מליאת הכנסת אישרה הערב (שני) בקריאה ראשונה את הצעת החוק למניעת אלימות במשפחה, ופיקוח טכנולוגי להבטחת קיומו של צו הגנה. 18 חברי כנסת תמכו בהצעה, והיא תועבר בהמשך לוועדה לביטחון הפנים.
מטרת החוק היא לאפשר לבית המשפט להטיל תנאים לפיקוח על קיומו של צו ההגנה על ידי שימוש באמצעי פיקוח טכנולוגי במקרים המתאימים. מדובר באמצעי המבוסס על טכנולוגיית ניטור מיקום, המאפשרת ניטור רציף ובזמן אמת אחר מקום הימצאותו של האדם עליו נמצא אותו מכשיר – כדוגמת אזיק אלקטרוני.
על פי הצעת החוק הממשלתית המשותפת לשר המשפטים גדעון סער, יוראי להב הרצנו, קרן ברק, עאידה תומא סלימאן, מיכל רוזין, נעמה לזימי וח"כים נוספים - בית המשפט יהיה רשאי להטיל את הצו והפיקוח אם סבר כי נשקפת סכנה גבוהה מאותו אדם לבן המשפחה או במקרה שיש חשש ממשי להפרה של צו הגנה, לרבות עקב הפרה של צו הגנה קודם או הרשעה קודמת בעבירות אלימות במשפחה, ולא ניתן להשיג את המטרה שלשמה ניתן הצו בדרך המגבילה פחות את פרטיותו וחופש התנועה של האדם שכלפיו ניתן הצו. עוד מוצע לאפשר לבית המשפט לבקש הערכת מסוכנות ממעריך מסוכנות שימונה לעניין זה.
על מנת להבטיח שהפגיעה בפרטיותו של אדם תיעשה במידה שאינה עולה על הנדרש, החוק קובע תנאים לשם כך. הדבר ייעשה באמצעות קביעת הוראות שונות, כגון הוראות בדבר אופן החזקת המידע ושמירתו, הוראות בדבר שמירה על סודיות ואבטחת מידע, והכול באופן המפחית את סיכוני אבטחת המידע ופגיעה בפרטיות תוך שמירה על השגת תכלית הפיקוח הטכנולוגי.
משום שמדובר באמצעי טכנולוגי חדשני, הגדרתו של החוק כהוראת שעה תהיה תקפה לשלוש שנים – כדי לבחון את השפעות השימוש בכלי ואת תרומתו למיגור האלימות במשפחה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "אף על פי שהפרתו של צו הגנה מהווה עבירה פלילית, הרי שמלבד אפשרות ההעמדה לדין פלילי ופנייה לבית המשפט לפי פקודת ביזיון בית המשפט, או חילוט ערובה וקביעת תנאים נוספים בצו ההגנה, אין היום אמצעי המסייע באכיפת הצו ואין מעקב אחר קיומו בזמן אמת. אמצעי כזה נדרש במיוחד במצבים בהם מסוכנותו של בן המשפחה שכלפיו ניתן צו ההגנה היא גבוהה. הצורך עולה, בין השאר, ביחס לאסירים משוחררים, אשר חלקם מסיימים לרצות את מאסרם בלי שמסוכנותם כלפי בן משפחתם פחתה".
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ מיכל רוזין: "מדובר בחוק מציל חיים עבור נשים שנמצאות במעגל האלימות. האזיק האלקטרוני ימנע את הפגיעה בחירותן של נשים מאוימות ובחופש התנועה שלהן, שהיום נאלצות להיכנס למקלט, בזמן שמי שמאיים עליהן מסתובב חופשי. תודה לכל הח"כיות השותפות שנרתמו למהלך ולא ויתרו עד שהצלחנו להעביר היום את החוק החשוב הזה, על מנת שנוכל לקדמו גם בכנסת הבאה".
יו"ר נעמת, חגית פאר, בירכה על האישור בקריאה ראשונה: "השפיות ניצחה. יש לברך את חברות וחברי הכנסת שיזמו את החוק וקידמו אותו. המבחן הבא הוא השלמת החקיקה במהירות כי מדובר בפיקוח נפש ולנשים נפגעות אלימות אין זמן לחכות".