"ככה זה כשגרים בפריפריה": תושבי הדרום מתלוננים מאז אמש (רביעי) על מים עכורים בברזי המים שלהם - וכועסים על הודעות משרד הבריאות וחברת מקורות, שלטענתם, הגיעו באיחור ניכר וזמן רב לאחר שהתקלה הופיעה. "העניין המעצבן באמת זה שהודיעו לנו על זה מעכשיו לעכשיו ובשעה מאוד מאוחרת". כעת התושבים, שנאלצים להסתדר יום שני ברציפות בלי מי ברז ראויים לשתייה, רוכשים שישיות מים בכמויות. "אפילו שטיפת ידיים אנחנו עושים עכשיו עם מים מינרליים", סיפרה אחת מתושבות הדרום ל-N12.
בהודעת משרד הבריאות מאמש, הגורם שמוסמך להודיע אם מי השתייה ראויים לשתייה, נכתב: "בעקבות הכנסת קו מים ראשי לפעולה, נצפתה עכירות גבוהה במים ביישובים הבאים: גבים, יכיני, שדרות, כפר מימון, כפר עזה, תקומה, בית הגדי, שובה, זמרת, יושיביה, נתיבות, חוות יזרעם. תושבי היישובים שברשימה מתבקשים להזרים מים עד לקבלת מים צלולים, ולהרתיחם לפני השתייה ולפני הכנת מזון וזאת - עד הודעה ממשרד הבריאות כי המים ראויים לשתייה".
הבוקר, משרד הבריאות פרסם הודעה נוספת שבה הודיע כי על התושבים "להזרים מים עד לקבלת מים צלולים ולהרתיחם לפני השתייה ולפני הכנת מזון וזאת עד הודעה ממשרד הבריאות כי המים ראויים לשתייה. ספקי המים פועלים לניקוי הקו ובדיקות המים".
למרות אזהרות משרד הבריאות, התושבים טוענים שהודעות משרד הבריאות הגיעו באיחור רב: "זה פשוט בלתי נסבל", אמר יואב נישרי מכפר מימון ל-N12. "לא מזמן נולד לי ולאשתי ילד והייתי צריך לקלח אותו במים המזוהמים האלה. פשוט תחושה של זלזול. אם זה היה בתל אביב היו מתקנים את זה בתוך שעה. ככה זה כשגרים בפריפריה - הבן שלך צריך להתקלח במים עכורים ולאף אחד לא אכפת. העניין המעצבן באמת זה שהודיעו לנו על זה מעכשיו לעכשיו ובשעה מאוד מאוחרת, זה הכעיס אותי מאוד".
"זה מתסכל שצריך למדוד כל שימוש הכי קטן במים כי כל דבר, אפילו שטיפת ידיים, אנחנו עושים עכשיו עם מים מינרליים", אמרה ל-N12 תושבת הדרום שבחרה להישאר אנונימית. "אין לנו מושג מה זה וגם לא מתי זה ייגמר. כנראה שהיום בערב גם לא נקלח את התינוק עם מים כאלה ונחכה עד שזה יעבור".
בפוסט שהעלתה מקורות לעמוד הפייסבוק שלה, תושבים רבים זעמו על התקלה שהותירה אותם ללא מים ראויים - ועל ההודעה המאוחרת: "נשמח לעדכונים, יום חמישי היום, אין מקלחות, אין בישולים - תגידו השתגעתם?", נכתב באחת התגובות. בתגובה נוספת נכתב: "חבל שהפרסום יוצא באיחור של 5 שעות מרגע הדיווח של התושבים. מה ההנחיות לגבי שטיפת כלים, מקלחת, מכונת כביסה? מה עושים ללא מים, איך מתקלחים, איך מצחצחים שיניים? מה עושה מי ששתה כבר מהמים מה ההנחיות? אין הנחיות ממשרד הבריאות? ממתי עושים עבודה כזו ללא ניהול סיכונים? איך מאפשרים בכלל דבר כזה ללא עידכון של התושבים מראש שתהיה היתכנות של הפסקת מים? מאיפה אנו תושבי הדרום אמורים להסתדר עכשיו? שורה תחתונה, בפרסום שלכם אין טיפה של הנחיות ברורות ולקיחת אחריות! בושה!".
בתוך כך, בעקבת התקלה במי הברז החלו תושבי הדרום לרכוש מים מינרליים בכמויות גדולות, מה שהוביל את עיריית שדרות לחלק מים לכלל מוסדות החינוך בעיר.
משרד הבריאות מסר בתגובה: "מיד עם קבלת תלונות בלשכת הבריאות המחוזית הנחו הגורמים המקצועיים של המשרד את ספקי המים לבדוק מיידית את התלונות ולהעביר את הממצאים על מנת שניתן יהיה לעדכן את הציבור. עם קבלת הסיבה ורשימת היישובים שהועברו על ידי מקורות, הוצאה הודעה ראשונה שכללה הנחיות לתושבים ורשימת היישובים. בהמשך יצאה הודעה נוספת הכוללת רשימת יישובים משלימה על פי הדיווח שהתקבל ממקורות. כל טענה אחרת משוללת מהיסוד ואינה נסמכת על העובדות".
תגובת חברת מקורות: "חברת מקורות מניחה בשנים האחרונות קו מים חדש בקוטר של כשני מטר מאזור שדרות ועד לצפון הנגב ובעלות של כ-150 מיליון שקל. הקו החדש מחליף קו בטון ישן שפועל משנות ה-50. העבודות צפויות להסתיים בסוף 2023.
"בשנה שעברה הושלם המקטע הראשון של כ-5 ק"מ וללא כל בעיות. בימים האחרונים הושלם המקטע השני שאורכו כ-6 ק"מ, ולאחר בדיקות התברר שיש לבצע שטיפות קו נוספות כדי להשמיש את איכות המים לרמת מי שתייה. עם קבלת הממצאים מהשטח אתמול בשעות הלילה, צוותי מקורות יצאו לשטח במטרה לעבור על כל הקו וההסתעפויות שלו, כדי למצוא את המוקד שדורש שטיפה נוספת. העבודות נמשכו כל הלילה, נמשכות הבוקר ולאורך כל היום והכל כדי לסיים את העבודות מוקדם ככל שניתן".
"ההודעה בדבר הרתחת המים נמצאת באחריות משרד הבריאות, והוא זה שמתזמן הודעות לציבור. מקורות הודיעה אתמול בערב למשרד הבריאות על העבודות לשטיפה מיד עם תחילתן, ופרסמה הודעה מטעמה ברשתות החברתיות שלה. במקביל, נמסרה הודעה לתאגידי המים עם עדכונים על האירוע".
"מדובר באירוע מתגלגל. מאחר והצנרת מסתעפת למספר יישובים, בדיקות איכות המים שבוצעו בלילה עברו לאורך כל הקווים. האחריות על אספקת המים לתושבים במסגרת מגבלות כאלו ואחרות הם בידי תאגידי המים. ככל הידוע (ויש לבדוק מול משרד הבריאות) המגבלה היא על שתייה, ולא על מקלחות. בשעות הבוקר המוקדמות נלקחו דיגומי מים חדשים ובחלק מהיישובים (למשל שדרות או נתיבות) התקבלו תוצאות טובות שנשלחו לבדיקה נוספת במעבדה בטרם משרד הבריאות יכריז שאפשר להשתמש במים ללא מגבלות".