נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, מרים נאור ז"ל, הובאה היום (שלישי) למנוחות בבית הקברות סנהדריה שבירושלים. את ארונה נשאו אנשי משמר בית המשפט. "מירה היקרה, אנחנו יכולים לומר לך בפה מלא - מילאת את התחייבותך ואת שליחותך עד תום", ספד לה נשיא המדינה יצחק הרצוג. "הצלחת לשאת את הלפיד בגאווה ובחרדת קודש. הפצת באמצעותו אור שנראה למרחקים והותרת אחרייך מורשת כבירה. את תיזכרי בקורות ישראל כמלכת הצדק". עוד שיבח הרצוג את פועלה של נאור ז"ל בוועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון הר מירון.
בנט: "צירוף המילים 'מזג שיפוטי' כאילו נוצק בדמותה"
ראש הממשלה נפתלי בנט אמר כי "בספר קהלת נכתב 'דברי חכמים בנחת נשמעים' - כך נהגה מרים נאור. נחת שביטא כבוד אל השומע הניצב בדין, צניעות ואהבת האדם. רוחב ידיעותיה ונועם הליכותיה היו שלובים אלו באלו והפכו אותה לאחת השופטות המשמעותיות של זמנינו".
בנט הוסיף: "אהבתה למדינה ולמעשה הציוני. את המחויבות שלה לביטחון ישראל, לעתיד מדינת ישראל ולאיזון המתבקש בין ערכיה השונים של החברה הישראלית". הוא הוסיף כי השניים שוחחו לאחרונה לפני כחודשיים, כשנאור ז"ל הציגה בפניו את דוח הביניים של ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון שבראשה עמדה.
"שמעתי בקולה את הדאגה האמתית שלה לבני אדם, לחיים שאבדו באסון הנורא", המשיך בנט את הספדו. "זו לא הייתה פעולה טכנית מבחינתה. כאב לה על האובדן המיותר והיה לה כל כך חשוב למנוע הישנות של אסון כזה. היא פעלה מתוך שליחות עמוקה... אנחנו נפרדים היום משופטת עתירת זכויות, ממי שצירוף המילים 'מזג שיפוטי' כאילו נוצק בדמותה. היא שימשה השראה ודוגמה עבור רבים".
שקד ספדה בדמעות: "חברתי האהובה, אתגעגע אלייך מאוד"
שרת הפנים ושרת המשפטים לשעבר איילת שקד סיפרה בקול חנוק ובדמעות על יחסיה עם נאור ז"ל: "מירה ואני עבדנו ביחד כמה שנים ואחר כך נשארנו חברות טובות. אין זה סוד שבחיים המקצועיים היו לנו לא מעט מחלוקות - על חלקן שמעתם, על חלקן לא - אבל הכול היה מתוך הערכה הדדית וכשטובת מדינות ישראל לנגד עינינו".
"מאז שהכרנו ועד ימי האחרונים ממש שמרנו על קשר חם", הוסיפה שקד. "הסתמסנו כל שבוע, נפגשנו לארוחות, ואפילו במהלך הקורונה המשכנו להיפגש לפי הכללים. בסיומו של כל ריאיון בו הופעתי קיבלתי ממירה ביקורת קפדנית ומפורטת - מהות לצד סטיילינג... מרים חברתי האהובה אתגעגע אלייך מאוד".
"מירה היקרה והאהובה, מותך בא לנו פתע והותיר אותנו הלומי צער ולא מוכנים להיפרד", ספדה לה בעצב ניכר נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות. "אנחנו התנחמנו בכך שגם לאחר פרישתך תמשיכי ללוות אותנו". היא הוסיפה כי "כל מי שהייתה לו הזכות להכיר מקרוב את מרים נאור השופטת יודע שהתייחסת באותה רצינות ובאותה שימת לב לכל תיק שבא בפנייך והעיקרון לפי הכול שווים בפני החוק היה תמיר נר לרגלייך. האמנת כי מלאכת השיפוט חייבת להיות נקייה משאיפה לתוצאה שתהיה פופולרית".
שר המשפטים גדעון סער אמר שנאור ז"ל מילאה את שליחותה הציבורית במצוינות, במקצועיות ובערכיות. "בעיני השם מרים נאור הוא מילה נרדפת לשופטת שבאישיותה מגלמת את הצהרת האמונים של השופט", סיפר. "היא היוותה סמל ומופת - אנליטית, יסודית, חרוצה, שולטת בפרטי הפרטים. שופטת מובהקת".
ממלא מקום יו"ר הכנסת, איתן גינזבורג, אמר כי נאור ז"ל זכרה שהמשפט עוסק באנשים, והיא ראתה את כולם - מכובד ופשוט. "מרים לקחה חלק משמעותי בכתיבת פרק בדברי ימי המשפט הישראלי והייתה חלק ממעצבי הנורמות הציבוריות ועשיית הצדק", הדגיש. הוא הוסיף וסיפר על פועלה למען שמירה על הדמוקרטיה ועל מעמד בית המשפט: "בחריצות, ביסודיות ובשקדנות הקפידה על מילוי שליחותה הציבורית עד הרגע האחרון".
קריירת שיפוט בת יותר מ-30 שנה
נאור ז"ל נפטרה אתמול בשעות הבוקר בביתה. היא שימשה שופטת בית משפט עליון במשך 14 שנה, ובסך הכול כיהנה כשופטת 37 שנים, במהלכן וגם לאחריהן פעלה רבות למען עצמאות ושקיפות מערכת בתי המשפט. היא נולדה בירושלים בשנת 1947, למדה בגימנסיה העברית בעיר, ובשנת 1971 סיימה בהצטיינות תואר ראשון במשפטים באוניברסיטה העברית. בהמשך, החלה לעבוד בפרקליטות המדינה במחלקת הבג"צים והתמחתה אצל מנהל המחלקה דאז, מישאל חשין.
במהלך השנים הפכה לסגן בכיר למנהל מחלקת הבג"צים, וגם הרצתה באוניברסיטה העברית במקביל. בשנת 1980 מונתה כשופטת בית המשפט השלום, וביום הראשון לכהונתה פסלה את עצמה מלדון במשפט של תושבי ימית שהפגינו מול בית ראש הממשלה מחשש שבעלה, אריה נאור, יוזמן להעיד במשפט כמי שכיהן אז כמזכיר הממשלה.
בשנת 1989 התמנתה לשופטת בית משפט מחוזי. ב-2003 מונתה לשופטת בית המשפט העליון, וב-2015 החלה לכהן כנשיאת בית המשפט העליון, עד 2017, אז יצאה לפנסיה. את נאור החליפה נשיאת העליון הנוכחית השופטת אסתר חיות. בחודש יוני מונתה נאור ז"ל ליו"ר הוועדה לבחינת אסון מירון.