יום שלישי ברציפות לשרפה בהרי יהודה: הנזק שנגרם לשטח חצה את הנזק שהביא איתו אסון הכרמל וצוותי הכיבוי ממשיכים לפעול כדי למנוע את התחדשות הלהבות. תושבי האזור למודי השרפות מעלים כעת את השאלות הקשות: האם ניתן היה למנוע את השריפה שכילתה יותר מעשרים וחמישה אלף דונם של שטח פתוח ופגעה גם בבתים אחדים.
ביישוב רמת-רזיאל נשרף בית אחד, נפגעו חצרות וסטודיו ששימש ליצירת כלי נגינה. פרופ' אמיר אלעמי, תושב רמת-רזיאל וחבר הוועד ביישוב, תיאר בשיחה עם N12: "אנחנו גרים בתוך אזור חורש ואירוע כמו האירוע הזה מציף בעיות שאנחנו מודעים אליהם גם ביום-יום ופונים בבקשה למענה אבל זה לא ממש מזיז לאף אחד", הוא מספר.
מחסור בכבישי גישה
עשרות כבאיות עשו את דרכן ליישובים בית-מאיר, צובה, שורש, שואבה, גבעת יערים ורמת-רזיאל. לכל אחד מהיישובים הקטנים הללו יש בעיות בדרכי הגישה ובדרך כלל ישנו רק כביש אחד צר המוביל אל היישוב. "כשמשתוללת שרפה זו עלולה להיות מלכודת מוות", מתאר פרופ' אלעמי. "בכביש שלנו יש קטע שהוא כל כך צר, שאם בטעות נקלעות לשם שתי משאיות זו מול זו, נוצר שם פקק שלחלץ אותו לוקח כשעתיים. כשיש שרפה משתוללת אין לאן לברוח. כבישי הגישה ליישובים כאן, גם בית-מאיר ושורש - יש רק כביש אחד הלוך וחזור. כך שמרגע שיש חסימה של הציר, אין איך להיחלץ. יש בעיות שהאירוע. זה אזור מאוד פופולרי לטיולים ומנגלים ואנשים משאירים אותם דולקים לפעמים לפני שהם עוזבים את השטח. אבל אי אפשר עדיין לשלול את האפשרות שהייתה הצתה מכוונת. אין היום למדינת ישראל את היכולת לפקח על היערות והחורשים האלו באופן רציף ואפקטיבי. אנחנו מנסים לקדם מנחת מטוסי כיבוי סמוך למטה יהודה כדי שייתן מענה לצרכים של השרפות באזור. לא הצלחנו לקדם את המהלך והתשובה האוטומטית של גורמי הרגולציה היא קודם כול: לא".
גידי בשן, יערן ומנהל 'אזור ההר' בקק"ל, הסביר בשיחה עם N12: "בישראל שרפות קורות רק על ידי בני אדם ולא על ידי גורמים טבעיים. חלקן במזיד, חלקן ברשלנות וחלקן ברשלנות פושעת. המציתים והרשלנים הם הטריגר שמייצר את השרפה. בעקבות השתנות תנאי מזג האוויר והאקלים והצמחייה האדירה בישראל, השילוב מהווה בסיס מאוד מוצלח לשרפות".
איסור הדלקת אש: הצהרה ללא כיסוי
"מדינת ישראל החליטה שהיא מפקירה את הנושא לחלוטין", מתאר בשן. "משטרת ישראל לא אוכפת, הכבאות הוציאה צו שאוסר על הדלקת מדורות בחודשי הקיץ אך בפועל אין אכיפה. זו הצהרה שאין מאחוריה כיסוי. כפי שמדינת ישראל יודעת להילחם בקורונה או בטרור - יש להכריז גם על השרפות מלחמה. מדינת ישראל חייבת להקים רשות כיבוי רצינית שתנהל את כל נושא השרפות בשטח פתוח ובעיקר לעסוק במניעה ואכיפה. אפשר היה להכריז שכל מי שמדליק אש בחודשי הקיץ ישלם קנסות גבוהים ואף יישב בכלא. אבל זה צריך לבוא יחד עם אכיפה".
יצירת חיץ סביב יישובים
ניב ויזל, ראש המועצה האזורית מטה יהודה שבה פרצו השרפות, אומר: "מדינת ישראל צריכה להשקיע מיליוני שקלים ליצירת אזורי חיץ ביישובים שיסייעו למנוע התפשטות שרפות. זה קריטי לשמירה על חיי אדם. זה נס שהאירוע הזה הסתיים ללא פגיעה בנפש".
גידי בשן התייחס לסוגיה: "בקק"ל אנחנו משקיעים מיליוני שקלים ביצירת קווי חיץ סביב היישובים. גם הפעם הנזק שנוצר לבתים הוא יחסית מצומצם בהשוואה לגודל השרפה. השרפה הזו היא גדולה וכואבת אבל נגמרה יחסית בנזקי רכוש לא גדולים, וזה בזכות אזורי החיץ שקק"ל מייצרת".