32 שעות לאחר שצוותי משטרה וכיבוי החליטו לפנות במהירות את בניין המגורים ברחוב יוסף סרלין בחולון מחשש לקריסה ודאית, היום (ראשון) הוא קרס מעצמו ויצר ענן אבק שהתפשט ברחוב. 32 המשפחות שניצלו מאסון כבד חזו בקריסת הבניין לנגד עיניהם. "נותרנו בלי כלום", אמרו ל-N12. "אין לנו מושג איך זה קרה, אנחנו לא יודעים כלום. למה אי אפשר להגיד לנו משהו?". חלק מדיירי הבניין אף התעמתו עם שוטרים בזירה לאחר שלא ניתן להם, לדבריהם, להיכנס לקחת את חפציהם.
"אין לנו מושג איך זה קרה, אנחנו לא יודעים כלום", סיפרה בדמעות מורן קונפינו, דיירת הבניין. "מילא היו אומרים לנו משהו, אבל לא אומרים לנו כלום. אנחנו בערפל, למה אי אפשר להגיד לנו משהו? מה קורה כאן? איך זה קרה? אתמול ב-07:00 בבוקר פינו אותנו למתנ"סים וזהו, לא שמענו כלום מאז, עד שהבניין נפל וכולם הגיעו".
"אני גרה פה 15 שנה", שיתפה קונפינו. "לא היה שום סימן שהבניין ישן. יש לי ילדה בת 15 וילדה בת 12, ונשארתי בלי כלום. תודה שאני חיה אבל כל החיים שלי היו בבית הזה. כל התמונות של הילדות שנולדו. עזוב את הציוד, אין לי איך לשחזר את זה. לא היה פה אף אחד. נתנו לנו רק להיכנס לקחת תרופות".
קרובת משפחה של אחת הדיירות סיפרה: "סבתא של הילדות שלי מתגוררת בבניין. הבנות שלי ישנו אצלה ביום שישי ובשבת בשעה 07:00 בבוקר הם הרגישו רעד. הדלת בקומה הראשונה לא נפתחה. הם הזמינו מכבי אש שהתחילו לפנות אנשים מהבניינים. אמרו להם שיש להם כמה דקות להוציא תרופות ודברים חשובים. ליוו אותם אחד אחד עם קסדות ופנסים. האנשים היו בפיק ברכיים ולא הבינו מה קורה - אז לא הצליחו להוציא דברים. אנשים נשארו בלי בגדים ובלי אוכל לתינוקות. הייתה פה אם לתינוקת בלי עריסה".
"לא נתנו לנו להיכנס לתוך הבניין", המשיכה. "סגרו הכול. הצלחנו להציל רק כמה חולצות וזוגות מכנסיים. אנשים נותרו חסרי כל. גורמי הרווחה הגיעו והפתרון היחיד שסיפקו הוא מתנ"ס ל-32 משפחות עם מזרנים, שמיכות, כריות וחדר שירותים אחד. באמצע מגפת הקורונה, בעיר אדומה, פתאום 32 משפחות יכולות להיות יחד. זה אבסורד".
הבניין בן הארבע קומות קרס לאחר שאתמול נבקעו בו סדקים ודייריו פונו מחשש מיידי לחייהם. צוותי כיבוי והצלה בראשות מפקד מחוז דן, טפסר רונן מכטייב, ביצעו הערכת מצב בשיתוף משטרת ישראל וגורמים מקצועיים מעיריית חולון. גורמים מקצועיים סיפרו כי המאמצים מתרכזים בפינוי המבנה שקרס, בסריקות בזירה ובבחינת מסוכנותם של המבנים הסמוכים.
"חד משמעית קרה פה נס", תיאר טפסר מכטייב. "בעקבות מקצועיות בלתי רגילה של צוותי הכיבוי שהגיעו לפה וזיהו את פוטנציאל הסיכון, מפקדת המשמרת הודיע על פינוי מיידי של המבנה. האירוע התחיל אתמול בבוקר כאירוע שגרתי של צורך בפתיחת דלת של אחת הדירות. צוותי כיבוי שיצאו למקום זיהו דפורמציה של המבנה, הזעיקו את הדרג הפיקודי הבכיר יותר - וזה זיהה את הסכנה והורה על פינוי המבנה".
"אם לא היינו מקבלים החלטה מהירה ומקצועית, היינו מוציאים היום תחת ההריסות האלה גופות", המשיך טפסר מכטייב. "כרגע אין לנו יכולת להבין כיצד הבניין קרס. הבניין נבנה בשנות ה-80. בעלי מקצוע של הרשות המקומית ושלנו בוחנים ממה נגרמה הקריסה".
מהתחקיר הראשוני של גורמי הכיבוי וההצלה עולה כי אתמול בשעה 07:33 התקבל במוקד 102 דיווח ראשוני מדיירי הבניין שהתלוננו כי הם שומעים קולות מקירות הבניין ולא מצליחים לפתוח את דלת דירתם. צוותי כיבוי והצלה רבים מתחנת חולון במחוז דן הוזנקו לזירת האירוע והחלו בסריקת המבנה.
בשל הסדקים הרבים שהתגלו בקירות הבניין שבו מתגוררים יותר מ-30 משפחות, הודיע בשעה 08:01 מפקד הכוח למרכז השליטה כי יש לפנות מיד את דיירי הבניין בשל הסכנה הנשקפת לחייהם.
צוותי כיבוי והצלה החלו בסריקת ארבע קומות הבניין תוך שהם מסייעים לקשישים לצאת מדירותיהם ולהתפנות. בשעה 08:28 דיווח מפקד הכוח כי הפינוי הושלם. במקביל, החלו הצוותים בפינוי מיכלי הגז ובניתוק מקורות תשתית המסכנים את דיירי הבניין, ביניהם מים וחשמל.
בשעה 08:45 הגיע לזירה מהנדס העיר שהוזעק למקום ובהערכת מצב משותפת עם גורמי המשטרה הוחלט כי קיימת סכנה מיידית לקריסת הבניין. מחשש לחיי הדיירים בבניינים הסמוכים, ביקש מפקד תחנת חולון בשעה 09:05 להזעיק למקום מהנדס מפיקוד העורף כדי לחוות דעתו על הסכנה הנשקפת לבניינים הסמוכים.
סמוך לשעה 10:00 הגיע למקום מהנדס פיקוד העורף ומהנדס עירוני נוסף, ובתום הערכת מצב קצרה הוחלט כי יש לדאוג גם לפינוי של בעלי חיים מהבניין מחשש לקריסה מיידית. מרגע זה ועד רגע הקריסה, כ-32 שעות מאוחר יותר, נחסמה הגישה לבניין, החלטה שלפי גורמי הכיבוי וההצלה מנעה אסון גדול.