משרד החינוך מציג הערב (שלישי) לראשונה את התוכנית לטיפול באלימות במערכת החינוך, זאת בעקבות העלייה בכמות אירועי האלימות במוסדות החינוך בתקופה האחרונה. התוכנית כוללת כמה צעדים ברמת התלמידים, עובדי ההוראה, וצעדים נוספים שייצאו אל הפועל ברמה הבית ספרית. בין היתר, יוקמו מוקדים מיוחדים לדיווח על מקרי אלימות וישובצו בצוות איש טיפול וחניכי שנת שירות.
עיקרי התוכנית:
-
ביום חמישי מערכת החינוך תעצור ליום אחד - כל השיעורים יהיו בנושאי חרמות, אלימות מינית ובדידות
-
פעמיים בשבוע - שיעורים חברתיים במקום נושאים אחרים במערכת (עד לסוף השנה)
-
יוקם טיפול למוקד בחרמות
-
מומחים: גורמי מקצוע חיצוניים ייכנסו לבתי הספר כדי לתת כלים למנהלים ולתמוך נפשית במורים המותשים
-
יותר טיולים, שיעורי ספורט ופעילויות הפגה, בדגש על פיתוח כישורים חברתיים
התוכנית, שיזמה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, כוללת גיוס של מומחים שילוו את משרד החינוך במתן מענה לבתי הספר, ואף הרצאות בנושא האלימות שיתקיימו בכל הרשויות המקומיות. ייפתח מוקד מיוחד לחרמות, שייתן מענה מידי ומתמשך לתלמידים שחווים חרם. בכל בית ספר ימונו תלמידים לנאמני אלימות פיזית ואלימות ברשת. "אנחנו במצב חירום, היקפים ועוצמות שלא היינו בהם לפני", אמרה שרת החינוך.
כמו כן, התוכנית כוללת מתן כלים למורים לזיהוי ולטיפול בבעיות אלימות, ליווי ותמיכה למנהלים ולמורים בהיבט הרגשי והמנטלי בתוך חדרי המורים ומחוץ להם. בנוסף למוקד שייפתח עבור התלמידים, ייפתח גם מוקד לעובדי הוראה שחווים מצוקה.
צפו בכתבה בנושא ששודרה לאחרונה במהדורה המרכזית
ההחלטה על התוכנית המקיפה מגיעה לאחר שבתקופה האחרונה חלה עלייה משמעותית במקרי האלימות במוסדות החינוך, כפי שנחשף במסגרת הליכי היוועצות עם המחוז והמטה. כך אירעו בחודשים ספטמבר-אוקטובר 1,738 אירועי פגיעה מינית במוסדות החינוך, לעומת כ-4,600 מקרים במהלך כל השנה שעברה.
מעבר לכך, נרשמו 943 אירועי אלימות בשטח בית הספר וכ-1,831 אירועי פגיעה ברשת. כמו כן, דווח על 252 תלמידים עם מחשבות אובדניות, 70 מקרי פגיעה עצמית של תלמידים, תשעה מקרים של משחק מסכן חיים ו-59 ניסיונות התאבדות.
מעבר לצעדים המתוכננים אצל התלמידים והמורים, גם מוסדות החינוך בעצמם יחויבו בכמה צעדים מעשיים. בכל בית ספר ישובץ איש טיפול שייתן מענה בתוך בית הספר לבעיות אלימות המתרחשות בתוכו. בנוסף, ישובצו גם חניכי שנת שירות בבתי הספר על מנת לסייע במאבק באלימות.
בתי הספר יחויבו לקיים שיחות ושאלונים כדי לאתר בעיות בדידות או חרמות אצל תלמידים. כמו כן, יקיימו מוסדות החינוך שיח בנושא האלימות פעמיים בשבוע. בימי חמישי תיעצר הפעילות הפדגוגית והיום יוקדש לנושא האלימות. משרד החינוך יקצה תקציבים להרחבת הפעילות החווייתית של התלמידים, כמו סל תרבות, טיולים ויציאה למרחבים פתוחים. התקציבים יועברו לבתי הספר, שיחויבו גם לשלב פעילויות ספורט וחברה.
גם להורים יינתן תפקיד בתוכנית של משרד החינוך, כאשר יינתנו כלים לשמירת רצף המענים החינוכיים של בית הספר גם בבית. בנוסף לכך, ישולבו הורים בקבוצות שיח של בתי הספר בנושאי אלימות, ויוצעו להם הרצאות של מומחים בנושא.