יום ההוקרה לפצועי מערכות ישראל מתקיים היום (ראשון) כשברקע מאבקם הממושך של הנפגעים נגד אוזלת היד של משרד הביטחון ואגף השיקום. "יום ההוקרה לנכי צה"ל הוא בלוף", טוען רועי גרילק, לוחם חטיבת הנח"ל שנפצע במלחמת לבנון השנייה ונותר עם 84% נכות ו-20% הכרה כפוסט-טראומטי. "אני לא מרגיש שמשרד הביטחון מוקיר אותי, לא השנה ולא בשנים קודמות. המצב רק הולך מדחי אל דחי".
גרילק מסביר כי בצל ההחמרה במצבו, הוא הגיש לאגף השיקום מכתב ומסמכים רפואיים המוכיחים זאת - והוא בתמורה נענה בשלילה ללא הסבר מפורט. לדבריו, בכירים באגף השיקום הם שאמרו לו להגיש את ההחמרה ואז החליטו לדחות אותו.
"השיטה ברורה – אתה תגיש בקשה להכרה או להחמרת מצב ואנחנו ניתן לך פחות ממה שמגיע לך מבלי לנמק", כתב בפוסט בחשבון הפייסבוק שלו. "אם תערער, אנחנו שוב לא ננמק ונכריח אותך להגיש ערעור לבית משפט. חזרת מבית משפט? אנחנו ניתן לך את אותו הרכב רופאים כך שיהיה להם קל יותר לא לנמק ולשלוח אותך לחשוב אם כדאי לך לערער פעם נוספת".
ביום רביעי האחרון גרילק קיבלתי תשובה שלילית לבקשתו בטענה כי מהתרשמות ממכתב הרופא ששלח - אין שינוי או החמרה קלינית. לטענתו, הוועדה הרפואית שבחנה את המקרה התייחסה לכך שלמד משפטים וחשבונאות, אולם לא לעובדה שהוא עובד מהבית - כי אינו יכול לראות אנשים. "בגלל שאני עובד, שהתחתנתי ושאני מתפקד מתעלמים מהמצוקה שלי. אף אחד לא נמצא איתי בלילה שאני מרוסק ולא מתפקד", הדגיש.
"מעיון במכתביו של ד"ר פולק, שמציין כי 'עם השנים המטופל יותר ויותר מתקשה עם התסמינים' עולה כי אין במכתביו כדי להתרשם משינוי בתמונה הקלינית", נכתב בתגובת הוועדה. "יתר על כן, מכתבה של עובדת השיקום מציין את ההכשרות שעבר (גרילק) בלמידת חשבונאות ומשפטים לתואר ראשון ושבנים האחרונות עבד כשכיר ועצמאי שמבצע את עבודותיו באופן חלקי מהבית. בהסתמך על האמור אין הוועדה מתרשמת משינויים מהותיים המצדיקים את שינוי שיעור הנכות".
בסיום הפוסט שכתב בפייסבוק שלו טען כי "בשורה התחתונה המלחמה עם אגף השיקום מורכבת מהרבה מאוד קרבות - שברובם אני מפסיד". עוד הוסיף: "כל פעם אני נפגע קצת יותר, בעיקר מבחינה נפשית, אבל אוסף את השברים וממשיך להילחם. אני לוחם פצוע, שיילחם על הזכויות שלו כמה שהוא רק צריך. אעשה הכול כדי שבסוף המלחמה אני אנצח".
ממשרד הביטחון טרם התקבלה תגובה לטענותיו של רועי
במשרד הבריאות הלך הרוח אחר לגמרי. לכבוד יום ההוקרה לפצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה, משרד הביטחון פרסם נתונים חדשים על רפורמת "נפש אחת" שמטרתה להביא לשינוי בטיפול בנכי צה"ל. לפי הנתונים, 1,716 נכים הוכרו בשנה האחרונה, מתוכם 747 נפגעי פוסט-טראומה. כמו כן, שר הביטחון גנץ התחייב לעלות לוועדת השרים הצעת חוק לביטול מבחן ההכנסה לנכים.
"אני גאה בשינוי התפיסתי, בקידום התהליכים ובהתקדמות שעשינו. התחייבנו לשינוי עמוק ואנחנו מקיימים", אמר גנץ. "אנחנו רק בראשית הדרך, יהיו עוד קשיים ואתגרים. כמי ששלח אלפי לוחמים אל הקרב, ששכל רבים מהם וביקר מאות פצועים בבתי החולים, אני מתחייב בשמי ובשם כל הצוות שלא נעצור עד שנשלים את הרפורמה. יש לנו אחריות וזכות לעשות צדק היסטורי".