מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי החל היום (שני) להעיד בפני ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון, שבו קיפחו את חייהם 45 בני אדם. המפכ"ל העיד כי הצפיפות באירוע הייתה סוגיה שכולם ידעו עליה ואף דיברו על אפשרות של אסון רב נפגעים. לדבריו, חוסר היכולת של משרד הממשלה להגיע לנוסח מוסכם של תקנות לקיום ההילולה נבע מ"אולי חוסר רצון להסדיר את האירוע". שבתאי הדגיש: "זה שהמשטרה הייתה המבוגר האחראי במקום שאף אחד לא לוקח אחריות - לא הופך אותה לאחראית".
שבתאי פתח את עדותו בהבעת תנחומים למשפחות ההרוגים וציין לשבח את "התרומה של עבודת הוועדה". לאורך עדותו הוא חזר והדגיש כי לדעתו ההילולה במירון הוא אירוע "מחוזי" וציין כי "אם היום הייתי מקבל את ההחלטות - הייתי מקבל את אותן החלטות". לדבריו, מדובר באירוע שמתרחש מדי שנה ו"הדבר היחיד שהיה חדש במירון 2020 היה הקורונה. ב-2021 ככל שהתקרב האירוע - הנטייה של הממשלה הייתה לפתוח את ההר. היה קשה למנוע פולחן מיהודים בזמן שאנחנו מאפשרים לדתות אחרות".
"אין אחד שלא דיבר על צפיפות"
"ההתרשמות שלי הייתה שהמחוז מבצע את העבודה בצורה טובה", הוסיף שבתאי. "יש לי אמון מלא בשמעון לביא (מפקד מחוז צפון) עד היום. הוא מביא את המחוז להישגים". לדבריו, המשטרה הייתה אז "במצב של קיפאון" מכיוון שלא היה תקציב. "הליך החפיפה שלי היה קצר מאוד", סיפר המפכ"ל על כניסתו לתפקיד מספר חודשים קודם לכן. "החפיפה שלי הסתכמה בשני מפגשים קצרים שבשניהם נושא מירון לא עלה".
שבתאי העיד כי נושא הצפיפות ודוחק האנשים באירוע במירון היה "תרחיש מוכר" וידוע לכולם. "אין אחד שלא דיבר על הצפיפות, כולם דיברו על צפיפות", ציין. "מפקד המחוז דיבר על אר"ן (אירוע רב נפגעים), אני דיברתי על אר"ן. לא מדובר בחידוש. לא ראש אג"מ ולא אף אדם אחר העלה ספק בתכנית שהוצגה. לא ראש אג"מ ולא אף אחד אחר הציג תכנית חלופית".
"חוסר היכולת של משרדי הממשלה, המשרד לביטחון הפנים, משרד הדתות, משרד הפנים, ולהגיע לנוסח מוסכם של תקנות - היה ביטוי מובהק של הקושי הבסיסי שמלווה את מירון מזה מספר שנים", הסביר המפכ"ל. "חוסר יכולת, אולי חוסר רצון להסדיר את האירוע".
"ניסו להסדיר את ההר הזה במשך עשור", טען המפכ"ל. "4 ועדות ממשלתיות לא פתרו את הבעיה. היו יוזמות מקומיות של המחוז הצפוני". הוא העיד על עצמו: "אני לא מאלה שיושבים בשקט. אם הייתי חושב שמשהו לא תקין בתכנית - הייתי מתערב".
"מפכ"ל לא בודק כל גשר - אני לא מהנדס בטיחות"
השופטת בדימוס ברלינר הקשתה על שבתאי: "אם הכל היה תקין, מה השתבש?", והוא השיב: "אין יום שאני לא חושב מה השתבש ומה היינו יכולים לעשות אחרת. הוויסות עבד פה. מה קרה באירוע? לדעתי הכשל מתחיל בכשל הנדסי. אבל בשביל שיקרה אסון בגלל כשל הנדסי צריך שתהיה צפיפות, מזה אני לא מתחמק".
השופטת ברלינר המשיכה להקשות "אני לא מבינה את התשובה הזאת, לא ידעתם את זה קודם?". שבתאי השיב: "מפכ"ל לא יורד לבדוק עכשיו כל גשר, לכל מעבר ולכל שביל. אני לא מהנדס בטיחות. אני יכול לקבוע רמת חלקלקות? שיפוע?".
האסון בליל ההילולה בקברו של רבי שמעון בר-יוחאי שבמירון התרחש ב-30 באפריל 2021. באסון נהרגו 45 גברים ובני נוער, ו-102 נוספים נפצעו. בוועדת החקירה הממלכתית חברים, מלבד השופטת בדימוס ברלינר שהחליפה את השופטת מרים נאור שהלכה לעולמה, גם איש העסקים החרדי מרדכי קרליץ ואלוף (במיל') שלמה ינאי.