בית המשפט העליון קיבל היום (רביעי) את עתירתם של שני אבות טרנסג'נדרים, וקבע כי לילד להורה טרנסג'נדר שעבר את ההיריון והלידה תונפק תעודת לידה עם השדות "הורה" ו"הורה". מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב: "צעד גדול בדרך לשוויון והכרה בזכות של כל אחד להיות הורה".
יונתן ודניאל מרטון מרום הם בני זוג שהביאו לעולם את בנם בתהליך טבעי של היריון ולידה. לאחר הלידה יונתן, גבר טרנסג'נדר, נוכח לגלות כי מינו שונה במרשם האוכלוסין, ללא הסכמתו, מ"זכר" ל"נקבה" וכי הוא נרשם כאם בנו. את דניאל המדינה סירבה לרשום כלל כהורה של בנו ובכך מנעה מההורים ומילדם זכויות סוציאליות ושירותי בריאות. השניים עתרו לבג"ץ בדרישה להורות למדינה לרשום את שניהם כאבות של הילד.
במוקד העתירה, שהוגשה יחד עם האגודה למען הלהט"ב, עמותת מעברים לקשת הטרנסית ופרויקט גילה להעצמה טרנסית ובני זוג נוספים שאחד מהם הוא גבר טרנסג'נדר שילד, עמדה השאלה כיצד ירשמו גברים טרנסג'נדרים שילדו ילד בתעודת הלידה של הקטין.
בית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק קיבל את עמדת העותרים, והנשיאה חיות פסקה כי אפילו אם האב הטרנסג'נדר רשום כ"נקבה" במרשם האוכלוסין, אין בכך כדי להצדיק את הפגיעה הנגרמת לו מרישומו בתעודת הלידה של הקטין כ"אם", בניגוד לזהותו המגדרית. לפי הפסיקה, "תעודת הלידה נועדה לספק מידע על היילוד ולא על הזהות המגדרית של הוריו. על כן, התייחסות א-מגדרית להורה הטרנסג'נדר בתעודת הלידה של ילדו, אינה כרוכה בגריעה מאינטרס כלשהו".
משמעות פסק הדין היא שגברים טרנסג'נדרים שיולדים יוכלו להישאר רשומים במרשם האוכלוסין כזכר, אך לשם כך עליהם לפנות לוועדה להתאמה מגדרית על מנת שתאשר כי אכן אין באירוע הלידה כדי לשנות את סעיף המין של היולד. לצד זאת, בתעודת הלידה של הקטין ירשמו שני ההורים כ"הורה" ו"הורה".
עורכי הדין חגי קלעי ודניאלה יעקובי, שייצגו את העותרים, מסרו: "מדובר בפסק דין המסיים הליך ארוך וכמעט קפקאי. אנו תקווה שלצד המענה המעשי שבפסק הדין לסיטואציה של לידה, פסק הדין יהווה מצפן לכלל הגופים הציבוריים ונותני השירותים, ויביא להטמעת זכותם של טרנסג'נדרים לפניה בלשון מכבדת באופן נרחב".
ד"ר עידו קטרי מאוניברסיטת תל אביב, יו"ר פרויקט גילה להעצמה טרנסית מסר: "בית המשפט דיבר היום בקול ברור בעד זכותה של הקהילה הטרנסית להורות ולשוויון. אולם לצערנו, הפסיקה ממשיכה לשקף תפיסות מיושנות ולהתנות את ההכרה בהורות טרנסית בפניה לוועדה רפואית".
מארגון מעברים לקשת הטרנסית נמסר: "לא ברור מדוע יש 'לבחון מחדש' את זהותו המגדרית של גבר שבחר לממש את יכולתו ללדת. אם עולם הכדורגל הישראלי מקבל באהבה ובאהדה שופטת טרנסית, מצער שמדינת ישראל לא מוכנה לקבל אבא טרנס שילד את ילדיו. הגיע הזמן שיבינו שהורות, כמו כדורגל - אינה מוגבלת למגדר כזה או אחר".
בחודש אוקטובר דחתה מליאת הכנסת את הצעת החוק שהגיש ח"כ יוראי להב-הרצנו (יש עתיד), שביקשה לקבוע שבטפסי המדינה הרשמיים לא יצוין מינם של ההורים, כדי "לאפשר שוויון ולהפסיק את ההדרה של משפחות יחידניות וחד-מיניות מהשיח הציבורי". ח"כ להב-הרצנו תקף את גנץ וחבריו לכחול לבן, שישבו אז בממשלה: "הסתכלתם לנו בלבן של העיניים והבטחתם שוויון, איפה אתם?".