הישראלי היפה: לצד הסכנה הבריאותית, מגפת הקורונה כפתה על רוב העולם להסתגר בבית לתקופות ממושכות, ובכך יצרה נזק משני אך לא בהכרח פחות חמור - הבדידות. בזמן הזה, היו אנשים ששמו לעצמם להילחם גם במשבר החברתי. לכבוד יום המעורבות הקהילתית הבין-לאומי המצוין היום (שישי), חברי ארגון "מקו"ם" מספרים על היוזמות השונות בישראל, שהתקיימו בפריפריות ברחבי הארץ.
סלון כלות חברתי – לכלות שנפגעו כלכלית מהקורונה
בעפולה הוקם מרכז תרבות יהודית בשיתוף העירייה וסניף אמונה בעיר, שנתן מענה ויזם פעילויות למגוון רחב של גילים. אחת המרכזיות שבהן הייתה סלון לכלות שלא הצליחו לממן את חתונתן עקב המגפה.
"היו עשרות כלות שנעזרו בסלון, והשתדלנו לספק להן כל מה שהן צריכות ביום שמחתן", סיפרה דיקלה מרזר, מנהלת קהילת המשפחות בעפולה של קרן קהילות. "הן קובעות מראש עם הממונה על המיזם, ובאות לבחור שמלות. אם הן צריכות סיוע כלכלי נוסף - אנחנו מגייסים תרומות ממשפחות בעיר. התרומה לקהילה במיוחד בימים כאלו גורמת סיפוק שאין שני לו עבורי. התחושה של שותפות ומעורבות חברתית קיימת בקהילה שלנו לאורך השנים, והורגשה אף יותר במהלך הקורונה".
סיירת "כן לזקן" – מפיגים את בדידותם של הקשישים
בכרמיאל החל פרויקט במסגרתו בני נוער ליוו קשישים בודדים הרשומים ברווחה.
"50 בני נוער היו בקשר שוטף עם קשישים, מתקשרים פעמיים בשבוע להכיר אותם ולשמוע את סיפורי החיים שלהם", תיאר דור שפרלינג מקיבוץ המחנכים העירוני של דרור ישראל בכרמיאל. "בנוסף, אחת המטרות הייתה להבין אם הם זקוקים למשהו על מנת שחברי דרור ישראל בעיר יוכלו לסייע ברכישת תרופות, קניות ועוד. הקשר הבין דורי בין הנוער לקשישים לא רק הפיג את הבדידות בקרב המבוגרים, אלא גם יצר משמעות אצל בני הנוער".
"אצלנו בחצר" – לא מוותרים על הביחד
בקריית שמונה בחרו ללכת בכיוון אחר - ולהשקיע בחיבור הקהילה.
"אנחנו קהילה של משפחות צעירות המונה מעל 150 משפחות, והיינו רגילים בתקופות טרום הקורונה למגוון גדול של פעילויות ביחד", אמרה שירה מלכה, שמנהלת את "הקהילה הצעירה" בעיר. "ואז בבת אחת הרבה דברים התבטלו, ולא יכולנו להיפגש - מה שהיה מאוד חסר לכולם. אז התחלנו מיזם חדש - 'אצלנו בחצר' - מפגשים בחצר הבית של אחד מחברי הקהילה. בכל פעם שהייתה אפשרות להיפגש, קיימנו משאל בין החברים - מי מוכן להעביר הרצאה/שיחה בכל נושא שמתאים לו ובמקביל מי מוכן לארח את המפגש אצלו בחצר/מרפסת הבית".
"ההיענות הייתה מדהימה, וככה התחלנו את המפגשים - אחת לשבועיים, כל פעם אצל מישהו אחר", הוסיפה. "הקהילה מהווה עבור לא מעט תחושת שייכות, חלק ממשהו גדול. ההתגייסות המהירה של אנשים לתת מעצמם, לארח, להעביר ידע, אפילו לאפות ולדאוג לכיבוד מפנק - נובע מתוך עזרה הדדית מאוד מיוחדת שקיימת פה. בתוך עיר קטנה שמרגישה כמו סוג של משפחה, הקהילה היא מעטפת נוספת, עונה על הצרכים החשובים – חברה ושייכות. עזרה הדדית ועוצמה לעשות ולפעול במישורים שונים, כל אחד פה מרגיש שהוא משמעותי. ובזכות המיזם שלנו נשמרה התחושה הזו גם בקורונה".
ביחד בארץ ובחו"ל – שיעורי תגבור באנגלית לתלמידים עם יהודים מארה"ב
בגדרה גם התמקדו בחיבור בין אנשים, אך דווקא עם תושבי חו"ל - במיזם חדש שהוקם בימי המגיפה חיברו בני נוער ישראלים עם יהודים המתגוררים בארה"ב כחלק משיעורי תגבור באנגלית.
"הפרויקט התבצע בצורה של מפגש שבועי בזום, בו מתחברים לשיחה של שעה עם יהודים מרחבי ארה"ב", אמרה יובי תשומה-כץ, מקהילת חברים בטבע בגדרה. "למפגשים האלה הייתה משמעות כפולה: מצד אחד חיזוק האנגלים בקרב התלמידים, ומצד שני חיזוק החיבור לישראל של היהודים האמריקאים. במהלך המפגשים המשותפים היינו מדברים על החיים - על הדומה והשונה, על חלומות, על הקשר ליהדות ועוד.. וכל זה באנגלית כמובן, כי צריך גם ללמוד. פרויקט נוסף שעשינו הותאם לאוכלוסיית הקשישים - קיימנו מפגשים בגינה קהילתית לבני הגיל השלישי, במהלכם הם גידלו וטיפלו בגינות ירק, העבירו סדנאות לצעירים בנושא אקולוגיה וקיימות וגם סתם יכלו להיפגש באוויר הפתוח מבלי לחשוש".
את כלל הפרויקטים יזמו קהילות משימתיות של מקו"ם (מועצת הקבוצות והקהילות המשימתיות בישראל) - ארגון גג של למעלה מ-270 קהילות משימתיות ברחבי הארץ שמתיישבות בשכונות ובאזורים שונים בפריפריה הגיאוגרפית-חברתית, ומפעילות פרויקטים חברתיים, חינוכיים וקהילתיים. כ-17 אלף חברי הקהילות המשימתיות פועלים ב-14 תנועות ורשתות ברחבי הארץ המאוגדים תחת מקו"ם - הגוף המייצג של מרבית הקהילות המשימתיות בישראל.