בראש השנה נחום (שם בדוי) ומשפחתו מאזור המרכז קיבלו את הבשורה הקשה מכל: הוא אובחן עם סרטן בלבלב שהתפשט בכל גופו ולכן כבר לא ניתן לנתח אותו. האבחון של הרופאים לא השתמע לשתי פנים – לנחום נשארו לא יותר מחמישה חודשים לחיות. כעת הוא מנסה בכוחותיו האחרונים לשרוד בטיפולים אינטנסיביים ובכימותרפיה מורכבת את הזמן שנותר לו, וזאת בעיקר בשביל משפחתו ושני ילדיו שהוא אוהב כל-כך. אך לא רק המחלה הקשה מאתגרת אותו לחיות בכבוד בימיו האחרונים.
חוב על סך 11 אלף שקלים מלפני 22 שנה לעיריית תל אביב, מהימים שהיה בעל עסק בעיר, צבר ריביות במשך השנים והגיע לסכום של 100 אלף. בעקבותיו חשבון הבנק של נחום מעוקל וכך גם קצבת הנכות שהוא מקבל. בשלוש השנים האחרונות מנסה נחום בעזרת עורך דינו עודד חן, מומחה בחדלות פירעון ומחיקת חובות, להגיע עם העירייה להסדר. לטענתם הסכימה העירייה לרדת לסכום של 60 אלף שקלים, שגם אותו אין באפשרותו לשלם – וכך המצב נשאר.
"אספנו שקל-שקל מכל המשפחה רק כדי שהחוב יהיה מאחוריו"
אחייניתו של נחום מספרת על השנים הקשות שעבר מהרגע שהוא נאלץ בשנות ה-90 לסגור את העסק שלו: "היו לו עוד חובות לספקים כשהוא סגר את העסק, לא רק לעירייה. לכולם הוא שילם, הוא לא ניסה לרמות אף אחד אבל הייתה לו מצוקה כלכלית קשה מאוד". היא נזכרה ברגע שבו הדוד שלה כמעט החליט לוותר על הכול אחרי שהוא סגר את העסק. "במקום העבודה החדש שלו ביישוב שגר בו היה פיגוע. גם העניין הזה טלטל את עולמו והיה לו מאוד קשה להתקדם לאחר מכן". היא סיפרה כי נחום מכר את ביתו ורכושו והחזיר את חובותיו, פרט לעיריית תל אביב שמולה ניסה להגיע להסדר. בינתיים הוא גר כל השנים הללו בשכירות ולא יכול היה לצאת מהארץ במשך 20 שנה.
כשנחום אובחן לפני כמה חודשים, פנה שוב עורך דינו לעירייה. הוא ציין בפניהם שמאחר ואין לנחום נכסים ובשל כך לא יהיה לו עיזבון לאחר פטירתו, לא יהיה להם מאיפה לתבוע את החוב. לכן ההיגיון אומר לדבריו כי ראוי להגיע להסדר כבר עכשיו – מאשר ששקל לא ישולם.
"אנחנו לא מבינים את העקשנות הלא-אנושית של עיריית תל אביב", הדגישה האחיינית. "זה כבר משפיל. הגענו אליהם עם הסכום המקורי של החוב, אספנו שקל-שקל מכל המשפחה רק כדי שהחוב הזה יהיה מאחוריו, כמו שהדוד שלי ביקש – ללכת מהעולם הזה בצורה נקייה. אך גם לזה הם לא הסכימו", היא סיפרה. "הם מסתכלים עליו כמו אל עוד מספר, לא כאל בן אדם. אחרת אין סיבה להתנהלות הזו. לוקחים ממנו את טיפת הכבוד האחרונה שנשארה לו".
"אני יכול ללכת איתם לבית משפט כדי להיפטר מהחוב הזה", הוסיף עורך דינו של נחום. "שם יבינו את מצבו, את חוסר ההיגיון של העירייה ויפטרו אותו מיידית מהחוב. אולם תהליך כזה ייקח בערך שנה – ואין לו אפילו חמישה חודשים לחיות. באכזריות כזו של העירייה לא נתקלתי מעולם, כל האמירות שהמשפחה ואני לא השבנו לפניות שלהם בנוגע להסדר – שקר וכזב".
תגובת עיריית תל אביב:
"ליבנו איתו בשל מצבו הרפואי, ולפיכך כאשר עורך דינו הציע הסדר בשם הלקוח קיבלנו ואישרנו את פרטי ההסדר. לצערנו וחרף מספר רב של ניסיונות עם בא כוחו ומשפחתו לא הצלחנו להגיע להסדר. כאשר תוגש הצעה מתאימה מהחייב ובא כוחו היא תיבדק. העירייה שואפת להגיע לפתרון בהקדם ולהסדיר את החוב, מתוך הבנה כי חוב לקופה הציבורית יש לשלם".