סוף לסיוע הישראלי: כ-15,000 פליטים, שאינם זכאי חוק השבות, ברחו מהמלחמה באוקראינה והגיעו לישראל. חלקם התארחו כאן בתחילה אצל קרובי משפחה או מכרים, אך חודשי המלחמה התארכו והם היו צריכים לחפש מקום אחר. המדינה הציעה ל-100 פליטים דיור ללא תשלום – אבל בשבוע שעבר היא הודיעה להם שהם צריכים לחפש פתרון אחר.
אנג'לה ברחה מאוקראינה בחודש מרץ עם אימו של בעלה ושני בניה בני ה-6 ו-7, כשהבכור עם צרכים מיוחדים. בחודשים הראשונים הם שהו בישראל אצל קרובי משפחה, אך נאלצו לעזוב בגלל שהדירה הייתה קטנה מאוד. הם פנו למשרד הרווחה וקיבלו סיוע בדיור, וכעת הם מתגוררים עם עוד שתי משפחות של פליטים בדירה משותפת באשדוד.
"אנחנו במדינה כבר תשעה חודשים, די קשה, במיוחד כשיש ילד עם צרכים מיוחדים. זה להיות דרוכים כל הזמן. אנחנו לא יודעים מה יהיה בהמשך", אמרה אנג'לה שהתבקשה בשבוע שעבר לפנות את דירתה. "את העיר מיקולאייב שלנו ממשיכים עדיין להפציץ, זה נורא".
גלינה ואיגור ירמונוב ברחו לישראל ממריופול. איגור הוא אלוף בעל שם עולמי בשחמט לנכים. הם הגיעו לכאן בחודש מאי בסיוע מיוחד של האיגוד הישראלי לשחמט, וגם הם קיבלו מכתב שעליהם לפנות בעוד שבוע את הדירה שקיבלו. "זה פשוט נורא, אני לא ישנתי לילה שלם והייתי צריכה לנסוע לקבל עזרה ראשונה, אני לא יודעת מה לעשות", אמרה גלינה.
"אנחנו מודים מאוד לכל מי שעזר לנו, מהפקידים הרשמיים ועד המתנדבים שאנחנו פוגשים", אמרה גלינה אבל לא הסתירה את דאגתה: "לאן אקח את איגור? ניקח את כיסא הגלגלים והתיקים, נלך לחוף הים ונקים שם אוהל?, לאן נלך?".
משה שלו, יו"ר קבוצת שלו שמספקת דירות לפליטים בהתקשרות עם משרד הרווחה, אמר: "אומרים להם 'תצאו מפה' ולא נותנים להם פתרון. מחפשים שאני זה שיעשה את העבודה המלוכלכת, שאני אוציא החוצה - זה לא יקרה. אני לא אוציא אותם החוצה בשום צורה".
הפליטים מאוקראינה לא באמת מוכרים כאן במעמד פליט. אין להם חשבונות בנק והם אינם יכולים לעבוד. המדינה הסכימה לא לאכוף אם יעבדו, אבל גם זה יפוג בסוף החודש. מאמצים רבים נעשו כדי למנוע מהפליטים להגיע לישראל, אבל אפשר לדאוג למי שכבר כאן.
תגובת משרד הרווחה: "ההתקשרות עם אחד מהמפעילים שמארחים את נמלטי המלחמה הגיעה לסיומה, ולדיירים שאין ביכולתם לממן מגורים עקב מצב רפואי או פיזי הוצעו חלופות במלונית. תקופת המגורים של נמלטי המלחמה הוגבלה לשלושה חודשים והוארכה פעם אחר פעם".