בכל שנה יוצאים קמפיינים וקמות עמותות שמטרתם לעודד נשים לעזוב מערכות יחסים אלימות והרסניות ובכך אולי להציל את חייהן. אך מה לגבי אותן נשים שאוזרות אומץ ועושות זאת? אותן נשים אמיצות שזיהו את נורות האזהרה, קמו וברחו כדי לא להיות חלילה הנרצחת הבאה. בריאיון ששידרנו אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית", שלוש מהן סיפרו על מלחמת הישרדות החדשה שבתוכה הן חיות כיום – מלחמה שהגיחה לחייהן דווקא אחרי שיצאו מהבית.
"היו לי המון פעמים שרציתי לסיים (את הזוגיות) ולא הצלחתי", מספרת יעל (שם בדוי). "גררתי את זה המון שנים, רק כשזה התחיל לגלוש לילדים רק אז הצלחתי לצאת משם". אלכס הוסיפה: "אני חושבת שהפסקתי להיות אבודה ביום שהבנתי שאין לי ציפייה מאף אחד. שאף אחד לא יעזור לי".
במשך שנים ארוכות בעלה של אלכס (שם בדוי) היה משפיל אותה ומתעלל בה, אולם היא חששה לקום ולעזוב. עד שערב אחד המצב הסלים, הוא פגע בה ובילדיה והיא החליטה לקום וללכת. היום היא נדרשת להתמודד עם המציאות החדשה. "פתאום מגיע סיוט חדש, שאני לבד", סיפרה. "בחורה משכילה ואינטליגנטית עם שני תארים במשרה בכירה, אבל מרגישה כמה אני אומללה מול המערכת חסרת אונים. לא יודעת מה לעשות אין לי שום כלים להתמודד עם זה".
"את מתרגלת להיות כל כך קטנה. לכי תסתדרי. לא ידעתי כל כך הרבה דברים והייתי צריכה שיסבירו לי"
יעל (שם בדוי)
שנים ארוכות שגם יעל (שם בדוי) חיה בזוגיות אלימה. מלבד אלימות, בן זוגה לשעבר מנע ממנה כל גישה לחשבונות ולכסף ודרש ממנה לא לעבוד ולהישאר בבית עם הילדים. "את לא יכולה לעשות כלום לבד, אי אפשר", שיתפה. "את מתרגלת להיות כל כך קטנה. לכי תסתדרי. לא ידעתי כל כך הרבה דברים, והייתי צריכה שיסבירו לי וידריכו אותי. ואין".
נשים במצב המבולבל הזה אמורות להיות זכאיות לסיוע משפטי מהמדינה, אבל אם הן מרוויחות קצת יותר מ-7,000 שקלים – הן לא זכאיות לעזרה. ל-ש' לקח כחודשיים עד שאישרו לה לקבל סיוע משפטי: "לא ידעתי מה לעשות. פניתי לעובדת הסוציאלית כי רציתי לדעת מה אני יכולה לקבל. היא שלחה אותי לבדוק באינטרנט מה הזכויות שלך".
נדגיש כי יש היום תוכניות חשובות שמטרתן לסייע לנשים שיצאו ממערכות יחסים אלימות. בין התוכניות ניתן למצוא את "דף חדש" של משרד הרווחה, תוכניות הסיוע של נעמת והתוכנית של "ויצו" בשם "צומחות ביחד". כל התוכניות האלו מבוססת על תרומות ולכן מתקשות לתת מענה מספק. כדי שהמסע הבלתי אפשרי זה יצליח, אותן נשים אמיצות זקוקות למעטפת אמתית. מתמיכה וליווי בהשגת דיור, דרך הדרכה תעסוקתית ועד סיוע בקבלת טיפולים נפשיים. העיקר שידעו שהן לא לבד.