הפרקליטות הגיבה אמש (שלישי) על הטענות של סגן מנהלת מח"ש לשעבר, עו"ד משה סעדה, ונראה שאין בכוונתה לברר אותן. כמו כן, בתנועה לאיכות השלטון, בה נוהגים לפנות לגורמים שונים בשורת נושאים מדי יום, לא הוציאו מכתב כלשהו עד כה. ארגונים וחברי כנסת רבים התקוממו ודרשו לבדוק את הנושאים שעלו.
גם אברהם סנדק, אביו של נער הגבעות אהוביה סנדק ז"ל, נדהם מהעדות המטרידה של סגן ראש המחלקה לחקירות שוטרים לשעבר, משה סעדה, בריאיון ל"המהדורה המרכזית". "אני יחד עם כל עם ישראל עובר את הטלטלה והזעזוע של לגלות בצורה רחבה איזה ליקויים וחוסר אמת וצדק יש בתוך המערכות של המשפט והשיטור, כולל במח"ש", אמר בשיחה עם N12.
סעדה סיפר על ההבדל בין חקירות מח"ש לאחר פיגועים, לטיוח לטענתו בחקירתו של סנדק. "בגדול מח"ש חזקה על חלשים. מה הכוונה? כשזה שוטר מג"ב שלא מעניין את אף אחד אז חוקרים. יש פה משפחה ומת להם ילד, ובסוף התחושה שהייתה לי היא שקול דמו זועק מן האדמה", תיאר סעדה בריאיון. "במקום שהדבר ייחקר ויידעו מה קרה - הילד הלך אל מותו והם לעולם לא יידעו. הכול בגלל שלא אפשרו את החקירה".
ההד הציבורי מתעצם
"פרשת רות דוד היא מפרשיות השחיתות החמורות בתולדות מדינת ישראל", הדגישו בתנועה לאיכות השלטון. "פנינו לכל שרי המשפטים בעשור האחרון, החל מאיילת שקד, דרך אמיר אוחנה ועד לשר גדעון סער בדרישה לחקירת הפרשה. בזה אחר זה כולם העדיפו לטמון את הראש בחול ולהתעלם מהפרשה". עוד הם ציינו כי "התנועה אף הגישה עתירה לבג"ץ שנדחתה בעקבות התנגדותה של השרה שקד".
בעמותת אומ"ץ (אזרחים למען מנהל תקין) השמיעו טון תקיף יותר. העמותה פנתה ליועצת המשפטית לממשלה וכתבה לה שהכתבה העלתה "טענות מטלטלות כבדות משקל, המייחסות שחיתות שלטונית הן למפכ"ל לשעבר אלשיך, הן לפרקליט המדינה לשעבר שי ניצן וליועץ המשפטי לממשל לשעבר אביחי מנדלבליט".
"טענות חמורות וקשות ביותר אלה מצדיקות בדיקה וחקירה משטרתית לאלתר", הדגישו באומ"ץ. "הן נוגעות לבסיסו ועמוד שדרתו של שלטון החוק במדינת ישראל". בתנועה למשילות ולדמוקרטיה דורשים שינויים מערכתיים ביחס למערכת אכיפת החוק. "התרענו בעבר על היעדר הפיקוח על הפרקליטות, והתרענו על מחדלי החקירה באירוע אהוביה סנדק".
"נדרוש ועדת חקירה פרלמנטרית לחקירת מחדלי מותו של אהוביה סנדק"
עמותת אומ"ץ
"כעת, אחרי שהדברים נחשפו, נפעל ביתר שאת בדרישה מהכנסת לתקן את חוק נציבות הביקורת על הפרקליטות", הוסיפו. "נדרוש ועדת חקירה פרלמנטרית לחקירת מחדלי מותו של אהוביה סנדק. נדרוש תיקון חוק הכנסת באופן שיאפשר סמכויות זימון ופיקוח של נבחרי הציבור גם על אנשי משרד המשפטים".
בתנועה לטוהר המידות, לעומת זאת, ציינו שרוב הדברים כבר נבדקו. "למיטב הבנתה של התנועה הדברים של משה סעדה עוסקים בכמה פרשות אשר רובן המכריע נבחנו על ידי נציב הביקורת על הפרקליטות דאז, השופט (בדימ') דוד רוזן", אמרו בתנועה.
"ההד הציבורי בעקבות הכתבה רק מדגיש את החשיבות הציבורית בקיום ביקורת על הפרקליטות בידי הגורמים המוסמכים מחד, והצורך לשמור על שיח ענייני ולהימנע ממתקפה אישית על הפרקליטות ופרקליטיה מאידך", הוסיפו.
מהפרקליטות נמסר: מר סעדה לא היה מעורב בשום שלב בליווי החקירה שנפתחה בעקבות מותו של אהוביה סנדק ז"ל כלל. נציב הביקורת על הפרקליטות בחן את הטענות שהועלו בזמנו וקבע כי ההחלטה שלא לחקור לאלתר את השוטרים המעורבים באירוע התקבלה משיקולים ענייניים ומקצועיים, בהתאם לנסיבות האירוע, ולמסד העובדתי והראייתי שהיה קיים אותה שעה, ולפיו, לדעת כל הגורמים המוסמכים, היה נראה כי מדובר, לכל היותר, בתאונת דרכים קטלנית וכי אין בסיס לפתיחה בחקירה המצויה בסמכות מח"ש.
לימים, פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה דאז, נדרשו לתיק ומצאו כי חומר החקירה המקיף שנאסף בחקירה היסודית שניהלה מח״ש לימד כי אין בסיס לייחוס עבירה פלילית למי מהשוטרים שרדפו אחר רכב נמלט שיושביו נחשדו בביצוע עבירה חמורה.