ישראלים רבים נאלצים להמתין חודשים ארוכים על מנת לחדש את הדרכון או את תעודת הזהות. זמן ההמתנה להנפקתם ברשות האוכלוסין עומד על כחצי שנה. למרות ההבטחות כי התורים הארוכים יטופלו, הפיתרון לא נראה באופק. בינתיים, התפתחה תעשייה ענפה של סחר בתורים – וקיצור התור עלול להגיע לעלות של מאות שקלים.
זיו שוורצמן, שמחכה לתור במשרד הפנים, סיפר היום (רביעי) לחדשות 12: "נכנסתי לאתר, לקבוע תור לחידוש תעודת זהות וגם לדרכון. ניסיתי יום-יום ולא הצלחתי. אחרי כשלושה שבועות הבנתי שאני חייב לקבוע את התור הראשון שיש, אחרת לא יהיה לי לעולם. קבעתי תור לשבעה חודשים קדימה".
זיו שיתף את החוויה בפייסבוק ותוך זמן קצר קיבל הצעות לקיצור התור בתשלום. "זה בעצם איזה שהיא ספסרות בתורים למשרד הפנים, כאילו מדובר בגמר של ליגת האלופות", העיד. "כשאנשים רואים שאנחנו צריכים תורים, הם מתחילים לשחק עם זה ולמכור לנו אותם בכסף".
הסחר בתורים הפך ליותר ויותר נפוץ. יעל, שממתינה גם היא לתור במשרד הפנים, ומתכננת לטוס בעוד שלושה חודשים, החליטה לפנות לשירות שמבטיח להפעיל בוט – ולמצוא את התור המבוקש בעלות של 200 שקלים. "אם אני יכולה לשלם ותוך יומיים נגמרת הדאגה, רציתי ללכת על זה", אמרה. אולם, מאז ששילמה עבר מעל לשבוע והתור לא הוקדם. התופעה מוכרת היטב במשרד הפנים ובאחת הלשכות אף העידה עובדת השבוע: "יש מי שמשלמים על תור 1,500 שקלים".
רשות האוכלוסין וההגירה מסרה בתגובה: "אנו מודעים לביקוש הגבוה מהרגיל לקביעת תורים עבור הנפקת דרכונים. לאור זאת, ננקטה שורת צעדים להקלה על זמני ההמתנה ובהם: הרחבת שעות קבלת הקהל בלשכות מינהל האוכלוסין, תוספת כוח אדם בלשכות, ביצוע שיפורים משמעותיים באפליקציה לזימון תורים ומתן אפשרות לישראלים המחזיקים בדרכון זר להשתמש בו לצורך יציאה מישראל וכניסה לישראל עד ל-30.6.2023".
"ב-27 בנובמבר הודיעה הרשות על האפשרות להנפקת דרכונים זמניים בלשכות מינהל האוכלוסין ברחבי הארץ, ללא צורך בזימון תור מראש. הפעלנו לאחרונה נוהל לפיו לא יינתן שירות למספר תעודת זהות שונה מהמספר אליו נקבע התור, ובכך מנוטרלים למעשה סוחרי התורים. אנו מתנצלים על זמני ההמתנה הארוכים ופועלים כל העת על מנת לצמצם אותם ככל הניתן".