דוח האושר העולמי פורסם על ידי ארגון פתרונות הפיתוח בר-קיימא של האו"ם, המסתמך על נתוני סקרים גלובליים של כ-150 מדינות בעולם, כך דווח הבוקר (שני) ב-CNN. המדינות מדורגות לפי אושר על סמך הערכות החיים הממוצעות בשלוש השנים הקודמות, במקרה זה 2020 עד 2022.
זו השנה השישית ברציפות שהמדינה המאושרת בעולם היא פינלנד. המדינה ושכנותיה דנמרק, איסלנד, שוודיה ונורבגיה, כולן קיבלו ציונים גבוהים במדד האושר שבין גורמיו נבחנו: תוחלת חיים, תמ"ג לנפש, שחיתות נמוכה, נדיבות הקהילה שבה אנשים דואגים אחד לשני וחופש לקבל החלטות משמעותיות בחיים.
"עולה השאלה האם בפינלנד עושים דברים שניתנים לחיקוי או שמא מדובר במשהו ייחודי באקלים ובהיסטוריה שלהם. למרבה המזל, מנקודת המבט שלי התשובה היא הראשונה", אמר הליוול. לדבריו המדינה ומוסדותיה בפינלנד דואגים לתושבים ולמדד האושר שלהם באספקטים שונים בגורמי החיים.
במקום הרביעי: ישראל
לפי הדוח, ישראל הצליחה לעשות קפיצה משמעותית ועלתה מהמקום ה-9 אותו קיבלה בשנה שעברה למקום ה-4. אחרי ישראל במקום ה-5 נמצאת הולנד, במקום ה-8 שוויץ, במקום ה-9 לוקסמבורג ובמקום ה-10 ניו זילנד, שסוגרת את העשירייה הראשונה.
כמו כן, אוסטרליה קיבלה את המקום ה-12, קנדה אחריה, לאחר מכן אירלנד ובמקום ה-15 נמצאת ארה"ב. בעוד שאותן מדינות נוטות להופיע ב-20 המדינות המובילות שנה אחר שנה, יש מצטרפת חדשה השנה: ליטא.
האומה הבלטית מטפסת בהתמדה בשש השנים האחרונות ממקום 52 ב-2017 למקום 20 ברשימה האחרונה. וגם שאר המדינות הבלטיות, כמו אסטוניה שתפסה השנה את המקום ה-31 ולטביה במקום ה-41 טיפסו בסולם הדרגות. דווקא צרפת סופגת מהלומה, יורדת מתחת ל-20 הראשונות ומוצבת במקום ה-21.
הקורונה לא השפיעה לרעה
"מוסדות המדינה צריכים להיות לטובת רווחת האזרחים", נכתב בדוח, הכולל גם הסתכלות על הדאגה לדורות הבאים ושמירה על זכויות אדם בסיסיות. נראה כי האושר העולמי לא ספג מכה בשלוש השנים של מגפת הקורונה. הערכות החיים מ-2020 עד 2022 היו "גמישות להפליא", לדברי הדוח, עם ממוצעים עולמיים הדומים לאלו שהיו בשלוש השנים שקדמו למגיפה.
"אפילו במהלך השנים הקשות הללו, הרגשות החיוביים היו כפולים מהשליליים ותחושת התמיכה החברתית גברה על הבדידות" אמר ג'ון הליוול, אחד ממחברי דוח האושר העולמי.
בתחתית הרשימה: אפגניסטן
את הרשימה סוגרת אפגניסטן במקום ה-137. לבנון נמצאת בדרגה אחת מעל במקום ה-136. הערכות החיים הממוצעות במדינות אלו נמוכות במיוחד לעומת 10 המדינות המאושרות ביותר.
הפלישה של רוסיה לאוקראינה הציבה את שתי המדינות באור הזרקורים העולמי עם פרסום הדוח לשנת 2022. הרווחה באוקראינה ספגה מכה, אבל "למרות גודל הסבל והנזק באוקראינה, הערכות החיים בספטמבר 2022 נותרו גבוהות יותר מאשר לאחר הסיפוח של 2014, נתמכות כעת בתחושה חזקה יותר של מטרה משותפת, נדיבות , ואמון במנהיגות אוקראינית", נכתב בדוח.
האמון בממשלותיהם גדל בשתי המדינות בשנת 2022, אומר הסקר, "אך באוקראינה במידה גבוהה הרבה יותר מרוסיה". עם זאת, רוסיה הגיעה למקום ה-70 ואוקראינה נמצאת במקום ה-92.