לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה שיצוין מחר, פרסמה היום (רביעי) הרשות לזכויות ניצולי שואה במשרד לשוויון חברתי נתונים עדכניים ולפיהם 161,400 שורדי שואה ונפגעי התנכלויות אנטישמיות בתקופת השואה חיים כיום בישראל. גילם הממוצע של שורדי השואה ונפגעי ההתנכלויות האנטישמיות עומד על 85.5. כ-31,500 שורדים חצו את גיל 90, ולמעלה מ-1,000 עברו את גיל 100.
מתוך שורדי השואה החיים בישראל ומוכרים בידי הרשות, 63% מהם ילידי אירופה, ומתוכם הקבוצה הגדולה ביותר הם ילידי בריה"מ לשעבר – 37%. 12% מהשורדים ילידי אירופה הם ילידי רומניה, 5% ילידי פולין, ובהמשך בולגריה (2.7%), הונגריה (1.4%), גרמניה (1.4%), צרפת וצ'כוסלובקיה (1%).
18.5% משורדי השואה בישראל הם יהודי מרוקו ואלג'יריה שסבלו מהגבלות שונות והתנכלויות תחת שלטון וישי. 11% הם יוצאי עיראק שסבלו מפרעות הפרהוד שנערך על רקע אנטישמי בתחילת חודש יוני בשנת 1941, ובנוסף, כ-7% מהמוכרים ברשות הם יוצאי לוב ותוניסיה שסבלו מחוקי הגזע והוגלו למחנות עבודה וכפייה, וחלקם אף נשלחו למחנה הריכוז ג'אדו.
חיפה היא העיר שבה מתגוררים הכי הרבה שורדים: 11,000. אחריה ירושלים עם 10,000 שורדים ותל אביב עם 8,700. באשדוד מתגוררים כ- 8,000 שורדים, בנתניה 7,900, בבאר שבע 6,900, בפתח תקווה 6,500 ובראשון לציון 6,400 שורדים. בשנה האחרונה הלכו לעולמם 15,553 ניצולים וניצולות – ולמעלה מ-42 ניצולים וניצולות בממוצע מדי יום.
הרשות עדכנה כי העבירה בשנה שעברה למעלה מ-5.7 מיליארד שקלים לשורדים והתמקדה בהגדלת המענקים השנתיים הניתנים לשורדים בכ-300 מיליון שקלים, צעד שהתווסף להגדלת קצבת השלמת ההכנסה הניתנת בין היתר לאוכלוסיית השורדים העניים ביותר, בעלות כוללת של כ-1.5 מיליארד שקלים.
מתוך 5.7 מיליארד השקלים לשורדים, 4.25 מיליארד שקלים הועברו בתגמולים ובמענקים ישירים על פי הרשות. לדבריה, 49,800 מהשורדים (כ-31%) ששרדו את המחנות והגטאות, חיו תחת זהות בדויה ובמקומות מסתור, עבדו בעבודות כפייה או התלוו להוריהם בעבודות אלו, והם מקבלים תגמולים חודשיים מהרשות בסכומים שנעים בין 2,554 ל-6,412 שקלים בהתאם לדרגת נכותם. מתוך אותם שורדים, 15,300 שהכנסתם נמוכה, מקבלים תגמולים חודשיים מוגדלים שעשויים להגיע עד ל-11,729 שקלים.
"109,000 זכאים נוספים מקבלים מענקים שנתיים בסך 6,500 שקלים", הוסיפה הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד לשוויון חברתי. "3,300 שורדים המקבלים קצבאות מחו"ל, מקבלים גם מענקים נוספים מהרשות בסך 2,583 שקלים בכל רבעון".
בנוסף לתשלומים לשורדי השואה, הרשות משלמת קצבאות מדי חודש ל-18 אלף אלמנים ואלמנות של שורדי שואה. "בנוסף לתשלומים הישירים, הרשות סיפקה השנה פטור מלא על תרופות בעלות של 373 מיליון שקלים, תקצבה שירותי סיעוד בסך של 673 מיליון שקלים, ומימנה טיפולים רפואיים וציוד רפואי בסכום של 128 מיליון שקלים".
15,553 שורדים הלכו לעולמם בשנה שעברה
בשנתיים האחרונות, ומאז התפרצות מגפת הקורונה, טוענת הרשות כי הרחיבה את מתן השירותים הקשורים להפגת בדידותם של השורדים, והגדילה את מספר המתנדבים בפרויקט "עכשיו זה הזמן" לכ-6,500 שורדים. בנוסף הרחיבה את סוגי הטיפולים הנפשיים הניתנים במסגרת מערך הטיפול והתמיכה המופעל באמצעות מטפלים מקצועיים ומסורים.
עוד הוסיפו כי בחודשים האחרונים נערכו ברשות לטפל בשורדי השואה שעלו בעקבות המלחמה באוקראינה, כך שהופעלו צוותים מיוחדים המורכבים מעובדות סוציאליות שמסייעות לעולים למצות את זכויותיהם במהירות, ביעילות ובמסלול נטול בירוקרטיה.
"הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד לשוויון חברתי, מקדמת ומובילה שורה של פרויקטים ייחודיים לרווחת ניצולי השואה, ובכללם פרויקט הגעה אישית לבתי הניצולים לצורך מיצוי זכויותיהם מהארץ ומחו"ל", נטען. "במסגרת הפרויקט בוצעו למעלה מ-88 אלף ביקורי בית בנוסף לעשרות כנסים בכל רחבי הארץ. כ-270 אלף שיחות טופלו בשנה האחרונה במרכז המידע הלאומי של הרשות".
השרה לשוויון חברתי, מירב כהן: "המשרד לשוויון חברתי פועל לילות כימים עבור ציבור שורדי השואה בישראל, ולמען הנצחת זיכרון השואה בקרב הדורות הצעירים, בארץ ובעולם, כאשר לנגד עינינו עומדת המטרה לסייע לשורדים לחיות בכבוד הראוי להם, לצד הנצחת זכר השואה וקורבנותיה".
"בצל העובדה שלמעלה מ-40 שורדים נפרדים מאיתנו מידי יום – משימתנו דחופה ביותר. בתקציב האחרון אישרנו תוספת תקציבית בגובה של 300 מיליון שקלים עבור שורדי שואה עניים, אשר זכאים למענק שנתי בלבד. בנוסף, הגדלנו את קצבת הבטחת הכנסה בהשקעה של 1.5 מיליארד שקלים, לה זכאים רוב שורדי השואה העניים".
"במקביל לכסף שאישרנו בתקציב המדינה, הצלחנו בשנתיים האחרונות, באמצעות הרשות לזכויות ניצולי השואה להביא כ-1.5 מיליארד שקלים מממשלת גרמניה עבור השורדים - ואנו ממשיכים בדיאלוג המדיני החשוב, בשיתוף מלא עם משרד החוץ ושר החוץ העומד בראשו, מול מדינות ידידותיות נוספות שהביעו לאחרונה את הסכמתן לפעול למען רווחת שורדי השואה. צו השעה, בשל מצבם של הניצולים וגילם המופלג, מחייב את ההתגייסות המהירה של כל העוסקים במלאכה למען קידום פתרונות ראויים עבור שורדי השואה. חובתנו המוסרית כחברה היא לדאוג ולוודא שמי שעברו את הזוועות הקשות בהיסטוריה בשל היותם יהודים, יזכו לחיות ולהזדקן בכבוד, בביתם הלאומי - במדינת היהודים".
מנהל הרשות לזכויות ניצולי השואה, אברמי טורם: "לרשות יש חובה לאומית ומוסרית לדאוג לרווחתם של השורדים. בשנה האחרונה הענקנו דגש מיוחד על האוכלוסיות העניות ביותר וכן על המענים הניתנים לניצולים עריריים וחסרי עורף משפחתי. אנו עושים מאמצים על מנת להגיע לכל ניצול וניצולה, ולהפוך עבורם את תהליך מיצוי הזכויות לפשוט ונגיש יותר. בשנה האחרונה פעלנו ללא לאות וביצענו אלפי ביקורי בית, וכן למעלה מ-60 אלף שיחות יזומות וסייענו לאלפי שורדים לממש את זכויותיהם ולהרחיב את סל השירותים הניתנים להם".
לכל בקשה לבדיקת זכויות וסיוע לניצולי שואה ניתן לפנות למרכז המידע של הרשות בטלפון *5105.
לאתר הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד לשוויון חברתי.