שבועיים לאחר המקרה הקשה שבו איציק סעידיאן, נכה צה"ל, הצית את עצמו מול משרדי אגף השיקום בפתח תקווה, הציג מנכ"ל משרד הביטחון, אמיר אשל, את מסקנות ועדת הבדיקה בעניינו לבני משפחתו של סעידיאן. בין הכשלים העיקריים בטיפול בו: קביעת אחוזי נכות נמוכים שלא משקפים את מצבו והתעלמות מהיעדרותו הארוכה מפגישות עם הפסיכיאטר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי ממצאי הוועדה, הכשל העיקרי בטיפול במקרה של איציק סעידיאן היה בקביעת 25% בלבד כתוצאה מהשירות הצבאי - ולא 50% נכות כפי שהגיע לו. רק מאוחר יותר נוספו לו אותם אחוזי נכות, אך הרופאים קבעו כי מדובר באחוזי נכות כתוצאה מהרקע האישי בילדותו של סעידיאן ולא בעקבות שירותו הצבאי. בוועדה קבעו כי "ראוי היה לקבוע כי כל 50% הנכות הינם על חשבון השירות הצבאי".
עוד עמדו במרכז המסקנות של הוועדה השיחות שקיים סעידיאן עם העובדת הסוציאלית שבהן התבשר שעליו לערוך מבחן נוסף כדי לקבל הטבה בגין אובדן כושר עבודה. סעידיאן כעס מאוד על כך והביע ניסיון אובדני בפני העובדת הסוציאלית, שהתריעה על כך בפני בעל הדירה שלו ובפני הפסיכיאטר - אך לא בפני המשטרה. יום לאחר מכן, סעידיאן הצית את עצמו. "בקשר עמו לאורך כל השלבים עלה פער ניכר במשאבי כח אדם באגף השיקום ובלט עומס בירוקרטי הנובע מהוראות הדין ומהוראות האגף", נכתב בדוח.
מחדל נוסף שעליו הצביעה הוועדה, הוא העובדה שסעידיאן נעדר מהפגישות עם הפסיכיאטר שלו במשך תקופה ארוכה - אך לא נבדקה הסיבה לכך. עוד חשוב לציין כי אחת הנקודות הבולטות שנעדרות מהדוח הוא הסיבה לקביעת אחוזי הנכות הנמוכים של סעידיאן באופן לא צודק. עורכי התחקיר אינם יכולים לתחקר את הרופאים בוועדות הרפואיות, בהיותם במעמד של שופטים. עוד ציינו בדוח את העובדה שנכי צה"ל נאלצים לקבל סיוע משפטי בעלות גבוהה.
"אין להביא בחשבון רקע אישי טרם הגיוס לצה"ל"
"בהליך הטיפול באיציק התקיים פער תקשורתי בין הוועדות הרפואיות לקצין תגמולים אשר להיקף ההכרה באיציק", נכתב בדוח. בנוסף, לא היה רצף טיפולי או "העברת מקל" מסודרת בטיפול באיציק בין צה"ל לאגף שיקום נכים עם הגשת התביעה. כמו כן, קיים פער ביכולת של גורמי הטיפול בשטח לספק מענה מיידי אשר לצרכים דחופים של נכי צה"ל.
בדוח קבעו כי אין דגש מספיק בוועדות הרפואיות על הקושי התפקודי הנובע מפגיעות נפשיות. "כיום דרגת הנכות בגין פוסט טראומה נקבעת לפי מצב תפקודי, ללא שים די דגש על המגבלות הנפשיות הנגזרות והאופי הייחודי של פגיעה זו (בא לידי ביטוי בתקנות המבחנים לדרגות נכות)".
ההמלצות הראשוניות של הוועדה: יש לקבל החלטה שלפיה אין להביא בחשבון רקע אישי או לקויות עבר מהתקופה טרם גיוסו של לוחם שגויס לשירות קרבי ונפצע, יש לאפשר "מסלול ירוק" לכל לוחם שנפצע במסגרת אירוע מבצעי, יש להגביל תקופת נכות זמנית בגין פוסט טראומה ולבחון שינוי סעיפי המבחן התפקודיים לקביעת אחוזי הנכות בגין פוסט טראומה. עוד קבעו כי יש לפעול לקיצור משמעותי של משך הליך ההכרה, תוך קביעת מסגרת זמנים שתהיה ידועה לנכה ויש להנגיש את הליך ההכרה ולהפכו לידידותי לנכה, כך שההיזדקקות ליעוץ משפטי תהיה בשוליים.