לרגל יום השואה הבין-לאומי שיצויין מחר (חמישי) מפרסמת הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד לשיוויון חברתי נתונים עדכניים אודות שורדי השואה ונפגעי התנכלות אנטישמית שחיים כיום בארץ. בישראל חיים כיום 165,800 שורדי שואה, וגילם הממוצע הוא 85. 19% מהם, כ-31 אלף בני אדם, חצו את גיל 90, ולמעלה מ-950 עברו את שנתם ה-100.
עוד ב-N12:
• ניצולי השואה שחיים מקצבה זעומה וסובלים מקור בחורף
• המבצע לאיתור ניצולי שואה שעדיין לא מקבלים קצבה
• לראשונה: קצבה חודשית לניצולי שואה מלנינגרד, צרפת ורומניה
• "משתדלים פחות לחמם את הבית, נשארים עם מה שיש"
תוספת תקציבית של כ-300 מיליון שקלים בשנה
השרה לשיוויון חברתי, מירב כהן, יחד עם שר האוצר ליברמן, הוסיפו כ-300 מיליון שקלים בשנה שנועדו להגדלת הקצבאות השנתיות של שורדי השואה. בנוסף, הוגדלה קצבת השלמת ההכנסה לקשישים ב-14%. בשנת 2021, העבירה הרשות לזכויות ניצולי השואה תגמולים ומענקים בסך כ-4.1 מיליארד שקלים, שעברו ישירות לשורדי השואה. כ-31% מהם מקבלים תגמולים חודשיים הנעים בין 2,554 ל-6,412 שקלים. מתוכם, ישנם מעל 15,000 שהכנסתם נמוכה, ומקבלים תגמולים מוגדלים העשויים להגיע ללמעלה מ-11 אלף שקלים.
מלבד לתשלומים הישירים, מספקת הרשות מידי שנה פטור מלא על תרופות, וממנת טיפולים רפואיים, שרותי סיעוד וקניית ציוד רפואי בעלות המוערכת בלמעלה מ-1.34 מיליארד שקלים.
המשרד לשיוויון חברתי הוביל כמה פרויקטים לרווחת השורדים, כולל כ-80 ביקורי בית של הנציגים של הרשות לזכויות ניצולי השואה. בתקופת הקורונה, יצרה הרשות קשר עם שורדי שואה שאין להם עורף משפחתי, וכאלה שמוכרים עם דימנציה לשם מיצוי הזכויות המגיעות להם. עוד הציעה הרשות לאלה שחווים קושי נפשי וחרדות סיוע פסיכולוגי ללא עלות, אותו היא מספקת ליותר מ-7,00 בני אדם מידי שנה. כמו כן מעל 2,00 ביקורים בבתים נערכו כדי להכשיר במיומנויות דיגיטליות.
בנוסף, הרחיבה הרשות לזכויות ניצולי השואה את פרויקט "עכשיו זה הזמן", בשיתוף העמותות "אשל ג'וינט" ו"מיטב", שבמסגרתו מלווים את שורדי השואה כ-6,500 מתנדבים קבועים לאורך השנה כולה.
42 שורדים ושורדות הלכו לעולמם בממוצע מידי יום
עוד נמסר כי 64% משורדי השואה ונפגעי ההתנכלויות האנטישמיות נולדו באירופה. 36% מהם באסיה וצפון אפריקה. מתוכם, מעל 30,000 נולדו במרוקו ואלג'יריה, וסבלו מהתנכלויות על רקע אנטישמי והגבלות שונות בתקופת משטר וישי. 11% הם יהודי בגדד שסבלו מפרעות הפרהוד, ו-7% הם יוצאי תוניסיה ולוב, שסבלו מחוקי הגזע. כ-98 בני אדם עלו לארץ בשנת 2021. בשנה החולפת הלכו לעולמם כ-15,324 שורדים ושורדות - ממוצע של כ-42 מידי יום.
השרה לשוויון חברתי, מירב כהן: "המשמרת שלנו, היא המשמרת האחרונה, והיא מגיעה עם אחריות גדולה. הגיל הממוצע של שורדי השואה הוא 85. אלו השנים האחרונות שיש לנו לשרת אותם, לאפשר להם להזדקן בכבוד וגם לתעד כמה שיותר את סיפורם כי עוד מעט ממש, כבר לא יהיה מי שיספר. עם ההבנה הזו אנחנו פועלים יום יום בתחושת בהילות לפני שהזמן יגמר לנו. באחרונה הובלנו שורה של צעדים למימוש זכויותיהם, רבים מהם צעדים שבוצעו באופן אקטיבי וייזום, ואשר נועדו לצמצמם ולמגר את תופעת העוני בקרב שורדי השואה. חשוב לי שידעו שהדור שלי רואה בהם גיבורים ובכל פעם שקצת קשה פה כי המחירים גבוהים, כי יש פקקים בכבישים, או כשיש צעקות במליאת הכנסת, אני נזכרת בסיפור שלכם ואני יודעת שאין לנו ארץ אחרת ואנחנו צריכים לשמור עליה".
מנהל הרשות לזכויות ניצולי השואה, אברמי טורם: "לרשות כזרוע של מדינת ישראל, יש חובה לאומית ומוסרית לדאוג לרווחתם של ניצולי השואה. בשנים האחרונות אנו עושים מאמצים נכבדים להגיע לכל ניצול וניצולה, לבדוק מה הקשיים איתם הם מתמודדים ולהתאים את עצמנו כדי להעניק להם את המגיע להם. כך הצלחנו להגדיל מענקים בשנת 2021 לאלפי ניצולים ולפעול למיצוי עבור אחרים בטח בתקופת הקורונה. גם בשנה הקרובה תמשיך הרשות לפעול במהירות, במקצועיות וברגישות הנדרשים, תבטל חסמים בירוקרטיים ותרחיב את סל השירותים החברתיים והסוציאליים, זאת חובתנו כמדינה לפעול ולדאוג כי כל ניצול יחיה בכבוד הראוי לו בשנים אלו".