצונו של רוב גדול בציבור היהודי בישראל".
עו"ד שגיא אגמון שייצג את חדו"ש בעתירה אמר: "הפסיקה האמיצה היום מבהירה שוב את חשיבותו העצומה של בית המשפט העליון לזכויות הפרט ולהגנה מול שרירות הרשויות, המוכנות פעם אחר פעם ללכת בניגוד לחוק רק כדי לשרת את עמדותיו הפוליטיות של השר המכהן. היא מלמדת שוב עד כמה מסוכנות היוזמות להחלשתו של בית המשפט העליון והכפפתו להחלטותיהם של פוליטיקאים המתבטלים מול הכפייה הדתית. לכל זוג בישראל יש לאפשר להינשא בהתאם לאמונותיו ולאורח חייו, והגיע הזמן שישראל תתקדם למאה ה-21 ותאפשר נישואים אזרחיים לכל".
ח"כ משה ארבל מש"ס תקף: "בג"ץ היום במהלך פוליטי נוסף הוכיח שוב את נחיצותה של הרפורמה המשפטית. ההכרה של בג"ץ ביום פורים בנישואין אזרחיים שבוצעו באפליקציית זום היא בדיחה עצובה על חשבונם של כל אזרחי ישראל דתיים מסורתיים וחילוניים כאחד ומבטאת יותר מכל שאיפה לקידום ערכים של מדינת כל אזרחיה ומחיקת זהותה היהודית של המדינה".