בג"ץ קיבל אתמול החלטה דרמטית לאפשר לזוגות בני אותו המין ולגברים יחידים להביא ילד בהליך פונדקאות בישראל. ההליך השנוי במחלוקת כרוך במנגנון בירוקרטי מורכב, בתהליך ארוך ובעלויות כבדות שמסתכמות בעד כרבע מיליון שקלים. בדיקת N12: כך עובד מפעל הפונדקאות בישראל והאם החלטת בג"ץ עומדת להשפיע על אורכו של התהליך?

זמן ההמתנה 

תהליך הפונדקאות מתחיל בהגשת מסמכים ל"ועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים" במשרד הבריאות. הוועדה מורכבת מגניקולוג, מומחה לרפואה פנימית, פסיכולוג קליני, עובד סוציאלי, משפטן ואיש דת המקובל על הצדדים. בשל הרגישות, שמותיהם של חברי הועדה נשמרים חסויים. חברי הוועדה שוקלים את השיקולים הרפואיים והרגשיים הנדרשים ומוודאים שההסכם לא פוגע בזכויות של האם הפונדקאית.

אייל וזוהר ושתי בנותיהן שנולדו בפונדקאות
אייל וזוהר ושתי בנותיהן שנולדו בפונדקאות

הזוגות מדווחים על המתנה ממוצעת של חצי שנה עד שנה להשלמת ההליך הזה. האתגר העיקרי בפונדקאות בישראל הוא הפערים בין הביקוש לבין מספר האימהות שמוכנות לשמש כפונדקאיות. למצוא אם פונדקאית "בארץ קשה ויש הליך בירוקרטי ארוך מאוד מכיוון שהועדה מתכנסת אחת למספר חודשים", מספר אייל מחיפה, אב לתאומות בנות תשעה חודשים שנולדו בפונדקאות, "עד להשגת האישורים והבדיקות הרפואיות ההמתנה בישראל יכולה לקחת כשנה שלמה. לכן אנחנו החלטנו לעשות פונדקאות בחו"ל, בגיאורגיה". כיום, אייל מתנדב בקבוצה "הורים למען הורים במסע פונדקאות".

העלויות 

בני זוג המעוניינים בהליך פונדקאות ללא תרומת ביצית בישראל צפויים לשלם עד כ-250 אלף שקלים עבור הוצאות ההליך: הניתוח הקיסרי, ליווי פסיכולוגי ומשפטי וצרכים רפואיים של האם. אילו יהיו מעוניינים בתרומת ביצית, מדובר בתוספת של עוד כ-30 אלף שקלים. פונדקאות בחו"ל כדוגמת גיאורגיה, תתחיל ב-155 אלף שקלים ללא תרומת ביצית. עם תרומת ביצית יהיה על בני הזוג לשלם תוספת של 25 אלף שקלים ויחד עם כל ההוצאות ההליך יכול להגיע עד לסכום של 210 אלף ש"ח.

זוג גברים עם ילדה  (צילום: Bernardo Emanuelle, Shutterstock)
"יש עוד דרך ארוכה מאוד לעבור" | צילום: Bernardo Emanuelle, Shutterstock

יולזרי הסבירה: "החלטת בג"ץ היא סגירת מעגל ויצירת שוויון בין אוכלוסיות שונות במדינת ישראל.  הפונדקאות לגברים יחידנים תהיה בעצם על בסיס אלטרואיסטי. זה מזמן לנו שני דברים: אם יהיו פונדקאיות שייכנסו מה שיקרה זה שישלמו הרבה יותר מתחת לשולחן. אני לא מאמינה שאישה יכולה לעבור תהליך כזה בלי לקבל תמורה. ההרגשה להיות בהיריון עבור עצמה או עבור מישהו אחר, ברגע שיש הסכם ואת מקבלת גם תמורה זה יוצר סוג של חציצה רשמית".

הסיכויים

כל עוד בני הזוג עומדים בתנאי הסף להגשת הבקשה - יש סיכוי גבוה מאוד, של כמעט מאה אחוזים שבקשתם תאושר. אלא שהתהליך ארוך וכולל בדיקות קפדניות ואישורים רפואיים ובירוקרטיים. לעומת זאת, לא כל האימהות הפונדקאיות יקבלו אישור מהוועדה, והסיבות לפסילה נעות בין בעיות רפואיות, מחלות רקע ורצון לשמור על האם ולוודא שאיננה מונעת מלחצים סביבתיים או כלכליים.

מחאת הלהט"ב. רוב הציבור תומך (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות)
הפגנת הקהילה הגאה בתל אביב. ארכיון | צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות

עו"ס מינה יולזרי, מנהלת "המרכז להורות באמצעות פונדקאות" אמרה: "כל כך הרבה אנשים רוצים פונדקאות ואין מספיק פונדקאיות. רוב הזוגות שעושים את הליך הפונדקאות בישראל בוחרים בסופו של דבר לעשות את ההליך בחו"ל ומרבית הזוגות מבצעים אותו בגיאורגיה. זוגות שמשלימים את ההליך בישראל ימתינו לרוב תקופה של שנה וזאת בעקבות הפערים הגדולים בין מספר הזוגות למספר האימהות שמוכנות להיות פונדקאיות".

יולזרי תיארה: "כבר היום אין מספיק אימהות פונדקאיות וההמתנה עומדת על בין חצי שנה לשנה. הכאב הוא נורא גדול של זוגות שלא מצליחים להביא ילדים ולאחר מכן צריכים להמתין זמן ארוך. סביר להניח שההמתנה תהיה ארוכה יותר ברגע שייכנסו גם ההורים היחידנים. בכל אופן גם אם יש קושי גם הוא צריך להיות שוויוני. זה היה לא בסדר כשאישרו לאימהות יחידניות לפני שנתיים ולאבות יחידנים לא אישרו זאת. סך הכול זה היה צריך לקרות כבר מזמן. זו הזדמנות גדולה של מדינת ישראל להכניס נדבך נוסף של שוויון לחיינו".

הסכנות

בשנים האחרונות דווח על מקרים בהם זוגות נתקעו בחו"ל בשל הליכי פונדקאות שהסתבכו. הסיבה לכך נעוצה לרוב בסוכנויות שפועלות באופן שאינו חוקי. עו"ס יולזרי התייחסה לכך: "מי שעובד באופן לא חוקי: יש לו בעיה. המקרים האחרונים של אנשים שנתקעו בגיאורגיה זו עבודה לא חוקית כשהסוכנות ידעה שמחתימים הסכמים בעצם לא חוקיים. הפונדקאות בגיאורגיה נעצרה במרץ 2020. מי שפועל באופן חוקי אין שום סיבה שהוא ייתקע".

העתיד

עו"ד חגי קלעי, ייצג את העותרים בבג"ץ הפונדקאות, סיפר ל-N12: "פרק הזמן מרגע שמתחילים את ההליך ועד שמוצאים פונדקאית הוא לא מאוד ארוך ולוקח חודשים ספורים. ברור שאם יהיו יותר אנשים שירצו לעבור על ההליך של הפונדקאות יקרה אחד משניים: או שהתור יתארך או שיהיו יותר נשים שיסכימו להיות פונדקאיות. מהנתונים שאנחנו רואים היום יש עלייה משמעותית במספר הנשים שמוכנות להיות פונדקאיות".

אישה בהיריון (צילום:  Syda Productions | shutterstock)
"פער בין הביקוש לבין מספר האמהות שמוכנות לשמש כפונדקאיות:" אילוסטרציה | צילום: Syda Productions | shutterstock

"אין לי תחזית ברורה איך זה ישפיע על משך זמן ההמתנה לפונדקאות", אמר עו"ד קלעי, "דיון שתמיד יש סביב פונדקאות נוגע לשאלת התמורה ליולדת. יש שיקולים לכאן ולכאן ואני די חשדן לגבי פונדקאות אלטרואיסטית. המשמעות תהיה שיופעל לחץ כלכלי על נשים. ברור שיש מי שעושות זאת אך ורק מתוך אלטרואיזם, המנגנון של חוק הפונדקאות נועד להבטיח שאלו נשים שעושות זאת לא מתוך מצוקה כלכלית קשה או מלחץ משפחתי. אני מעריך שזה הסוף של המאבק. ככל שמשרד הבריאות יכבד את פסק הדין זה רק עניין של ביורוקרטיה".

"יכול להיות שיהיו כל מיני חריקות בהתחלה אבל לא אמורה להיות כאן מכשלה משמעותית. כל מי שרוצים להפוך להורים בהליך של פונדקאות, לצידם יש עוד אלפי משפחות שבהן יש הורות משותפת. שם יש עוד דרך ארוכה מאוד לעבור, אם רוצים להגיע לשוויון מלא צריך להגן גם על משפחות של הורות משותפת. אנחנו לא מעט שנים מנסים לקדם את העניין הזה וממתינים למחוקקים ולממשלה - אני מקווה שעכשיו בעקבות פסק הדין הממשלה תפעל למען כל משפחות הלהט"ב".