לרגל יום המודעות הבין-לאומי למאבק בהתעללות ובהזנחת אזרחים ותיקים שחל היום (רביעי) ברחבי הארץ ובעולם, משרד הרווחה מפרסם כי בשנת 2021 חלה עלייה של כ-3.5% במספר הפניות בנושא התעללות ופגיעה בקרב אזרחים ותיקים בהשוואה לנתונים אשתקד (7,514 מקרים).
מבין 7,772 מקרים שאירעו במהלך שנת 2021, הפגיעות הנפוצות ביותר הן התעללות נפשית - 28.2% מכלל הפגיעות, הזנחה - 28.2%, התעללות פיזית 15.8%, וניצול כלכלי - 15.2%, כך עולה מניתוח המקרים שטופלו במרכזים לאורך השנה. נוסף על כך, טופלו מאות מקרים של הפרת זכויות, ועשרות מקרי התעללות מינית. מרבית המקרים מופנים לטיפול היחידות על ידי עובדים סוציאליים מהמחלקות לשירותים חברתיים, בני משפחה ואף באמצעות פנייה עצמאית של הנפגע.
"התעללות באזרחים ותיקים היא תופעה קשה שלא מדובר עליה מספיק" הדגיש שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן. לדבריו "כמו במקרים אחרים של אלימות במשפחה, הבושה וההסתרה הם המחסום הקשה ביותר". על כך הוסיפה מנכ"לית המשרד סיגל מורן: "התעללות והזנחה של אנשים מבוגרים היא תופעה מושתקת אך היא קיימת. בחלקה היא תופעת לוואי של הבדידות ועל כן היא גם סמויה מן העין".
משרד הרווחה והביטחון החברתי מפעיל ברחבי הארץ 115 יחידות לטיפול באלימות נגד אזרחים ותיקים, במסגרת התוכנית הבין-משרדית לטיפול במניעת אלימות במשפחה. כמו כן, מפעיל המשרד שורה של תכניות להפגת בדידות שבמסגרתן פוגשים אזרחים ותיקים איש את רעהו במסגרות חברתיות. לפי השר כהן, כחלק מן ההשקעה המשרדית בפיתוח השירותים לאזרחים הוותיקים בתחומים השונים "הורחבו מאוד גם את המענים לטיפול באלימות ובניצול".
העובדים הסוציאליים לחוק הגנה על חוסים, הם בעלי הסמכות המקצועית לטיפול באזרחים ותיקים ובחוסים במטרה להגן עליהם מפני התעללות, ניצול והזנחה המהווים סכנה לשלומם, לבריאותם ולחייהם. בין המענים השונים שמעניק משרד הרווחה והביטחון החברתי לטיפול בנושא, ניתן למצוא טיפולים פרטניים, זוגיים וקבוצתיים עם הקשיש ובני משפחתו, אמצעים חוקיים ומשפטיים להתמודדות עם מצבים שבהם יש צורך להגן על אוכלוסיות פגיעות תחת חוק הגנה על חוסים (התשכ"ו-1966) ומענים קהילתיים הכוללים הרצאות וימי עיון.
"מרבית מקרי הפגיעה באזרחים הוותיקים מתרחשים במרחב הביתי על ידי הקרובים אליהם - בני זוג, ילדים, נכדים ומטפלים" הסביר גל שחם, עו"ס ראשי לחוק הגנה על חוסים במנהל אזרחים ותיקים. שחם הוסיף כי "טווח הפגיעה במבוגרים נע בין ניצול ושימוש לא חוקי ברכושם ובכספם לבין מניעת טיפול רפואי וצרכים אנושיים בסיסיים כגון מזון ותנאי מחייה הולמים. התעללות והזנחת האוכלוסייה המבוגרת הן תופעות מתמשכות ואין מדובר באירוע נקודתי, לכן מצוקה שהחלה להתפתח עלולה להפוך להתעללות מתמשכת תוך מספר חודשים או שנים".
מוקד 118 של משרד הרווחה והביטחון החברתי מעניק ייעוץ וסיוע לכל מי שמזהה בסביבתו אדם מבוגר שנמצא במצוקה.