הסנגוריה הציבורית מפרסמת היום (שלישי) דוח מטריד על תנאי העצורים בתחנות המשטרה. הדוח מצביע על שורת בעיות קשות, החל מצחנה ומחנה, ועד להיעדר גישה לשירותים.
"בחודשים האחרונים הסניגוריה הציבורית עדה לתופעה מדאיגה בהם עצורים כלואים בתחנות המשטרה, למשך ימים רבים, בניגוד לחוק, בתנאים מחפירים וירודים, תוך פגיעה חמורה בזכויותיהם. על רקע התופעה, יזמה הסניגוריה הציבורית סדרה של ביקורי בזק רשמיים בתאי המעצר והשהייה בתחנות משטרה בכל רחבי הארץ", נכתב בהודעת הסניגוריה הציבורית.
ממצאי הדוח מצביעים על כך שכליאתם והובלתם של עצורים בתחנות המשטרה, מפשיטה מהם את כבודם כבני אדם, פוגעת קשות בזכותם לעמוד על חפותם ולזכות להליך הוגן, תוך יצירת סכנה בריאותית לחייהם של העצורים המוחזקים ימים ארוכים ללא נגישות מידית לטיפול רפואי שוטף.
לפי הדוח, עצורים מוחזקים לאורך שעות ארוכות ואף לאורך יממות בתאים המיועדים לשהייה קצרת טווח בלבד. עוד צויין בדוח כי בתאים אלו ספסלים צרים בלבד, ואין בהם תשתיות הכרחיות לצורך הלנה של עצורים. "כך, באחת התחנות נמצא כי עצורים נאלצו לישון על רצפת התא, ללא מזרנים וכלי מיטה, כאשר נעליהם משמשות להם ככריות. בתחנה אחרת פגשו המבקרים הרשמיים בעצור כבן 65 אשר נאלץ לישון על הרצפה החשופה", נכתב.
עו"ד ענת מיסד כנען, הסניגורית הציבורית הארצית, מסבירה את ההשלכות החמורות: "מעבר לפגיעה הקשה בצלם האנוש של העצורים, יש בתנאים הללו כדי לפגוע ביכולת של העצורים לתפקד בחקירתם ומתעורר חשש כבד כי הם יובילו להודאות שווא. אף שנדמה לחלקים בציבור הישראלי שתנאי הכליאה לא נוגעים אליהם הרי שטעות בידם. זה עלול לקרות לכל אחד מאתנו, מילדינו או קרובינו, גם ללא שנבצע מעשה פלילי כשלהו. שכן מדובר בעצורים שהם חשודים בלבד, כנגד מרביתם כלל לא מתגבש אישום בסופו של יום והם נקלעו לחקירה על לא עוול בכפם. גם אם ביצעו מעשה אסור אין לנשל אותם מכבודם כבני אדם".
"התמונה שנחשפה בביקורי הסניגוריה הציבורית מבישה, אין להשלים עמה, על המשטרה לחדול לאלתר מהחזקת עצורים בתחנות", היא הוסיפה. "זו העת להפחית את הכליאה המיותרת הרבה שקיימת במדינת ישראל, בפרט של עצורים שטרם הוכחה אשמתם ואנו קוראים ליועצת המשפטית לממשלה לפעול בדחיפות בהקשר זה".
בנוסף, בדוח נכתב כי התקבלו תלונות על כך שעצורים לא קיבלו מזון ושתייה לאורך שעות ארוכות. מהדוח עולה כי רבים מתאי המעצר והשהייה מלוכלכים, ושוררים בהם צחנה ומחנק שמקשים על השהות בהם. כמו כן, מהביקורים שערכה הסניגוריה הציבורית עלה כי אין באחת התחנות גישה חופשית למי שתייה, והעצורים לא מקבלים ציוד להיגיינה אישית.
"כל העצורים ציינו כי נדרשים להתאפק משך שעות, טרם ניתנת להם אפשרות גישה לשירותים", נכתב. "שלושה מהעצורים ציינו כי בשעות הלילה, בהעדר מענה לפנייתם לגשת לשירותים, הם נדרשו להטיל מימיהם בבקבוק שנמצא בתא. למותר לציין כי לעצורים בתחנה לא ניתנת כל אפשרות להתקלח לאורך כל תקופת החזקתם בתחנה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל מבצעת פעילות אינטנסיבית לשמירה על הסדר הציבורי ומניעת עבירות פליליות חמורות. פעילות זו כרוכה גם בביצוע מעצרים של גורמי פשיעה מסוכנים המעמידים את ביטחון הציבור בסכנה ושמקומם מאחורי סורג ובריח. בתקופה האחרונה נאלצת המשטרה להחזיק ולהלין עצורים בתחנות המשטרה, וזאת על אף שמדובר במשימה שבאחריות ובסמכות שירות בתי הסוהר והיא גוזלת מהמשטרה משאבים וקשב רב שראוי שיופנה ללחימה בפשיעה. תחנות המשטרה לא נועדו, וכבר במשך שנים לא משמשות בשגרה להלנת עצורים והדברים ידועים. במקביל, ניתן להניח שאיש אינו מבקש שהמשטרה תפחית מפעילותה החיונית לאכיפת החוק ותימנע מלעצור עבריינים מסוכנים נוכח המשבר בשב"ס. המשטרה פנתה בעניין זה כמה פעמים אל הגורמים הרלוונטיים כדי לקדם בדחיפות את הפתרונות עליהם שוקדת הממשלה, על מנת שלא תיאלץ לשחרר עצורים מסוכנים ולחטוא לתפקידה".