תקועים בארצות הברית: הרבה כבר דובר על התהליך היקר והמסובך של הבאת ילד לעולם דרך פונדקאות בארץ ובעיקר בחו"ל. הזוגות שנאלצים לעשות את התהליך הזה בחו"ל עוברים לעיתים שנים של אכזבות עד הרגע המיוחל שבו הם יכולים לקחת את התינוק שלהם בחזרה לישראל. מי שפוגש אותם רגע לפני הסוף הם עובדי משרד החוץ במדינה בה נולד התינוק שלהם שאמורים, בעיקר בתקופה הרגישה הזו עם הגבלות הקורונה, להעניק להם לאחר בדיקת אבהות, תעודת מעבר לישראל.
אבל דווקא בנקודה הקריטית הזו, שמשמעותית כל-כך למשפחות, ורגע לפני שנגמר להם הכסף - עובדי משרד החוץ פתחו בשביתה ולא מטפלים במתן אותם האישורים. העובדים מאשימים את שר החוץ ורה"מ החליפי לפיד בכך שאינו מקדם מו"מ עם ועד העובדים, שאינו מרוצה מתנאי ההעסקה במשרד. במסגרת החרפת העיצומים, הנציגויות בארצות הברית, קולומביה וגאורגיה הפסיקו בין היתר לטפל ברישום נולדים והליכי פונדקאות.
עובדי המשרד בסך הכל נלחמים על תנאים יותר טובים עבורם, ולכן קשה להאשים אותם ואת המאבק שלהם. אבל כשאלו פוגשים משפחות שכבר הגיעו לקצה גבול היכולת שלהם, ונמצאים במדינה זרה עם תינוק קטן שרק נולד – אותם עובדים הם היחידים שיכולים לעזור להם.
דן ועומר רביב הגיעו לפני חודשיים לארה"ב לכבוד הולדת הבן שלהם, אריאל רביב, שהגיע לעולם בתהליך פונדקאות. אריאל נולד בסוף חודש דצמבר האחרון בפורטלנד, שבמדינת אורוגון והם נמצאים שם יחד עם מאיה, בתם בת השנתיים וחצי. בעקבות השביתה של עובדי משרד החוץ הם עוד לא הספיקו לקבל את תעודת המעבר עבור ילדם החדש. "אנחנו מחכים בקוצר רוח לחזור לביתנו בישראל, למשפחה, לעבודה ולגן", סיפר עומר בפוסט שכתב. "במקום זאת - אנו מוצאים את עצמנו במצוקה עמוקה, ואיננו יודעים מתי המסע הקפקאי והמייאש שאנו חווים כתוצאה מהתנהלות משרד החוץ יגיע לסופו ונוכל סוף סוף לחזור הביתה".
עומר מוסיף לתאר את התהליך הארוך והיקר שנאלץ לעבור: "אריאל אינו יכול להיכנס לישראל כאזרח זר באמצעות הדרכון האמריקאי שלו, עד שנסדיר את אזרחותו הישראלית, מכיוון שאינו מחוסן - כאמור, הוא תינוק. בישראל יש ועדת חריגים נוספת של משרד הבריאות, אשר מאשרת על פי נוהל כניסת ילדים שנולדו בחו"ל לישראל, כל עוד ההורים מתחייבים לאזרח את הילדים תוך 90 יום. האם אתם יכולים בבקשה להסביר מדוע אנו, הורי הפונדקאות, שרק מתחננים שיאפשרו לנו להסדיר במהרה את האזרחות הישראלית של ילדינו, ואף שהשקענו עשרות אלפי שקלים בבירוקרטיה ועלויות עורך דין על מנת לעשות זאת, ובנוסף הפקדנו בידי רשויות המדינה עוד 20,000 שקלים חדשים ערבות כחלק מהפרוצדורה, איננו זכאים לאותו טיפול ונעננו בשלילה? האם אין בכך אפליה בוטה ומשוועת?"
"תהליך הפונדקאות כרוך, כידוע, בהוצאה כלכלית עצומה, שלקחנו על עצמנו בשמחה למרות הקושי הכבד על מנת להקים משפחה ישראלית שמחה ומאושרת", ממשיך עומר. אבל לכל יום נוסף שבו הם לא חוזרים ארצה, יש השלכות כלכליות כבדות ולא מתוכננות, לדבריהם. "לא ברור לנו איך נוכל להמשיך לעמוד במצב הזה לאורך זמן. מה גם שבזמן שאחד מאיתנו בחופשת לידה, השני צריך לפרנס - ואין לנו כל יכולת לעשות זאת כל עוד אנו מוחזקים כאן כבני ערובה במו"מ בין אנשי משרד החוץ לוועד העובדים".
יניב ואבישי נמצאים עכשיו בראלי, שבצפון קרוליינה. ביתם, ריו לוי פרחיה, נולדה בתחילת ינואר. הזוג נמצא בסיומו של ההליך המרגש, שעלה להם עד כה כ- 600 אלף שקלים. "זוהי הפעם השנייה שאנחנו מנסים להקים משפחה, ובפעם הקודמת בשנת 2018 נפלנו במרמה על ידי סוכנות פונדקאות ומרפאה ביהונסבורג שבדרום אפריקה והפסדנו את כל כספנו ואת החלום", משתף יניב, שהחליט יחד עם אבישי לא לוותר. "חסכנו כספים, לקחנו הרבה מאוד הלוואות מהבנק וממקומות העבודה כדי להגשים את החלום ולהפוך להיות הורים", אומר יניב. "אנחנו כבר 6 שבועות בארצות הברית, עם הוצאות רבות על השכרת דירה, רפואה ומחייה כאן, ובמקביל לחיים בארץ שגם את שכר הדירה אנחנו ממשיכים לשלם. אנחנו לא עובדים החל מתאריך 24.12.21, מהרגע בו היינו צריכים לעלות על טיסה מהירה. העבודות שלנו לא מאפשרות עבודה מרחוק. אני כותב את עם דמעות בעיניים, בבקשה, תעזרו לנו לחזור הביתה למשפחה שלנו, לעבודה שלנו, לגדל את הבת שלנו כמו שחלמנו".
"כואב לי לשמוע על הורים טריים ישראלים, שליווינו לאורך המסע שלהם בצד השני של העולם עם העליות והירידות שכרוכות בתהליך כה מסובך ויקר, ונמצאים כרגע ברגע המאושר בחייהם - אבל בגלל שביתה ומשחקי כח בתוך משרד החוץ הם תקועים בשהות יקרה, רחוקים מהמשפחה, החברים, לא יכולים לחזור לעבודה ולחייהם, מוציאים הון על שהות מיותרת כשהם לא יודעים אם ומתי יוכלו לשוב הביתה", אומר ארז ברון, מנהל המחלקה הישראלית של ORM ISRAEL שמלווה הורים בתהליכי פונדקאות בארה"ב.
תגובות
תגובת משרד החוץ ושר החוץ יאיר לפיד לא התקבלה.
מוועד עובדי משרד החוץ נמסר בתגובה: "צר לנו שאנו נאלצים לצאת בצעדים חריפים כגון אלה על מנת להיאבק על זכויות העובדים שלנו. עובדי משרד החוץ ממשיכים לפעול ימים כלילות על מנת לשרת את אזרחי מדינת ישראל, בכל מקום בעולם, וזאת על אף שהם סופגים פגיעה מתמשכת בתנאי ההעסקה. המאבק שלנו הוא קריטי לא רק לכוח האדם המקצועי המרכיב אותו כיום, שבלעדיו לא ניתן להחזיק שירות חוץ מתפקד, אלא גם לעתידו של המשרד. ניתן וצריך לפתור את המשבר בהקדם. האחריות לפתרון המשבר מונחת על כתפי שר החוץ שחזר והצהיר שוב ושוב כי דרישות העובדים מוצדקות. אנו פונים אליו שוב, ומבקשים שיפעל לפתרון האירוע".
לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il