לקראת יום המאבק לאלימות כלפי נשים שיצוין בעוד כשבוע, משרד הרווחה והביטחון החברתי פרסם היום (רביעי) נתונים שנתיים המצביעים על עלייה בדיווחים על מקרי האלימות במשפחה. מתחילת שנת 2021 ועד לחודש אוקטובר, 7,977 פניות בנושא אלימות במשפחה הגיעו אל מוקד 118 שמפעיל משרד הרווחה – ומדובר בעלייה של 10% לעומת אלו שהתקבלו בתקופה המקבילה אשתקד. במשרד הרווחה מעריכים שהעלייה נובעת מהדיון הציבורי הער בנושא האלימות כלפי נשים, שסוקרו בהרחבה.
מתוך כלל הפניות למוקד 118 השנה, 4,382 היו בנוגע לאלימות כלפי אישה במערכת זוגית. 295 פניות היו בנושא אלימות כלפי גבר במערכת זוגית ו- 1,649 עסקו באלימות כלפי ילדים בתוך המשפחה. בשנת 2020 הוקם קו מיוחד המיועד לפניות של גברים אלימים ולתלונות של גברים שבעצמם נפלו קורבן לאלימות, אליו פנו 24 גברים.
בחודש מאי בשנה שעברה החל משרד הרווחה להפעיל במסגרת מוקד 118 אפשרות של "פנייה שקטה" במסרון למספר 055-7000128. החל מינואר השנה ועד לחודש אוקטובר, התקבלו במוקד השקט 334 פניות, מהן 186 היו תלונות על אלימות כלפי נשים, 51 על אלימות נגד נערים ונערות בגילי 18-12, ו-36 פניות על אלימות כלפי ילדים בני פחות מ-12. בנוסף, 21 פניות עסקו בגברים שפעלו באלימות או בכאלה שנפגעו ממנה. פניה אחת עסקה בפגיעה באזרח ותיק ופניה אחרת עסקה באדם עם אוטיזם.
מוקד 118 פעיל בכל שעות היממה ובכמה שפות, וכולל מוקדנים ועובדים סוציאליים לעזרה ראשונית ולהפניה אל המרכזים לטיפול באלימות במשפחה. בנוסף, המוקד מפנה ל"בתי נועם" – מסגרות טיפול בגברים אלימים, ולמחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות. במקרה חירום המקוד מזעיק את המשטרה. משרד הרווחה גם מפעיל שאלון דיגיטלי ש"מעריך מסוכנות" במקרים של אלימות במשפחה, ונותן הצעות לפתרונות בהתאם לתוצאה של השאלון.
עוד פרסם משרד הרווחה נתונים על הפניות למרכזים אזוריים למניעה ולטיפול באלימות במשפחה, ומהם עולה כי בשנת 2020 הגיעו למרכזים לטיפול באלימות במשפחה 19,337 פניות שהן 13% יותר מאשר בשנת 2019 שבמהלכה הגיעו 17,218 אנשים לקבלת טיפול. המשרד הפעיל בשנת 2020 165 מרכזים לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה, מהם 59 ייעודים לחברה הערבית ו-4 ייעודיים לחברה החרדית. במרכזים הללו מבצעים אבחון, טיפול ושיקום למשפחות שנמצאות במעגל האלימות, ואת העלייה במספר המגיעים למרכזים, מסבירים במשבר הקורונה ובסגרים שהוטלו.
שיפור קטן נמדד בבקשות למקלטים לנשים נפגעות אלימות, שבהן חלה ירידה לעומת השנה שעברה, שהיוותה שנת שיא במספר הבקשות. בשנת 2021 הגיעו 498 נשים למקלטים לעומת 603 בשנת 2020. גם כאן מסבירים במשרד הרווחה את משבר הקורונה וההגבלות כמה שהביא לנקודת שיא בבקשה למקלטים בשנה שעברה. סה"כ בישראל פועלים 16 מקלטים לנשים נפגעות אלימות ולילדיהן. שני מקלטים בלבד נפתחו בשנה האחרונה.
בשנת התקציב הקרובה משרד הרווחה צפוי לפתוח מרכזי חירום נוספים, דירות נוספות לגברים מורחקים, והגדלה של מספר התקנים במרכזים לטיפול באלימות במשפחה. בשנת 2021 התקבלה תוספת תקציב לתוכנית הבין-משרדית לטיפול באלימות במשפחה והוא עלה מ-60 מיליון שקלים בשנת 2020 ל-105 מיליון שקלים בשנת 2021, ול-155 מיליון שקלים בשנת 2022.
שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן מסר עם פרסום הנתונים: "אלימות במשפחה הינה תופעה חברתית קשה ביותר אך זאת לא גזירת גורל. ביכולתנו כחברה לפעול למניעתה של התופעה, להפנות משאבים לטיפול בפגועים ולספק לנפגעים ולנפגעות הגנה ותמיכה מלאה. משרד הרווחה והביטחון החברתי שם את המניעה והטיפול בתופעה בראש סדר העדיפויות. המשרד פיתח מענים רבים להתמודדות עם התופעה הקשה הזו. בזכות העברת תקציב המדינה הגדלנו את תקציב התוכנית הבין-משרדית לסכום שיא של 155 מיליון שקלים בשנת 2022. לא נשלים עם מצב שבו הבית הופך למלכודת של אלימות ופחד עבור כל כך הרבה נשים וילדים".
סיגל מורן, מנכ"לית משרד הרווחה והביטחון החברתי: "אנו נמצאים בתקופה של תנופה ופיתוח של שירותים חדשניים לנשים ולמשפחות שנמצאות במעגל האלימות, ושמים דגש מיוחד על איתור ומניעה. העובדות הסוציאליות במחלקות לשירותים החברתיים ובמשרד, פועלות לא רק כדי לתת את המענים הטובים והבטוחים ביותר לאלו שכבר חוו אלימות, אלא לפעול בדרכים מגוונות ויצירתיות כדי לגרום לנשים שנמצאות במעגל האלימות להבין את מצבן ולהעז לפנות לקבלת עזרה".