מתווה אביתר נחתם: לאחר שפורסם כי תושבי אביתר קיבלו את מתווה הפשרה הסופי להסדרת המקום, הלילה (בין רביעי לחמישי) נחתם באופן רשמי הסכם הפשרה להסדרת המאחז אביתר. לפי המתווה, עד יום שישי ב-16:00 יעזבו התושבים את המקום באופן עצמאי ולאחר מכן הצבא יאכלס את ההתיישבות. אם לאחר בדיקה השטחים יוכרזו כאדמות מדינה - תוקם שם ישיבה, ולבסוף ניתן יהיה לאפשר בהם התיישבות אזרחית.
בשעות הלילה, לאחר שהסתיימו כל ההליכים המשפטיים והמקצועיים, יצא המסמך הרשמי המאשר את הסדר הפשרה להסדרת היישוב אביתר לפי הסיכום בין ראש הממשלה נפתלי בנט לשר הביטחון בני גנץ. ראש מועצת שומרון יוסי דגן קיבל העתק של המסמך ממזכיר הממשלה שלום שלמה שחתם עליו על דעת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.
המתווה כולל מאפיינים זהים לאלו שסוכמו עם תושבי אביתר יממה קודם לכן בתום דיון שארך כ-8 שעות בביתו של זקן רבני הציונות הדתית הרב חיים דרוקמן, בהשתתפות ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן, ראשי תנועת נחלה דניאלה ויס וצבי אלימלך שרבף, רבנים, יו"ר תנועת אמונים וחברים נוספים.
נוסח ההסכם:
- כלל האזרחים השוהים באביתר יעזבו את המקום באופן עצמאי עד יום שישי הקרוב בשעה 16:00
- תכולת המבנים הקיימים במקום תפונה ובאחריות המועצה לנעול את המבנים כשהם ריקים עד ל-9.7.2021
- הצבא יבטיח באופן מיידי נוכחות רציפה של כוח במקום
- מערכת הביטחון תבצע הליך של סקר קרקע במקום והוא יושלם במהירות האפשרית. במקביל, תוכן הצעה עקרונית לתכנית מתאר
- האדמות שיימצא כי ניתן להכריז עליהם כאדמות מדינה, יוכרזו, והשטח שלא יוכרז - יפונה
- כפוף להשלמת ההליכים התכנוניים הנדרשים, תתאפשר הקמת ישיבה ומגורים נלווים לה ולמשפחות צוות הישיבה. לשם כך צוין במתווה כי יעשה ככל הניתן שימוש בצו תכנון מיוחד
- כפוף לכלל אישורי הממשלה הנדרשים, המדינה תאפשר נוכחות קבע אזרחית במקום. נאמר כי אופי הנוכחות המדויק ייקבע בתיאום בין ראש הממשלה, שר הביטחון וראש המועצה האזורית שומרון
"התקבלה החלטה לא פשוטה עבור שני הצדדים", אמר ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן שבירך על חתימת המתווה. "מתוך האתגר והקושי נצא מחוזקים יותר באביתר ובבניין הארץ, המתווה שסוכם הוא לא מתווה החלומות שלנו אולם כל צד בא בו לקראת השני למען אחדות ישראל בימים קשים אלו של פילוג בעם. ההסכם הזה מחייב אותנו לצעדים לא פשוטים".
יו"ר תנועת נחלה צבי אלימלך שרבף מקווה שהוויתור הזה נעשה למען התיישבות רחבה יותר בעתיד. "הגענו להר הטוב הזה להוסיף התיישבות יהודית, יש לנו צער גדול שבזמן שממשלת ישראל לא מטפלת בבנייה הערבית היא מוצאת את האנרגיות להרוס יישוב יהודי. כדי למנוע הרס המקום באופן מוחלט החלטנו לקבל את המתווה ואנו מאמינים שמתווה זה יקדם התיישבות יהודית ממלכתית על ההר ובעז"ה יהיה פתח להתיישבות יהודית רחבה בכל מרחבי יהודה ושומרון", אמר.
עמיתתו של שרבף בראשות תנועת נחלה, דניאלה ויס, אמרה כי "קיבלנו את ההחלטה הנכונה לעם ישראל וארץ ישראל. העוצמות של תושבי אביתר מקרינות על האווירה הציונית".
מאחז אביתר ממוקם בתחומי מועצה אזורית שומרון, כשני קילומטרים מזרחית לצומת תפוח, צפונית לכביש 505, וכ־4 ק"מ צפון מזרחית לכפר הפלסטיני ביתא אל-פוקא. ניסיון ההקמה הראשון שלו היה באפריל 2013, והוא נקרא על שמו של אביתר בורובסקי שנרצח בפיגוע בצומת תפוח הסמוך. במאי 2021 חודשה ההתיישבות במקום על ידי גרעין של כמה משפחות מהאזור, בתגובה לפיגוע ירי שהתרחש מספר ימים קודם לכן בצומת תפוח ובו נרצח יהודה גואטה.