נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נחת אתמול (רביעי) בישראל, ובינתיים, במקביל לביקורו, הוא מתמודד עם לא מעט צרות מבית. הכותרות בארה"ב מבשרות בעיקר על מצבו הפוליטי, שאפשר להגדירו בכי רע, על רקע האינפלציה בארה"ב שעמדה אתמול על 9.1% - שיא של 40 שנה. מחירי הדלק גם הם הגיעו לשיא, והם עומדים על חמישה דולרים לגלון בממוצע. בסקר אחרון, ביידן אף זוכה ל-33% תמיכה בלבד. בנוסף, 64% מהדמוקרטים מעדיפים שלא יתמודד שוב.
אז מה ביידן בעצם מנסה להשיג בביקור במזרח התיכון?
בראש ובראשונה, ביידן רוצה להנשים את הכלכלה האמריקנית. נשיא ארה"ב ינסה להוריד את מחירי הדלק, ואחר כך אולי גם את האינפלציה, ובכך ימקסם את ההישגים המדיניים שעומדים לזכותו בזירה הבין-לאומית, בהמשך לשיקום נאט"ו והובלתה מול האיום הרוסי.
כדי לעשות זאת, ביידן צריך את ערב הסעודית, מעצמת נפט שחוששת מאיראן ומתקרבת לסין, שאותה ביידן רוצה דווקא להחליש. כדי לרתום את ערב הסעודית לכלכלה הקורסת ולבריתות חדשות, נשיא ארה"ב צריך לפתוח דף חדש ולהכשיר את נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן (MBS).
בשל מעורבותו של בן סלמאן ברצח חשוקג'י, נשבע ופעל ביידן להפוך את ערב הסעודית למדינה מנודה. הצעדים לשיקום יקרו בוועידה האזורית שתתכנס בג'דה בשבת, ללא ישראל. עד אז יבקש ביידן להמתיק את הגלולה בפגישות שיקיים בישראל.
היום השני לביקור: מה ישראל רוצה להשיג?
ביידן לא צפוי להביא לישראל בשורה של ממש, וכך גם לפלסטינים. כן ייתכנו כמה מחוות שיסייעו לו לקפל את דגל זכויות האדם בדרך לסעודיה, שכן, עוד מעט מתקיימות בחירות אמצע הכהונה וביידן ותיק דיו כדי לזכור שבבחירות זוכים או מפסידים בגלל הכלכלה.
רה"מ יאיר לפיד צפה כי יומו הראשון של הביקור יתמקד בחברות, לעומת היום, שבו יתעסקו הצדדים בביזנס ובעבודה. צריך לומר שהתמונות בנמל התעופה וביד ושם אתמול הן אותנטיות, במובן הזה שביידן באמת אוהב את ישראל ולישראל יש קשר יוצא דופן עם ארה"ב. ובכל זאת, אם צוללים פנימה לנושא הכי חשוב, איראן, ברור שיש שני צדדים שנמצאים במחלוקת קשה מאוד.
Today, I paid a visit to the hallowed ground of Yad Vashem where I had the distinct honor of meeting Dr. Gita Cycowicz and Ms. Rena Quint, two Holocaust survivors.
— President Biden (@POTUS) July 13, 2022
I vow to continue our shared, unending work to fight the poison of antisemitism wherever we find it in the world. pic.twitter.com/h0YaU8kZaN
לפני ביקורו הכריז ביידן כי הוא לא רוצה לחזור לעוד משא ומתן על הסכם עם איראן. כבר יש הצעה על השולחן, ואיראן היא שצריכה כעת להחליט אם כן או לא לחזור להסכם. בישראל, כמעט כל הצמרת, בקואליציה ובאופוזיציה, אומרת ש"ההסכם הזה הוא דבר רע".
לכן, היום רה"מ לפיד ינצל את ההזדמנות שהוא יושב עם ביידן לפגישה ויאמר לו: "תראה, פקעה הסבלנות כלפי איראן, הגיע הזמן לחדול במשא ומתן, הגיע הזמן להפסיק לתת לאיראנים הזדמנות לשחק עם העולם. צריך להחזיר את הסנקציות ולחזור למועצת הביטחון". התשובה שהאמריקנים הכינו לדבר הזה, כנראה, זו הצהרת ירושלים שנראה היום, הצעה שבאה ומעלה על הכתב את התורה שבעל פה, את היחסים המיוחדים בין שתי המדינות, ובה תהיה התחייבות של שני הצדדים שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. שתי המדינות יבטיחו כי ירתמו גם את כל המשאבים שלהן כדי לחזק את הביטחון, צעד די ברור, אבל לא חף מחילוקי דעות.
חילוקי הדעות, הלחץ האמריקני - והסירוב בישראל:
בעניין האיראני, לפיד, הרצוג וגם נתניהו יאמרו היום לביידן שאת האיראנים אפשר להחזיר לשולחן המשא ומתן רק באמצעות ההחזרה של האופציה הצבאית האמינה, דרך איום צבאי אמין, וזה אולי הדבר שכולם מסכימים עליו. העלאת האופציה הצבאית תעלה בכל השיחות וגם צפויה לבוא לידי ביטוי בחתימה היום על הצהרת ירושלים, אותו מסמך הבנות.
בהקשר הפלסטיני, האמריקנים העלו בקשה לשתי מחוות. הבקשה נעשתה במפגשים שהתקיימו לפני הביקור עם דרגי מקצוע, ולא בין המנהיגים - וישראל סירבה. המחווה הראשונה עוסקת ברצון לייצר איזושהי ועדה משותפת לישראל, לרשות הפלסטינית, לירדן ולארה"ב, כדי לדון על נושא הסטטוס קוו בירושלים, והיא נדחתה באופן קטגורי. בשגרירות ארה"ב בישראל הכחישו את הדיווח.
המחווה השנייה עסקה בניסיון לייצר הצהרה משותפת שתגנה אלימות מכל הצדדים. גם כאן ישראל אמרה 'לא'. לדברי ישראל, זה נכון שיש את הרשות הפלסטינית, אבל יש גם את ארגוני הטרור בעזה ובגדה - ו"אין סימטריה", כך שבישראל דחו את העניין, והוא עמד במחלוקת בין שני הצדדים.