החלטתו של השר החינוך לשעבר יואב גלנט שלא לאשר את מועמדתו של הפרופסור עודד גולדרייך לפרס ישראל איננה סבירה - כך קבע היום (חמישי) היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. בחוות דעת שהגיש לבג"ץ, סבר היועמ"ש כי התשתית הראייתית שעומדת נגדו עקב תמיכתו לכאורה ב-BDS אינה מספיקה. על כן לטעמו, דין העתירה נגד החלטה זו להתקבל.
ועדת השופטים המליצה על פרופ' גולדרייך לפרס ישראל בחקר המתמטיקה ומדעי המחשב, אולם לפני כחודש גלנט החליט לפסול את המועמדות לאחר שגילה כי גולדרייך חתום על פנייה לפרלמנט הגרמני הקוראת לבטל את ההכרה בתנועת החרם על ישראל (ה-BDS) כתנועה אנטישמית. עוד נטען שגולדרייך הגדיר את חיילי צה"ל כפושעי מלחמה.
בחוות דעתו מנדלבליט אמנם קובע כי קריאה לחרם על ישראל או מוסדותיה יכולה לשמש כשיקול רלוונטי ולגיטימי במסגרת קבלת ההחלטה ביחס להענקת הפרס - אולם מטעמים של פגיעה בחופש הביטוי, מדובר במקרים קיצוניים וחריגים.
"מבחינת המקרה הפרטני שנדון בעתירה זו, עולה כי התשתית הראייתית הקונקרטית ביחס לפעולותיו של פרופ' גולדרייך אינה מספיקה על מנת לעמוד בסטנדרט הגבוה הנדרש כדי לפסול את מועמדותו לקבלת הפרס", כתב מנדלבליט בחוות הדעת. "זאת, בין היתר, משום שמדובר בפעולות בודדות, שלמעט אחת מהן, היתר הן מלפני שנים ארוכות, לצד שיקולים נוספים שפורטו בעמדה, ומהם יוצא שאין מדובר בפעילות עדכנית, חוזרת ונשנית וחד-משמעית דיה, שיכולה להיכנס בגדרי אותם מקרים קיצוניים וחריגים כהגדרתם בפסיקה".
"זהו הפרס של מדינת ישראל למי שתרמו למדינת ישראל", כתב כחודש גלנט, בהחלטתו לפסול את המועמדות. "אין להפוך את מדינת ישראל לחותמת גומי בלבד על המלצת אנשי האקדמיה בשאלה מיהו החוקר הבולט ביותר מבין המועמדים לקבלת פרס בתחום מסוים".
לטענתו, ישנם מקרים חריגים שבהם "יעלו ספקות של ממש באשר לתרומתו של המועמד למדינת ישראל", גם אם אין חולק על יכולותיו המחקריות. תרחיש כזה, טען גלנט, הוא מצב שבו "ידו האחת של המועמד בונה את האקדמיה הישראלית, וידו האחרת הורסת". שר החינוך נימק את החלטתו: "מהתשתית העובדתית שעמדה לנגד עיני במועד קבלת ההחלטה, עולה תמונה ברורה של פעילות נמשכת, עקבית ומכוונת של פרופ' גולדרייך שתוצאתה היא פגיעה של ממש באקדמיה הישראלית ובמדינת ישראל".
"לאור כל האמור לעיל, החלטתי לדחות את המלצתה המקצועית של ועדת פרס ישראל לשנת תשפ"א לחקר מדעי המחשב להעניק את פרס ישראל לשנת תשפ"א לחקר מדעי המחשב לפרופ' גולדרייך", הסביר גלנט, שסיים את מכתבו בביקורת על ועדת הפרס: "צר לי שהועדה בחרה, מסיבותיה, לנסות לכפות עליי את המלצתה באופן חסר תקדים".