"לאחר בחינת כלל המידע שהונח בפנינו, הגענו למסקנה כי ישנם גורמים שעלולים להיפגע מן החקירה או מתוצאותיה. על כן החלטנו לשלוח להם הודעות אזהרה" – כך הודיעה היום (שלישי) ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון. בין מקבלי הודעות האזהרה בכירים בדרג הפוליטי בזמן האסון, ובהם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו והשר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה, וכן קצינים בכירים ביותר במשטרה, ובהם רב-ניצב קובי שבתאי, מפקד מחוז הצפון שמעון לביא – שכבר הודיע על התפטרותו ביוני השנה – וכן תת-ניצב מוריס חן, ראש חטיבת האבטחה במשטרה.

הבכירים שהוזהרו:

  • ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו
  • השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה
  • השר לשירותי דת לשעבר יעקב אביטן
  • המפכ"ל רנ"צ קובי שבתאי
  • מפקד מחוז הצפון שמעון לביא
  • תנ"צ בדימוס שלום אביטן, מפקד מרחב עמקים
  • תנ"צ מוריס חן, ראש חטיבת אבטחה ורישוי במשטרה לשעבר
  • סנ"צ אסף מנצור, מפקד תחנת נוף הגליל
  • רב-פקד שמואל פיאמנטה
  • פקד אסף שייך
  • עמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום הגליל
  • עודד פלוס, מנכ"ל המשרד לשירותי דת לשעבר
  • יוסף שוינגר, מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים
  • הרב שמואל רבינוביץ', יו"ר ועדת החמישה הממונה על המקומות הקדושים
  • אינג' עאמר חילילה, מהנדס הבטיחות של הילולת הרשב"י
  • ראובן בן גל, מנהל האבטחה הראשי של ההילולה
  • שמעון מלכה, מנהל אבטחה בהילולה
  • מאיר קרליבך, מנהל פעילות עמותת "הכנסת אורחים"

לרשימה המלאה - לחצו כאן

ועדת החקירה: נתניהו לא פעל כמצופה מראש ממשלה, כך גם אוחנה כשר לביטחון הפנים

שר הפנים לשעבר אריה דרעי, שגם הוא העיד בפני הוועדה, לא קיבל הודעת אזהרה. על בנימין נתניהו נכתב: "כמי שכיהן כראש ממשלת ישראל משך למעלה משתים עשרה שנים רצופות בתקופה הרלוונטית ידע ראש הממשלה לשעבר נתניהו, או שהיה עליו לדעת, כי אתר קבר הרשב"י במירון מטופל משך שנים בצורה לקויה, שעלולה ליצור סיכון למשתתפים הרבים בהילולה המתקיימת מדי שנה בל"ג בעומר.

ראש הממשלה לשעבר נתניהו לא פעל כמצופה מראש ממשלה לתיקון מצב דברים זה. זאת, על אף שהנושא עמד במוקד דוחות חמורים של מבקר המדינה, שהנושא מערב מספר משרדי ממשלה ושהוא הובא לשולחן הממשלה במספר הזדמנויות בשנים שונות.

בתוך כך, ראש הממשלה לשעבר נתניהו לא דאג למעקב יעיל אחר טיפול הממשלה בעניין, גם לאחר שבמסגרת דיון בהחלטת ממשלה בשנת 2016 הובהר שהחלטות ממשלה קודמות בנושא לא יושמו".

סיור של ועדת החקירה לאסון מירון
חברי הוועדה בסיור בהר מירון

על אוחנה נימקה הוועדה כי "השר לביטחון הפנים לשעבר לא פעל כמצופה משר לביטחון הפנים כשגיבש את דעתו באשר לקיום ההילולה במירון בל"ג בעומר ללא הגבלת קהל, ואף נתן לכך ביטוי פומבי, מבלי שהדבר נבחן בעבודת מטה מסודרת בנוגע למכלול המשמעויות, לרבות בחינת חלופות שונות באשר לאופן קיום ההילולה. בהמשך, כשהיה בפני השר לביטחון הפנים לשעבר אוחנה מידע בנוגע לסכנות הצפויות במהלך ההילולה, ובפרט לסכנות הנובעות מרמת הצפיפות שהייתה צפויה במקום, לא פעל כמצופה מתפקידו ביחס למידע זה".

"השר לביטחון הפנים לשעבר אוחנה לא נתן משקל ראוי לחומרת הסכנות, לא שאל שאלות מספיקות בעניין, ולא ביקש לבחון מחדש את ההחלטה שלא להגביל קהל. משנותרה על כנה החלטה זו, לא ביקש מהמשטרה לבחון ולהציג לו דרכי פעולה אחרות להפחתת הסכנות".

על המפכ"ל קובי שבתאי נמסר כי "הוא אישר את תוכנית המבצע כאמור, אף שלא נתנה מענה ישים להתמודדות עם כמות הקהל והצפיפות המסוכנת שהיו צפויות בהילולה, ועל אף שלא כללה מנגנון יעיל לניהול הקהל או ויסות הקהל על סמך שיקולי בטיחות. המענים לסכנת הצפיפות שנכללו בתוכנית היו תגובתיים ולא מניעתיים, והתוכנית נסמכה באופן בלתי סביר על יכולת המפקדים בשטח לזהות מוקדי צפיפות מסוכנים באופן חזותי. זאת, בהסתמך על ניסיונם המבצעי בלבד, מבלי שהוכשרו לכך. הכשלים המנויים לעיל היו מבין הגורמים שהובילו להצטברות קהל ברמת צפיפות קיצונית ומסוכנת במוקדים שונים בהילולה, ובכלל זה במהלך אירוע ההדלקה של חסידות תולדות אהרון, ולכך שהסכנה לא זוהתה מבעוד מועד ולא ניתן לה מענה".

השופטת דבורה ברלינר בראש ועדת החקירה לאסון מירון (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
ראש ועדת החקירה, השופטת בדימוס דבורה ברלינר | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

בהודעה שפרסמה הוועדה נרמז כי אותם אנשים שהוזהרו "עלולים להיפגע מעבודת הוועדה או ממסקנותיה", ועל כן ניתנת לכל מי שאולי ייפגע "הזדמנות להשמיע את דברו". חברי הוועדה ציינו כי שמו דגש על הגורמים הבכירים יותר מבין אלה שהעידו בפניהם: "מטעמי יעילות והתמקדות בעיקר, ועל מנת שנוכל להביא בפני הממשלה את מסקנותינו והמלצותינו בהקדם האפשרי, לא נידרש לכל מי שהייתה לו נגיעה לנושאים שנחקרו. על מנת להכריע אם לשלוח הודעת אזהרה לגורם מסוים, בחנו את הכשלים שנתגלו לכאורה בתפקודו, את מידת חומרתם ואת מרכזיותם. כן הבאנו בחשבון את התפקיד שמילא אותו גורם באסון ואת שאלת בכירותו".

אסון מירון: בנימין נתניהו ואמיר אוחנה בביקור בזירה (צילום: pool- GettyImages, getty images)
הופיעו בפני הוועדה: נתניהו ואוחנה בזירה, יום לאחר האסון | צילום: pool- GettyImages, getty images
המפכ"ל יעקב שבתאי מעיד בוועדת החקירה לאסון מירון (צילום: לע"מ)
הערכה בפיקוד המשטרה: אזהרה גם למפכ"ל שבתאי | צילום: לע"מ

עוד הדגישה הוועדה כל מי שהוזהר כרגע נשא בתפקיד רלוונטי בעת האסון. "כדי להסיר כל ספק, אין משמעות הדברים כי מי שלא נשלחה לו הודעת אזהרה על ידי הוועדה אינו נושא באחריות. נזכיר כי ביחס לאסון נפתחו חקירות פליליות במשטרת ישראל ובמחלקה לחקירות שוטרים, אשר הושהו בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה", נמסר.

"הודעת אזהרה מפורטת, בצירוף החלטה זו, נשלחה לכל מי שהחלטנו כך לגביו", סיכמו אנשי הוועדה הממלכתית את ההודעה. "הוועדה תעמיד עתה לרשות מי שהוחלט לשלוח לו הודעת אזהרה חומרי חקירה כמצוות החוק. החלטה על סדרי הדין ולוחות הזמנים לעבודת הוועדה מכאן והלאה תינתן בהמשך".

שר הביטחון בני גנץ מסר לאחר קבלת מכתבי האזהרה על ידי המעורבים כי "אנחנו לא מחפשים אשמים - אנחנו מחפשים אחריות ולקחים. ‏זו הסיבה שעמדתי על הקמת הוועדה הממלכתית לחקר אסון מירון - האסון האזרחי הגדול ביותר שידענו. לזכר הקורבנות ולמען החיים נמשיך ונחפור בפצע הפתוח כדי לוודא שהלקחים יופקו עד תום".

ועדת החקירה הוקמה ביוני בשנה שעברה בישיבת הממשלה הראשונה של ממשלת בנט-לפיד ומאז הוקמה הופיעו בפניה בכירים בעבר ובהווה, ובהם ראש הממשלה בזמן האסון בנימין נתניהו, השר לביטחון הפנים דאז אמיר אוחנה, המפכ"ל קובי שבתאי. בראשות הוועדה עמדה נשיאת בית המשפט העליון לשעבר מרים נאור ולאחר שהלכה לעולמה בינואר השנה עמדה בראשה השופטת בדימוס דבורה ברלינר, שכיהנה כנשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב.

כל מקרה ההליכים של הוועדה לא הסתיימו: המסקנות וההחלטות הסופיות שלה לא יתקבלו לפני מפכ"ל המשטרה רב-ניצב קובי שבתאי יסיים את כהונתו בתפקיד בשנה הבאה.

תגובות

עורכי דינו של מפכ"ל המשטרה, אלירם בקל ועודד גזית, מסרו: "מאז כניסתו לתפקיד פועל המפכ"ל ללא לאות על מנת לחזק את המשטרה, ולהבטיח ביטחון אישי לאזרחי ישראל, וכך גם ביחס לאירועים המוניים מורכבים שאירעו בתקופת כהונתו. דוח הביניים של הוועדה כבר לימד על כשל ארוך שנים של משרדי הממשלה בהסדרת התשתיות ההנדסיות של האתר והאחריות הכוללת עליו, ואימץ את עמדת המשטרה כפי שהוצגה בעדות המפכ"ל. אך טבעי שוועדה העוסקת בעבודת המשטרה תזמן את המפכ"ל לעדות נוספת בפניה, וכפי שהוועדה ציינה בהודעתה מהיום "אין במשלוח הודעת אזהרה כדי לקבוע האם ומה יהיו המסקנות בעניינו". אנו סמוכים ובטוחים, כי בתום עבודתה של הוועדה, ייקבע כי לא נפל פגם ביחס לאחריותו של המפכ"ל, כמי שהתמנה לעמוד בראש המשטרה זמן קצר לפני האסון הנורא".

תגובת הליכוד: "שליחת מכתבי האזהרה בזמן בחירות - עיתוי פוליטי. אנו משתתפים בכאבן הגדול של המשפחות. מאז הקמת המדינה אף ועדת חקירה ממלכתית לא שלחה מכתבי אזהרה למועמדים בבחירות בתקופת בחירות. מצער שוועדת החקירה שהוקמה ביוזמת ממשלת בנט-לפיד בחרה לעשות כן".