גם בחול המועד, העבודות במתחם קבר רבי שמעון בר יוחאי שבמירון נמשכות ללא הפסקה. בעוד חודש, בל"ג בעומר, צפויה להיערך שם הילולת הרשב"י והיא תתקיים במתכונת שונה מאוד לעומת השנים הקודמות.
במקום שמכונה גשר ומדרגות דוב, נהרגו בשנה שעברה 45 גברים וילדים – האסון האזרחי הכבד ביותר בתולדות מדינת ישראל. כעת, אחרי האסון, המקום נהרס והוצא מכלל שימוש בכוונה, והוא אחד מתוך 73 מבנים לא חוקיים בכל האתר.
רק בחודשים האחרונים החלה המדינה להרוס את עשרות עבירות הבנייה המסוכנות והלא חוקיות שנבנו במשך שנים בלי הפרעה במתחם הקבר. בינתיים נהרסו כ-60 מבנים, ובהם הטריבונות, חדרי לימוד, חנויות, אזורי מגורים ואפילו נקודת המשטרה. אתר מירון של היום לא דומה למירון של השנה שעברה.
צביקי טסלר, פרויקטור מירון במשרד הדתות, טען בעקבות האסון כי השנה תהא הגבלה על מספר המשתתפים בהר: "השנה אנחנו לוקחים על עצמנו את כללי הבטיחות כפי שמקובל באירועים המוניים אחרים ומחילים אותם על האירוע שיש בהר, ולכן מספר האנשים פה יהיה מוגבל. אתם רואים את העבודות כאן בהר, אתם שומעים את הרעשים, ההר עדיין, חודש לפני ההילולה, עדיין בבנייה".
"אני יודע שזה יעבור בשלום. אני עושה את הכול כדי שזה יעבור בשלום, אני לא ישן בלילה כדי שיעבור בשלום", טען טסלר. "וכל עוד אנחנו פועלים בצורה הנכונה זה מפחית את הדאגה שלי. שבוע או שבועיים לפני ההילולה אנחנו נפתח מכירת כרטיסים. כל מי שירצה להגיע להילולה יצטרך להגיע לכאן רק בתחבורה ציבורית. הכרטיס הזה מהווה גם אישור שהייה בהר לזמן נתון. אנחנו מאפשרים לכל אחד לשהות כמה שעות בהר, אבל לאחר מכן אנחנו מבקשים מהציבור לרדת מההר ולאפשר את התחלופה של האנשים.
ועדיין לא הכול תפור לקראת ההילולה השנה. המדינה מתכוונת להגביל את מספר המשתתפים בכל רגע נתון, אך לאתר כניסות רבות ולא ניתן לגדר אותו הרמטית. חיים בן שמעון, גבאי קבר הרשב"י וההקדש הספרדי, אמר: "אנחנו מציעים למדינת ישראל ולשר הדתות שישחרר את האנשים לבוא רגיל למירון בלי כרטיסים. זה לא כדורגל, זה לא רמדאן, זה לא כדורסל. רבי שמעון בר יוחאי זה הילולה גדולה לכל עם ישראל".
ולמרות זאת, חלק מהחסידויות הודיעו שלא יקיימו אירועים בכלל, ואחרות לקחו על עצמן צעדי זהירות שלא היו בשנים הקודמות. חיים רבינוביץ' מחסידות בויאן, אמר: "בחסידות בויאן החליטו השנה בהחלטת האדמו"ר שלא נביא השנה את הילדים לשם חוץ מילדי החלאקה שיגיעו לעשות חלאקה במירון. האירוע ייראה אחרת, הכול ייראה אחרת, כי ישימו דגש יותר גדול על הבטיחות. אנחנו עושים הכול לחבר את עם ישראל לאירוע.
המדינה, שעסקה בהריסת מבנים לא חוקיים, עוד לא בנתה תשתית שמתאימה לרבבות. בתי השימוש למשל עדיין מוגדרים כמבנה לא חוקי וכל זה מתרחש במקביל לוועדת החקירה הממלכתית שממשיכה בדיוניה בירושלים. בוועדה עדיין מנסים לברר מי אחראי למחדל ומי תפקידו להוביל את האירוע.
בינתיים, במקום נראים הרבה מאוד פועלים ומשאיות בטון ומנופים. העבודה עדיין מתרחשת. "למעשה מה שרואים אלה פעולות חיזוק, פעולות הנדסיות לא פשוטות ומאוד מורכבות", טען פרויקטור מירון במשרד הדתות.