שנה חלפה מאז שהמדינה סערה בשל המקרה המזעזע שבו 11 גברים אנסו באכזריות נערה בת 16 במלון הים האדום באילת כשהייתה שיכורה לגמרי. איש מהנוכחים לא עצר לעזור לה, עובדי המלון לא זיהו את המצוקה. בשבוע שעבר חזרנו אל אותו המלון כדי לראות מה השתנה שם, וראינו כי הסיקו את המסקנות הנדרשות. מאבטח נוכח בכניסה, במסדרונות יש מצלמות אבטחה שפעילות 24/7.
ולמרות זאת, אווירת החופשה הופכת את אילת כולה למועדת לפורענות. חמש דקות בלבד של נסיעה מ"הים האדום" אל מלון אחר, התחקירנית שלנו אוראל הציגה את עצמה כבת 17 וחצי, מה שלא מנע מהגבר המבוגר שפגשה שם להוביל את השיחה לכיוונים מיניים. דבריו של הגבר היוו הטרדה לכל דבר, ובטח כשמדובר בנערה שאין ברשותה בהכרח הכלים להתמודד עם הסיטואציה.
"את נראית בוגרת לגיל שלך, אז לא עשית כמעט שום דבר? לפחות להתנשק, התנשקת? התנשקת כבר? איך זה היה?", נשאלה אוראל שהשיבה "אני לא מומחית גדולה" והודיעה שהיא מתכוונת ללכת משם. "את צריכה מישהו שיודע, תשבי איתי קצת. עשו לך מסאז' רקמות עמוק? אני מספר 1, אני אראה לך. אני אלוף, אשחרר לך את כל הגוף בשנייה. בא לך לדפוק מקלחת? רצית לראות איך זה נשיקה אמיתית? בואי אני אראה לך".
מלבד הגבר המבוגר, גם הנוער באילת מוביל לתחושות לא נעימות בקרב הנערות, וגורם לאווירה רעה שמלווה אותן לאורך כל שהותן באילת. "כל הבנות פה זה עם חרא, עם חרא של בנות פה", טען אחד מבני הנוער על הנערות שמגיעות לאילת. "אתה בא עם מישהי, יושב איתה בחוף ים, מבזבז עליה 200 שקל, כיף היא לא מביאה, כיף! כיף! בת זונה".
עשו לך מסאז' רקמות עמוק? אני מספר 1, אני אראה לך. אני אלוף, אשחרר לך את כל הגוף בשנייה. בא לך לדפוק מקלחת?
רוני ביטון, תושבת אילת בת 18, אמרה: "זו עיר תיירות. כל אחד בא לפה ומרשה לעצמו לעשות מה שהוא רוצה, אם זה לזרוק הערות בוטות לנשים, או להתחיל בצורה שהיא לא יפה, לא בצורה עדינה". טליה ונועה, בנות 16 שהגיעו לנפוש באילת מתארות גם כן חוויה לא נעימה, לפיה שולחים אליהן ידיים: "במסיבה כאילו... נדחפים, מנסים... נצמדים".
בנוסף, תיארו הנערות חשש, גם לאחר האירוע הנורא שהתרחש בעיר בשנה שעברה: "צריך להיזהר, אין ספק. זה מפחיד, אבל אנחנו שומרות על עצמנו ואנחנו גם כל הזמן ביחד, לא עוזבות אחת את השנייה. אין דבר כזה שמישהי תלך לבד לשירותים".
בעיריית אילת מודעים לבעיה. לפני חמש שנים הקימו מרכז שליטה עם מצלמות שמאויש 24 שעות ביממה, ומאפשר להם לזהות אירועים חריגים בשטחים הציבוריים. אבל כפי שהמציאות הוכיחה, גם זה לא תמיד מספיק.
מאור מועלם מהמוקד העירוני באילת, אמר: "אנחנו בעצם יושבים וצופים במצלמות של כל העיר אילת. אם אנחנו מזהים איזשהו גורם חריג, אנחנו מתחילים לתפעל אותו, אם זה במערכת כריזה, אם זה באמצעות כוחות שיטור, אם זה מד"א". כשנשאל אם יצא למוקד להיתקל באירועים של הטרדה מינית בתקופה האחרונה, טען מועלם: "יש מקרים, אבל לא בהכרח שקורים במקומות ציבוריים, במקומות שיש בהם מצלמות".
אחת הסיבות לאירועי האלימות וההטרדות הוא שימוש מופרז באלכוהול וסמים על ידי צעירים שעוד לא חגגו 18. טליה ונועה בנות ה-16 סיפרו: "אתמול ראינו מישהי נופלת בשירותים. היא הייתה מתחת לגיל 18 והיא שתתה לפני שהיא הגיעה". לטענתן, אף אחד לא בדק או פיקח – "פשוט מכניסים".
בנוסף, חלק מבני הנוער פיתחו שיטה שמאפשרת להם לקנות אלכוהול חופשי, וזאת באמצעות זיוף של תעודת זהות, חוגר, או דרכון עם שנת לידה מזויפת: "כל אחד והתעודות שלו", טען אחד מבני הנוער.
אלו מובילים מדי יום להיתקלות של פרמדיקים עם מקרים רבים של צעירים שיכורים. "הגענו למשמרת, בשעה 11 התקבלה קריאה לנערה כבת 15, מחוסרת הכרה. לשאלתנו אם הן שתו, הן ענו שזו פעם ראשונה, ושהחברה שלהן התעלפה והן לא ידעו מה לעשות ופשוט הזמינו אמבולנס", טען דוד אסרף, פרמדיק מד"א.
המקרים הללו הם דבר שבשגרה הוסיף הפרמדיק יוחאי דרעי: "אלה מקרים שבשגרה, ממש על בסיס יום-יומי. לפעמים יוצא לנו גם להגיע לגילים מאוד צעירים. לי באופן אישי יצא גם לגילים 12 ו-13 לראות מעורבות של אלכוהול". בנוסף טענו הפרמדיקים כי לאחר האונס באילת, לא מרגישים שיש איזשהו שינוי באוויר.
ומכאן, המראות של בני נוער באילת חוזרים על עצמם בכל קיץ, אבל השאלה היא היכן עובר הגבול בין בילוי לגיטימי של צעירים וצעירות לבין אובדן שליטה.