החינוך בפינלנד מזמן הפך לשם דבר: כיתות קטנות, צוותי הוראה מורחבים לכל כיתה ולמידה מעמיקה במקום שינון. עם הישגים שהובילו את התלמידים הפינים להצטיינות, זה היה רק עניין של זמן עד שנמצא את מי שהביא את השיטה ארצה.

בית הספר הראשון העונה לשם "פינלנד סקול" הוקם בשנה שעברה ביבנה במתחם של בתי ספר חרדיים. כמה עשרות תלמידים נרשמו, אך במהרה הוא נסגר בצו של מנכ"ל משרד החינוך שקבע כי הוא מתנהל ללא רישיון ופועל בניגוד לסעיף בחוק הפיקוח על בתי הספר.

הקאמבק

בחודשים האחרונים פינלנד סקול חזר לעיר הסמוכה אשדוד. הצוות החינוכי הסביר לנו כמתעניינים את הכול ושלט בפרטים הטכניים, מלבד נושא קטן אך משמעותי - מי הגוף המנהל ומה עומד מאחורי היוזמה החינוכית התמימה לכאורה.

כשאנה גילתה שפינלנד סקול הגיע לאשדוד, היא לא חשבה פעמיים והתכוונה לרשום את ביתה אווה למסגרת החינוכית. "בהתחלה בכלל חשבתי שזה איזשהו בית ספר פרטי - הופתעתי כשאמרו לי שזה בחינם, ועוד הם לומדים יותר שעות ואין צורך לעשות שיעורי בית".

בית הספר הפיני, פינלנד סקול (צילום: חדשות 12)
בית הספר "פינלנד סקול" | צילום: חדשות 12

אך רגע לפני קבלת הילדים לבית הספר הוצגו בפני ההורים שאלות שלא ציפו להן. "היא שאלה אותי כמה זמן אני בארץ ואם התחתנתי כאן, ישר עלה לי החשד", אמרה אנה. א', שבנה נרשם לפינלנד סקול הסבירה: "בשלב הראשון מבקשים את תעודת הנישואים של ההורים. כששאלתי למה הם צריכים את זה, הם אמרו שזה כדי לראות אם אנחנו יהודים".

בסרטונים ובפרסומות לא נאמר דבר על דת. רק בשלב ההרשמה, אחרי שהתגלו כיהודים כשרים, הבינו ההורים שאין מתנות בחינם. אינה נכט, שרשמה את בנה לבית הספר נדהמה מהפער בין ההצהרות למציאות: "שאלתי אם בית הספר הוא דתי, היא אמרה לי שלא, ואז הנציגה הסבירה - הבנים עם כיפה, הבנות עם חצאית ובבוקר יש תפילה. אז אמרתי לה: 'איך בדיוק זה בית ספר רגיל לכל דבר?'"

הקרן החרדית והאישור העירוני

הסיבה לסינון הקפדני היא ככל הנראה הקרן החרדית-אמריקנית וולפסון, שתומכת בפרויקטים לחינוך יהודי. שמה לא הוזכר עד כה, בטח לא בפני ההורים. אם כן מאחורי הפרסומות והמיתוג של בית הספר מסתתר ארגון "הידברות" - עמותה חרדית שעוסקת בהסברה יהודית.

התכנים של בית הספר הפיני אינם דומים ללימוד החרדי ובכל זאת המוסד רשום במשרד החינוך כחלק מרשת "מעיין החינוך התורני" של ש"ס, ואפילו חולק אותו סמל מוסד עם בית ספר חרדי אחר. בנוסף, בית הספר נתמך על ידי עיריית אשדוד.

בית הספר הפיני, פינלנד סקול (צילום: חדשות 12)
"היא שאלה אותי כמה זמן אני בארץ ואם התחתנתי כאן - ישר עלה לי החשד" | צילום: חדשות 12

ראש מנהל החינוך בעירייה דווקא התריע בעבר בדבר בית הספר וכתב: "אין בית ספר כזה - יש להזהיר את הציבור הרחב בכל דרך" - והנה, חמישה חודשים אחרי, בית הספר פעיל. העירייה שהתריעה היא זו שאישרה לבנות אותו במקום גן של מעיין החינוך התורני שהיה במקום.

הורי הילדים שנרשמו לשנת הלימודים שנפתחה בבית הספר הופתעו לשמוע, בחלקם לראשונה, על העמותה המנהלת. "לא שמעתי על זה, זה מידע חדש, אני צריך לעכל את זה. זאת הדרך שלהם לקחת ילדים חילונים ולנסות לעשות להם שטיפת מוח?" אמר סטס, שבתו החלה ללמוד בבית הספר השנה.

למה הסתירה העמותה את מטרותיה?

השאלה שנותרה לבסוף היא מה גורם לעמותות חרדיות מהארץ ומחו"ל לפתוח בית ספר באזור חילוני לילדים חילונים? את מה שמעיין החינוך התורני וארגון "הידברות" ניסו להסתיר, רפי טובול, המנהל המקצועי של פינלנד סקול, אומר במילים ברורות ומפורשות: "קרן וולפסון לא רוצה להדגיש את העניין הדתי, מכיוון שאחרת הרבה אנשים יימנעו מלהגיע לבית הספר הזה. הם יחשבו שרוצים להחזיר אותם בתשובה ולהחריד אותם".

בית הספר הפיני, פינלנד סקול (צילום: חדשות 12)
"זו הדרך שלהם לקחת ילדים חילונים ולעשות להם שטיפת מוח?" | צילום: חדשות 12

השיטה הפינית נותנת לנו הצצה דווקא להתנהלות הישראלית, בה אפשר להתעלם מחוק, כמו חוק הפיקוח על החינוך, שיטה שכמעט ואין בה אכיפה, ולא תהיה סנקציה משמעותית על אלו שהסתירו או אפילו המציאו בתי ספר. גם בתחום החשוב ביותר, חינוך הילדים שלנו, אל תצפו לסטנדרט ישראלי אחר.

תגובת משרד החינוך: "בית הספר 'פינלנד' באשדוד אינו חוקי ולכן בימים אלה הוצא לו צו סגירה. אנו מבהירים כי מוסד חינוכי שיפעל בניגוד לחוק - ייסגר".

מרפי טובול נמסר: "ייעצתי לפרויקט 'פינלנד סקול' בהתנדבות בעניין שיטת החינוך. עניין התכנים הדתיים נתון בידי הנהלת בית הספר".

תגובת משרד עו"ד וינרוט ושות' בשם ביה"ס ג'ואיש פינלנד סקול וארגון הידברות: "בניגוד למצג השווא העולה מהכתבה, בית הספר אינו בית ספר חרדי : אין הפרדה בכיתות הלימוד ויש ההקפדה על לימודי ליבה מועשרים באומנות, מדעים ושפות זרות. בית הספר הוא מופת לשילוב בין תכני לימוד אוניברסליים, לבין ערכי זהות יהודית".

"המידע ניתן להורים בשקיפות מלאה בעת הרישום לביה"ס. ארגון הידברות תומך בפרויקטים ערכיים וחברתיים בארץ וביהדות התפוצות. הליך הקמת בית הספר אושר על ידי הגורמים הרלוונטיים, בהתאם למסמכים שהצגנו".

תגובת עיריית אשדוד: "העירייה הקצתה מבנה ל'עמותת גני מאורות המעיין' שהפעילה את בי"ס "'אבן ישראל'. לאחרונה הצהירה העמותה כי שינתה את שמה כחוק ל'פינלנד סקול', ולמיטב ידיעתנו החל הליך רישום של בית הספר במשרד החינוך".