כיממה אחרי ששרת התחבורה מרב מיכאלי הודיעה שתקדם את הפעלת הרכבת הקלה בגוש דן בשבת - החלטה שעוררה זעם בקרב חלקים באופוזיציה, בתנועה לאיכות השלטון מתייחסים היום (חמישי) לסוגיה ומבהירים: בסמכותה של מיכאלי להתקין את התקנות – אך עליה לפעול באיפוק ובזהירות.
ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון, עו"ד תומר נאור, מדגיש כי "סעיף 71 לפקודת התעבורה מסמיך את שר התחבורה להתקין תקנות הנוגעות להפעלת תחבורה ציבורית בשבת". לדבריו, "ככלל, הנחיות היועץ המשפטי לממשלה קובעות שלנוכח עיקרון רציפות הממשלה, שר בממשלה רשאי להמשיך ולקבל החלטות הנוגעות להפעלת הסמכויות המוקנות לו על פי חוק - דוגמת התקנת תקנות שאינן דורשות את אישור הכנסת שפוזרה".
יחד עם זאת, עו"ד נאור מדגיש כי בעת ממשלת מעבר יש לנהוג באיפוק רב ובזהירות – כפי שנקבע בפסיקה וגם בהנחיות היועץ המשפטי לממשלה. "לא לקבל החלטות בעלות השלכות תקציביות עתידיות, ובפרט כאלו העשויות לעלות כדי 'כלכלת בחירות'", הוא אומר, ומוסיף כי "קבעה הפסיקה שחל איסור על מתן הבטחות מנהליות שעניינן צבירת הון פוליטי תוך שימוש במעמד הציבורי ובנכסי הציבור המתלווים אליו".
עוד הוא אומר כי ככל ששרת התחבורה תקבל את ההחלטה האמורה – יש לבחון את הביצוע שלה, "לרבות ההשלכות התקציביות הנלוות לה, ותוך שהתקנת התקנות מקבלת את אישור הגורמים המשפטיים והכלכליים במשרד ואצל היועץ המשפטי לממשלה".
אתמול הודיעה השרה מיכאלי כי היא הנחתה את יו"ר חברת נת"ע לבצע ניתוח השלכות תפעוליות ותקציביות על מנת לאפשר את הפעלת הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן בשבתות באופן קבוע. "ההפעלה של הרכבת הקלה בשבת צפויה להביא להפחתת יוקר-המחיה של הציבור הנע בגוש-דן, עד עתה האילוצים הקואליציוניים וההתחייבויות בין לפיד לבנט מנעו זאת", אמרה מיכאלי.
בעקבות ההודעה, חברי כנסת רבים באופוזיציה תקפו את השרה, ביניהם חברי מפלגת ש"ס, חברי הציונות הדתית, וחה"כ שלמה קרעי מהליכוד, שאף פנה ליועצת המשפטית לממשלה בדרישה לעצור כל בדיקה ופעולה כזו בתקופת בחירות ללא כל מנדט ציבורי.