מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-24 בפברואר מנסים האוקראינים להפעיל לחץ על ישראל כדי שתצטרף למדינות המערב ותסייע להם באספקת נשק ובסיוע הומניטרי. קמפיין חדש של שגרירות אוקראינה בישראל מעורר סערה ברשת, לאחר שנטען בו כי ישראל לא מוכנה לטפל באוקראינים שאיבדו חלקי גוף במלחמה – "רק בגלל שהם אוקראינים".
האירוע שהוביל לקמפיין הוא אכזבה באוקראינה מכך שישראל לא עומדת בהתחייבויותיה בנוגע לטיפול בפצועים, ואף לא העבירה את מלוא אספקת האפודים והקסדות שהבטיחה. באוקראינה טוענים כי ישראל הבטיחה להטיס פצועים אוקראינים לטיפול בארץ - אך דבר לא נעשה ואף לא הגיבה לתיקים הרפואיים שהועברו אליה.
"אוקראינים רבים איבדו חלקי גוף במתקפות הרוסיות", נכתב בציוץ של שגרירות אוקראינה בישראל, שמקודם בתשלום ברשת טוויטר. "ישראל היא מעצמה בין-לאומית בתחום הפרותזות (תותבות). אנחנו מצפים מממשלת ישראל שתעשה את הדבר המוסרי הנכון ותסייע לדליל (בתמונה) ועוד אוקראינים רבים אחרים - לחזור ללכת. אין שום הצדקה לעיכוב המתמשך של הסיוע בתחום הומניטרי זה".
תגובת משרד החוץ: גורמים בכירים בירושלים הביעו פליאה על הפוסט (הממומן) והמאוד אגרסיבי של שגרירות אוקראינה. בעיקר לאור ההתגייסות של ישראל להעברת סייעו הומניטרי ורפואי נרחב לאוקראינה, ברמה חסרת תקדים - הטסת ילדים חולי סרטן לטיפול בישראל, משלוח בית חולים שדה, תרופות, מזון, גנרטורים ועוד.
אוקראינים רבים איבדו חלקי גוף במתקפות הרוסיות.
— Ukr Emb in Israel (@UKRinIsrael) June 19, 2022
ישראל היא מעצמה בינלאומית בתחום הפרותזות. אנחנו מצפים ממשלת ישראל שתעשה את הדבר המוסרי הנכון ותסייע לדליל (בתמונה) ועוד אוקראינים רבים אחרים - לחזור ללכת. אין שום הצדקה לעיכוב המתמשך של הסיוע בתחום הומניטרי זה.
: @pdepoulpiquet pic.twitter.com/Zl52A53sGt
גולשים ישראלים רבים לא אהבו את האופן שבו נוסח הציוץ וההאשמה שהופנתה כלפי ישראל, שכביכול היא לא מוכנה לטפל בפצועים אך ורק בגלל מוצאם האוקראיני. "תנו לי לנסח את זה מחדש: ממשלת ישראל לא מוכנה לטפל בו רק כי הוא לא אזרח ישראלי", הגיבה הגולשת הדס עברון. "הוא לא משלם מסים, לא מבוטח בביטוח הבריאות הממלכתי, לא נפגע מתוקף תפקיד בישראל. יש פה אזרחים שמחכים שנים לטיפולים מצילי חיים, הם שילמו מסים, הם שילמו דמי ביטוח. סיוע הומניטרי הוא מתנה - ומתנות לא דורשים".
"ניחא הייתם מבקשים. מתחננים. פונים אל הלב. מקובל", כתב הגולש אבי דרדיק. "העובדה שאתם *דורשים*, כאילו אנחנו חייבים לכם משהו, היא חוצפה לא נורמלית. מישהו אצלכם איבד את הצפון. מציע לכם לשקול לשנות את הנוסח".
גולש בשם דוד כתב: "מותר לבקש עזרה. מותר לכתוב 'אנו מבקשים מממשלת ישראל שתעשה לפנים משורת הדין ותעזור. מותר להציע שאוקראינה תשלם על הטיפול. אי אפשר לבוא בדרישה (ההדגשה במקור) לאזרחי ישראל לשלם על הטיפול, ועוד להוסיף שישראל לא עוזרת לו 'רק כי הוא אוקראיני', כאילו יש כאן איזה מניע גזעני. חוצפה בלתי נתפסת".
אוקראינה טוענת: ישראל לא עומדת בהבטחותיה
באמצע חודש מאי השנה, אחרי בישראל סגרה את בית חולים השדה שפעל במערב אוקראינה, התקיימה שיחה בין שר הבריאות ניצן הורוביץ למקבילו שר הבריאות של אוקראינה, ויקטור ליאשקו. במהלך הפגישה הובטח לשר הבריאות האוקראיני שישראל תטיס פצועים מאוקראינה לישראל, גם חיילים - בדגש על פגועי גפיים ותטפל בהם כאן. לטענת שגריר אוקראינה בישראל, מאז השיחה לא נעשה דבר.
מאוקראינה הועברו לישראל תיקים רפואיים של כ-250 פצועים אזרחים וחיילים, כולל תיעוד הפגיעות, אבל ישראל לא הגיבה. במסיבת עיתונאים שקיים לפני כשבועיים שגריר אוקראינה בישראל יבגן קורניצ'וק הוא התייחס באריכות לסוגיה, שהוגדרה על ידו סיוע הומניטרי-אזרחי. הוא ציין כי אם מדובר בחיילים, הם הרי לא ישובו לשדה הקרב ללא יד או רגל. בנוסף, השגריר טען כי ישראל סיפקה לאוקראינה רק 10% מהקסדות והאפודים שהבטיחה להעביר.
לפי סוכנויות הידיעות המערביות, מדי יום נפצעים באוקראינה כ-500 בני אדם, חיילים ואזרחים - מרביתם מירי ארטילרי ומוקשים. 100 עד 200 בני אדם נהרגים בכל יום.