שופטי בית המשפט העליון קבעו היום (רביעי) בדעת רוב שהיישוב מצפה כרמים לא יפונה, בכך בית המשפט הפך במסגרת דיון נוסף את פסק הדין שניתן בשנת 2020. פסק הדין עסק בשאלה האם קרקע פרטית שהוקצתה על ידי המדינה לצורך הכרת היישוב, תוכל להוסיף ולשמש אותו גם לאחר שהתברר שלא מדובר בקרקע של המדינה.

מדובר בפסק דין שניתן ביום האחרון בו המשנה לנשיאת העליון, השופט ניל הנדל, יכול לפרסם פסקי דין. הנדל שהיה בדעת המיעוט בפסק הדין הקודם - היה הפעם בין שופטי הרוב לגבי התוצאה לצד שופטים נוספים. נשיאת העליון אסתר חיות סברה בדעת מיעוט כי יש להותיר את תוצאת פסק הדין הקודם על כנה. 

מדובר בפסק דין עם היבטים עקרוניים שיכול להשליך על מקרים אחרים. במישור העקרוני נקבע שנדרש "תום לב סובייקטיבי ברף הגבוה", של הממונה על הרכוש הממשלתי כדי לאפשר את המשך השימוש בקרקע הפרטית. כלומר, יישובים שנבנו על קרקע פרטית שהוקצתה על ידי המדינה, לא יפונו רק אם הקצאת הקרקע נעשתה בתום לב ברף הגבוה. 

שר המשפטים גדעון סער אמר בתגובה להחלטה: "פסק דין חשוב, בו נעשה צדק, של בית המשפט העליון. דעת הרוב הפכה את פסק הדין הקודם וקבעה שתושבי הישוב לא יפונו מבתיהם".

 

 גם שרת הפנים איילת שקד הגיבה להחלטה: "השכל הישר והרוח הציונית ניצחו. בית המשפט העליון פסק את הדבר הנכון והמתבקש".

 

מיש דין והאגודה לזכויות האזרח שהגישו בקשה להצטרף להליך במעמד של ידידי בית המשפט נמסר בתגובה להחלטת בית המשפט: "דעת הרוב בבית המשפט העליון הכשירה גזל קרקעות פלסטיניות פרטיות לטובת מתנחלים ובסתירה להוראות המשפט הבינלאומי. ההלכה שנפסקה תשמש גם בעתיד להשתלטות על קרקעות פלסטיניות והעמקת הסיפוח הישראלי. תקנת השוק אמורה להיות כלי שנמצא בשימוש במקרים חריגים שבחריגים. פסק הדין הזה הופך אותו למעשה למכשיר להכשרת כל גזל אדמות בשטחים".