זוג ישראלים שנכנס אתמול (שבת) לקלקיליה בכדי לערוך קניות, הותקף באמצעות גז פלפל ורכבו נגנב. בתחילת החודש, נסע תושב בית"ר עילית בכדי לערוך קניות בקיוסק במרכז הכפר והותקף בידי המון זועם שניסה לבצע בו לינץ'. למרות הסכנה הכרוכה בכניסה לשטחים, מסתבר שלא מעט ישראלים בוחרים להגיע לערים באזור לטובת קניות ועיסוקים שונים. גם האיסור שקיים על ביצוע מסחר או כניסה ללא היתר מתאים, לא מרתיע אותם.

בשיחה עם N12 סיפר סא"ל במילואים אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית: "ראשית, צריך להפריד בין ערבים ליהודים. ערבים ישראלים נכנסים בעיקרון באופן חופשי ברשות ובסמכות לערי יהודה ושומרון אלא אם ישראל מחליטה באופן נקודתי שלא. אבל ערבים ישראלים נכנסים באופן חופשי תחת אישור לקניות באופן קבוע ושוטף".

שוק ברמאללה (צילום: reuters)
שוק ברמאללה | צילום: reuters

לעומת זאת, אמר אביתר: "לישראלים יהודים אסור להיכנס, אפשר רק עם בקשת אישור באופן פרטני, אין אישור גורף. יש מועדים מיוחדים בבית לחם לדוגמא בחגי הנוצרים שאז ישראל מאפשרת כניסה גם ליהודים. ערבים ישראלים נכנסים בעיקר לערי השומרון כדי לעשות קניות - ג'נין, טולכרם, שכם, קלקיליה, וגם לחברון. לרמאללה למשל פחות מגיעים בשביל קניות כי רמאללה יקרה, אולי מגיעים לשם לצרכים אחרים".

אביתר הוסיף: "בסופי שבוע מגיעים לסכומים מטורפים של מיליונים יש לא מעט ישראלים שמתעלמים מההנחיות שאוסרות להיכנס, קיום מסחר זו עבירה פלילית, וגם כניסה ללא מקבל אישור. יש כמה סיבות שאנשים רוצים להגיע לשם, מקניות ועד טיפולי שיניים".

חנות בג'נין (צילום: reuters)
חנות בג'נין | צילום: reuters

פרופסור יצחק רייטר, נשיא האגודה ללימודי המזרח התיכון והאיסאלם, אמר בשיחה עם N12: "היום היעד העיקרי זה ג'נין. אבל גם בברטעה למשל. בג'נין זה מאוד שכיח כי זה קרוב לאזורים של המשולש והגליל, יותר נוח להם להגיע לשם מאשר למקום אחר. ויש מעבר יחסית פתוח".

לגבי כמות האנשים שמגיעים לערוך קניות באיו"ש סיפר רייטר: "לגבי מספרים אני לא חושב שיש מישהו שיודע, אולי במנהל האזרחי. להערכתי מדובר בעשרות אלפים שעוברים את הגבול לערי הגדה. בראש ובראשונה זה יותר זול לעשות שם קניות. זו הזדמנות ליצור קשרים עם בני העם שלהם. האינטרקציה הזאת היא בעצם יוצרת חיבור זהותי חזק מאוד לסוגיה הפלסטינית".