ג'ף יידל, טרנסג'נדר בן 26, גדל כילדה חרדית בשם יפה במודיעין עילית. למרות הקשיים וההתנגדות של המשפחה – הוא החליט לעשות את המהפך של חייו. לפני 6 שנים עזב את עיר הולדתו החרדית כדי להתחיל חיים חדשים בעולם ובמגדר אחר: "אני נקרע בין שני עולמות. הגיע הזמן שהחרדים יבינו שהעולם משתנה".

כבר בגיל צעיר הרגיש ג'ף שהוא שונה. בילדות הוא הרבה לשחק כדורגל וללכת מכות עם הבנים, והפסיק רק אחרי שכך הורו לו בגיל 12. הוא גילה לראשונה שהוא יכול לשנות את מינו כשנתקל בסרטון של רוי אוחנה, שוטר טרנסג'נדר שהפך מאישה לגבר. בחברה החרדית, התגובות לצעד של ג'ף לא היו פשוטות בכלל.

 

ג'ף יידל הטרנסג'דר שנולד כילדה חרדית (צילום: חדשות 12)
ג'ף יידל, הטראנסג'נדר שגדל כילדה חרדית במודיעין עילית והפך את חייו | צילום: חדשות 12

כשאמר לאימו שהוא נמשך לנשים היא הגיבה ואמרה שזה "לא טבעי". אחותו הגיבה בצורה קשה אף יותר. "אני מת על ההורים שלי אבל אני לא יכול להבין למה הם לא יכולים להבין אותי", משתף ג'ף בכאב. "אני לא רוצה להיות בסיטואציה שאני אמור להילחם על משפחה ועל קשר, אבל זאת המציאות. זה לא כיף".

היום ג'ף בן ה-26 מתגורר בפתח תקווה בדירת שותפים, ועובד במכירות. מי שפוגש אותו לא מכיר את העבר שלו, ובטח שלא יזהה את יפה החרדית ממודיעין עילית עם התלתלים והחצאיות הארוכות. "אני נקרע בין שני העולמות. הסיבה היחידה שאני נחשף היא כדי שהם (בני המשפחה שלו) יצפו בזה. מצד שני, זו משפחה. אני אוהב אותם, ואני לא רוצה יותר מדי להכאיב", הוא מספר. "אמרתי למשפחה שלי שאני לא חי בשבילם. שאחותי תתחיל לקבל אותי כמו שאני".

ג'ף יידל הטרנסג'דר שנולד כילדה חרדית (צילום: חדשות 12)
ג'ף יידל לפני השינוי, "אני נקרע בין שני עולמות" | צילום: חדשות 12
ג'ף יידל הטרנסג'דר שנולד כילדה חרדית (צילום: חדשות 12)
"הגיע הזמן שהחרדים יבינו שהעולם משנה" | צילום: חדשות 12

"הגיע הזמן שהחרדים יבינו שהעולם משתנה. הם צריכים לעדכן גרסה, במובן הכי חיובי", מוסיף ג'ף. "יש פה דת והיסטוריה מהממות ואתם רוצים להמשיך לשמר אותה - אבל יש פה גם מגדר, מיניות חדשה ואחרת שלא הייתה פופולרית פעם. אני מקווה שאנשים יראו את זה. שזה יעשה רעש, שיתעצבנו, שיחשבו שאני רוצה להרוס, אבל אני לא. זה משהו שהוא קיים והוא נוכח והוא לא הולך להיעלם".

חוסר קבלה מהמשפחה הוא רק חלק מהקשיים שטרנסג'נדרים נאלצים להתמודד עימם. עמותת "בת קול", יחד עם המשרד לשוויון חברתי, מלווה עשרות נשים בתהליכי יציאה מהארון מהמגזר הדתי שזקוקות לתמיכה. "טרנסים וטרנסיות, במיוחד אם הם חלק מהקהילה הדתית, חווים קושי אדיר", אומרת השרה לשוויון חברתי מירב כהן. "זה יכול לבוא לידי ביטוי בניכור מהמשפחה, בקושי כלכלי, לפעמים זה אפילו מידרדר לכדי אלימות. המיזם שלנו, שבעיניי הוא מיזם מרגש שאנחנו מבצעים עם עמותת 'בת קול', בעצם בא לתת יד לאנשים שנמצאים בתוך התהום של החיים שלהם".