יבגני ואבגוסטה חלצקי, שני תאומים בני 17, נדרשים לעמוד בפני סיטואציה בלתי-אפשרית: אימם, טטיאנה, חולה ובמצב קשה מאוד בשל אי-ספיקת כליות סופנית. היא עברה שתי השתלות וסובלת מסיבוכים רבים נוספים, ביניהם גם סוכרת קשה. בחוות דעת רפואית נכתב שהיא זקוקה לעזרת הילדים שלה, ונחוץ שיהיו בקרבתה. עם זאת, רשות האוכלוסין וההגירה דורשת מהילדים לעזוב את הארץ.

התאומים אינם נחשבים לאזרחים ישראלים, אלא רק הוריהם שעלו לארץ על פי חוק השבות. על כן, המדינה מסרבת להעניק לילדים מעמד בארץ ודורשת מהם לעזוב, חרף הנסיבות המשפחתיות המיוחדות.

גם ללא קשר למצב הרפואי המורכב של האם, לא מובן מדוע הגישה רשות האוכלוסין וההגירה בקשה לגירושם. הילדים עדיין קטינים ולכן המדינה צריכה לאפשר להם להישאר עם הוריהם, אלא שהרשות מסרבת להישארותם בארץ בנימוק שמרכז החיים שלהם אינו בישראל. זאת, משום ששניהם נאלצו לצאת בתקופת הקורונה לרוסיה כדי להשלים בגרויות ולכן לא שהו מספיק זמן בארץ.

"טענת משרד הפנים שמרכז חייהם של הקטינים אינו בישראל אינה מתיישבת עם הדעת", הסבירה עורכת הדין עדי פשקו-כץ המייצגת את התאומים במאבקם להישאר בארץ. "הובהר כי הקטינים טסו לארץ המוצא להשלמת מבחני בגרות, לאור העובדה שהגיעו לארץ בזמן הקורונה ונשללה מהם האפשרות לסיים לימודי תיכון כהלכה. ממילא ברוסיה כעת מתנהלת מלחמה ולקטינים אין שם בית או משפחה לשוב אליהם".

עו"ד עדי פשקו כץ (צילום: אורטל בריוטי)
עו"ד עדי פשקו-כץ | צילום: אורטל בריוטי

בעת שהמשפחה נאבקת להישאר בשלמותה בארץ, יש חשש שהמצב הרפואי של האם יילך ויחמיר. הילדים מספרים שהם זקוקים להוריהם ושאין להם מקום אחר להיות בו, והאם עצמה גם מפצירה שהיא צריכה את ילדיה לצידה בתקופה הזו.

"המשפחה הגיעה אליי בחוסר אונים לאחר שמשרד הפנים החליט בהחלטה חסרת-סבירות לגרש את ילדיהם הקטינים, וזאת - כשההורים אזרחי ישראל זכאי חוק השבות והאם חולה סופנית", הוסיפה עורכת הדין פשקו-כץ. "אני סבורה כי מצב בו משרד הפנים מעכב את הקטינים בארץ המקור וכעת משתמש בעיכוב לראיה כנגדם הוא אבסורדי ואף אכזרי. בכוונתי לפנות לערר בבית המשפט ולהילחם כדי שהצדק ייעשה, וכדי שהערכאה השיפוטית תשכיל להפוך את ההחלטה ולהסב מעט נחת לאם שממילא מצבה קשה מנשוא והיא נזקקת למשפחתה".

לאחר שהוגשו מספר בקשות וכולן נדחו, ברשות האוכלוסין וההגירה טענו שהמשפחה צריכה להגיש בקשה נוספת מטעמים הומניטריים. בינתיים, על פי הרשות, שני הנערים נדרשים לעזוב "מיידית" את הארץ.

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "מדובר בזוג תאומים, נינים ליהודי, שאינם זכאים על פי חוק השבות למעמד בישראל. על אף זאת, היות ומדובר בקטינים, ניתן להם מעמד של תושבים ארעיים. השניים נכנסו לישראל ב-2020, יחד עם הוריהם, קיבלו מעמד ארעי ולאחר כחודש עזבו שני הילדים ללא הוריהם את ישראל וחזרו לביקורים קצרים. כעת הם מבקשים מעמד בישראל. בהתאם לנוהל שמאפשר הסדרת מעמד לנינים, השניים אינם עומדים בקריטריונים ועל כן בקשתם נדחתה. במכתבנו האחרון לבא כוחם אף הוסבר כי אם יעלו טעמים הומניטריים לבקשה, הרי שיוכלו להגיש בקשה במסלול זה".